Midesi rahatsızlanan bir kişiye pirinç, süt ve şeker karışımı bir tatlı hazırlanmıştır. İçerisinde süt bulunduğu için bu şifalı tatlıya 'sütlü aş' denmiştir. Ve bir süre sonra sütlaç olarak evrilmiştir.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır.
Sütlaç kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer.
İtalya'ya ulaşan sütlaç, Papa 6. Alexander'ın torunu Ferrara dükü Ercole II d'Este ile Fransa Kralı XII. Louis'nin kızı Renée de France'ın 1529'da yapılan düğün töreninde konuklara ikram edilmiştir4. Sütlaçtan bahseden bir başka kaynak ise Ziyafetler, Gıda Kompozisyonları ve Genel Aletler5 adındaki kitaptır.
İlgili 21 soru bulundu
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Sütlaç, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.
Tavukgöğsü piştikten sonra, tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır. Sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır.
2, 5 bardak suyla 1 çay bardağı pirinci pişinceye kadar haşlıyoruz. Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Sütlaç kelimesi bir birleşik kelimedir aslında. 'Sütlü' ve 'aş' kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. olmuştur. Burada ses düşmesi vardır.
Rüyada sütlaç yaptığını görmek, iş hayatında ortaklığa ihtiyaç duyacağınız ve işlerinizi büyütmek için desteğe ihtiyacınız olacak bir döneme gireceğinizi gösterir. Aynı zamanda bu rüya, rüya sahibinin zenginleşeceğine, kazancının artacağına ve önemli bir gelir elde edeceğine delalet eder.
Başka bir anlatıma göre; Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir.
Tarihi. Bir efsaneye göre Arap mutfağının muhallebi ile tanışması Arap general Al-Muhallab ibn Abi Sufra'nın komutasında görev yapan İranlı aşçının yaptığı muhallebi ile 7. yüzyılda gerçekleşmiştir. Muhallebiyi çok seven komutan tatlıya kendi adını vermiştir.
Su Muhallebisi - Kütahya
Hazırlanışı: 1 çay bardağı nişasta, 1 çay bardağı toz şeker ve 4 su bardağı su 10 dakika kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelen nişasta ıslatılmış bir tepsiye 1,5 santim kalınlığında dökülür.
1 Litre Sütten 10 Porsiyon Sütlaç Kalabalık Ailelere Birebir Tarif.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Öncelikle sütü tencereye alıp pirinçleri yıkayıp süte ekliyorum . Kısık ateşte kaynayana kadar arada karıştırarak pişiriyoruz . Pirinçler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edip iyice karıştırarak şekeri eritip ocağı kapatıyoruz. Sütlacımız hazır çok katı yada çok sıvı olmuyor .
Tuzlu sütlaç, Karadeniz yöresinde yapılıyor. Düğünlerde ikram ediliyor. Kurban etinden tatlı: Gerdan tatlısı özellikle Kurban Bayramı'nda yapılıyor. Kurbanın gerdan bölgesinden yapılan tatlı, İzmir ve yöresine ait bir lezzet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri