1 litre sütü derin bir tencereye alın ve kaynatın. Haşlanan pirinçleri kaynamış süte ekleyin kısık ateşte 30 dakika pişirin. Sürenin sonunda üzerine şekeri ve vanilyayı ekleyin, 3 dakika daha karıştırarak pişirin.
Nişasta karışımı ocaktaki sütlaca eklenir ve karıştırılır ocakta hafif koyulaşana kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir.15 Dakikadan sonra 2 tane vanilya eklenir 2 dakika daha kaynatılır ve ocak kapatılır.
Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor. Kıvam arttırıcı özelliği bulunduğu için ilk kullanılan ve başvurulan yöntemlerden biri nişastadır. Süt, pirinç ve şekerden oluşan sütlacı kıvamını kolaylıkla nişasta ile tutturabilirsiniz.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir.
İlgili 40 soru bulundu
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Yani paketle satılan şekerli vanilin aslında vanilyanın bir taklididir. Kimyasal olarak yapılan sentetik gıda maddesidir. Kokusu aynı vanilyaya benzer. Fiyatı oldukça ucuzdur.
İlk önce pirincimizi bir defa yıkayıp tenceremize alalım. Çok yıkanırsa nişastası gider. Üzerine sıcak suyumuzu koyup kaynayınca altını kısıp pişmeye bırakalım. Pirincimiz suyunu çekince sütün bir bardağını ayırıp ilave edelim.
Süt ısınmaya başladığında ayrı bir kabın içerisinde nişasta ve suyu eritin. Sütlü karışımdan bir kepçe alarak nişastalı suya ilave edin ve karıştırın. Ardından azar azar nişastalı karışımı kaynamaya başlayacak olan sütün içerisine azar azar, karıştırırak ilave edin. Bu şekilde karıştırarak kıvamının tutmasını sağlayın.
Ne kadar doğal, yağı alınmamış süt kullanırsanız sütlacınızın kıvamı ve lezzeti o kadar başarılı olacaktır. Kremalı sütlaç tarifinde süte ilave olarak krema kullanarak sütün yağ oranını artırıyoruz. Dolayısıyla sütlacımız çok daha lezzetli oluyor.
1 litre sütten yarım su bardağı bir kenara ayırıp geri kalan tüm sütü haşladığınız pirinçlerin üstüne ekleyip kaynatın. Kenara ayırdığınız sütün içinde 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyip pütür kalmayacak şekilde karıştırın ve kaynatın.
Pirinç ve su tencereye alınır, pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir kapta 1 litre soğuk sütün içine 1 yumurta sarısı ve 2 tepeleme kaşık nişasta eklenerek iyice çırpılır. Pişen pirinçlerin üstüne bu karışım eklenerek iyice karıştırılır. Şeker de ilave edilir ve fokurdayana kadar pişirilir.
Sütü pirinçler ılıdıktan sonra ilave edin, aksi takdirde sütünüz kesilebilir ve sütlacınız dilediğiniz kıvamda olmaz. Sütü de ekledikten sonra orta ateşte tahta kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra kaynatmaya başlayın. Hafif kaynamaya başladığında ocağın altını kısığa alın ve şekeri içine ilave edin.
Sütlaç gibi tatlılar yaparken şekerini fazla kaçırdığınızı fark ettiğinizde sütlacı kısık ateşte bekletirken yaptığınız sütlacın yarısı kadar şekersiz sütlacı ayrı bir tencerede tekrar yapın. İkisi de pişmeye yakınken birleştirip bir taşım kaynatın.
Vanilya kafa derisine kan akışını hızlandırdığı için saçların gürleşmesini ve büyümesini sağlar. Öksürük, soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıkları ile savaşır. Boğazdaki iltihabı ve tahrişi azaltmaya yardım eder. Serbest radikaller yüzünden ortaya çıkan cilt rahatsızlıklarını engeller.
Şekerli vanilin her türlü kek, kurabiye, tatlı çörek, süt ve hamur tatlılarında kullanılabilen koku verici aromadır. Küçük paketlerde satılan şekerli vanilin, vanilya ile bütün kek, kurabiye, sütlü tatlı tariflerinde yer alır. Yaygın bir kullanım alanı ise dondurma ve çikolatadır.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Yani nişastanın sütlaca kıvam ve hız katkısı oluyor. Sütlaca nişasta konmadığında ise bazı püf noktalarına ve daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa, sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor. Ayrıca lezzeti çok daha hafif ve yumuşak oluyor.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Adım: Kaseler, fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye yaklaşık bir parmak kalınlığında sıcak su doldurulur. Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Vanilin ile vanilya aynı amaç için kullanılsa da aynı ürün değillerdir. Vanilya bitkilerden elde edilen doğal bir aromadır. Vanilin ise tam tersine kimyasal yapılı bir üründür. Vanilinin sadece %2'si vanilyadan elde edilir.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Sıvı aromalar ile pasta, kek, kurabiye ve tatlılarınızı daha da lezzetli bir hale getirebiliyor ve özel olarak tasarlanmış şişesi ile de aromayı istediğiniz miktarlarda, damlalar halinde dozajlayarak kullanabiliyorsunuz. 500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri