Gavurga, buğdayın ayıklanıp yıkandıktan sonra önce sütle ıslatılıp daha sonra yüzeyli tavada veya sacda düşük ısıda hafif kahverengini alıncaya kadar kavrulmasından elde edilen bir çerez çeşididir. Süte yatırılmış buğdaya Sütlü Buğday denir.
Sütlü Buğday - Van
Sütlü buğday yapımında genellikle yumuşak buğday kullanılır. Hasat edilen buğday diğer yabancı maddeler uzaklaştırıldıktan sonra bir kaba alınır. Üzerini örtecek kadar süt ilave edilir, isteğe göre içerisine margarin, yumurta ve kabartına tozu eklenir.
Sütü içine çeken buğdayı bir beze serin ve kurutun. Güneşte birkaç saat kalması da yeterli olur. Yapışmaz tavayı ısıtın ve yiyeceğiniz kadar kavurgayı tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Afiyet olsun.
Buğday değişik tip topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Verimsiz kıraç topraklarda ve verimli taban alanlarda yetiştirilebilen birçok buğday çeşidi vardır. Bununla birlikte buğday için en uygun topraklar, drenajı yeterli olan derin killi-tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi % 25-30 olan toprak buğday için uygundur.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
İlgili 23 soru bulundu
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Vücudu uzun süre tok tutar. Anlık yorgunlukları engeller. Kilo ya da Kalori sorunu olanlar için ideal bir besindir. Özellikle Sivas, Erzurum ve Kars bölgelerindeki çobanların gün boyu aktif kalabilmek ve özellikle kış şartlarında soğuğa daha fazla direnç gösterebilmek için bu kuru yemişin tüketildiği sanılmaktadır.
Buğday Kavurga (Gavurga)
Türkiye'de farklı yörelerde çeşitli tohumların da buğday tanelerine karıştırılarak kavrulması ile yapılmaktadır. Daha çok Nevşehir, Malatya, Çankırı, Afyonkarahisar, Emirdağ, Sivas, Yozgat, Kayseri, Erzurum, Kars gibi Anadolu'da kışın uzun ve sert geçtiği bölgelere özgü bir yemiş türüdür.
Yumuşak Buğday kelimesi Türkçe'de "Kırma ve öğütmeye karşı direnci daha az olan, öğütüldüğünde genelde daha ince un meydana getiren ve tane kesiti unsu yapıda, beyaz renkte ve mat görünüşlü olan buğday." anlamına gelir.
L. Gramineae Juss. Buğday, pirinç, çavdar, mısır, darı, yulaf, arpa, bambu gibi bitkiler buğdaygillerdendir.
BEZOSTAJA-1
Sert-kırmızı camsı taneli olup, 1000 tane ağırlığı 40-44 gr'dır. Tanelerde karın yarığı derin olup, karın yanakları keskindir ve tanenin sırtı yüksektir. Kışlık bir çeşit olup, soğuğa dayanıklıdır. Ancak kurağa dayanıklılığı azdır.
Buğday Kavurgası Faydaları
Mide ağrıları ve mide hastalıkları için oldukça faydalıdır. Kilo problemi olanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Hazımsızlık problemi olanlar için doğal ilaç durumundadır. Sürekli öksürüğe iyi gelen kavurga aynı zamanda boğazda biriken enfeksiyonu atmaya da yardımcı olur.
Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir ve kansere karşı koruyucudur. Vücuttaki iltihapların temizlenmesi için savaşmaktadır. Kan akışını hızlandırarak vücutta kan dolaşımını hızlandırır. Antiseptik özelliği sayesinde yaraların kolay tedavi edilmesine ve kolay kapanmasına yardımcı olmaktadır.
Çedene kavurgası tabakta ya da geleneksel olarak tepsiye dökülerek afiyetle tüketilir. Özellikle bahar mevsiminde çedene kavurgası piknik gibi organizasyonlarda çokça tüketilir.
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Yazlık, başaklanma zamanı orta bir çeşittir. Başaklar kılçıklı ve beyaz renklidir. Tane rengi kırmızı. Bitki boyu orta olup, yatmaya karşı da dayanıklıdır.
Memleketimizde yetişen ekmeklik buğday çeşitleri genellikle beyaz-sarı renkli, küçük taneli, yazlık-kışlık ekilen ve nişasta miktarı fazla buğdaylardır. Aynı çeşitten olan fakat tane rengi kırmızı olan ve kışlık ekilen kızılca, daha küçük taneli olup yazlık ekilenler ve sünter adı verilen buğdaylar da bulunmaktadır.
İçerisinde mısır, menengiç tohumu, buğday, hint keneverinden elde edilen çedene, çeşitli çekirdek ve tahıllar bulunan kavurganın muhteşem faydaları… Kilo sorunu olanlar için ideal bir besindir.
İçerdiği posa oranı sayesinde, kroner kalp yetmezliği için de faydalı besin olarak kabul edilir. İçerdiği yüksek korbonhidratlar sayesinde de enerjinize enerji katar. 100 gram kavurga mısır çeşidi 400 kalori içerir. İçerdiği karbonhidrat oranı 68 iken kolesterol oranı yüzde 0 olarak karşımıza çıkar.
Bulguru yıkamadan tavaya alın. Tuz ve arzu ettiğiniz baharatları ilave edip bulguru orta ısıda güzelce kavurun. Mis gibi koku yükseldiğinde, bulgurun rengi değiştiğinde çereziniz hazırdır. Afiyet olsun.
Dr. Durmuşali Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın en kaliteli buğday olduğunu açıkladı.
Mısır her ne kadar köken olarak Amerika kıtasına ait olsa da Avrupalılar, mısır Osmanlılardan öğrendi. Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Yarma, kaynatılmış ve kurutulmuş buğdayın dibeklerde dövülerek kabuğunun ayırt edilmesi sonucunda ortaya çıkan ürün. Anadolu'da keşkek yapımında kullanılır. Kışlık yiyecektir.
Bu oranının yüzde 100'den fazla olması durumunda üretimin tüketimden fazla olduğu; yüzde 100'den az olması durumunda ise üretimin tüketimi karşılamadığı anlamına geliyor. TÜİK'in son açıkladığı verilere göre 2019/2020 döneminde buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 89,5 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri