"Sütsüz peynir"e de değinen Uysal, "Kazein (sütte bulunan protein), süt tozu, margarin ve suyu birbirleriyle harmanlıyorlar ve sütsüz peynir yapıyorlar. Daha sonra bunu eritme tulum olarak satıyorlar. Bu peyniri yaparken piyasadan iade edilen peynirler de kullanılır. Arısız bal varsa sütsüz de peynir var.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Peynir yapımı
Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Süt kesiklerini güzelce süzdükten sonra üzerine tuz ilave edin ve afiyetle tüketin.
Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Sertleşince dilimlenir. Kesilmiş sütten arya kalan peynir altı suyunun içine istenilen miktarda rafine edilmemiş tuz konulup buzdolabında saklanır. Kaynamış sütten peynir yapımı. 5kg süt kaynatılıp 1 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı limon suyu ile kestirilir. Üsste biriken lor kevgirle süzme torbasına alınır.
İlgili 20 soru bulundu
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur. Hangi cins olursa olsun peynirlerin yağı alınmamış, saf ve taze sütle yapılmış olması lâzımdır.
Dilim dilim kesip afiyetle tüketin. Karşınızda: 1 kilo sütten 1,5 kg kaşar peyniri!
Yani 1 kilo kaşar peyniri yapmak için aşağı yukarı 11 litre süt kullanmanız gerekecektir. Hemen hemen dünyanın her yerinde bilinir.
Yaklaşık 4 litre için 1/2 çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıkça süt kesilecek ve içerisinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Tortular yüzeyde tam anlamıyla toplanana kadar, yani sütünüz iyice kesilene kadar kaynatma işlemine devam edin.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor. Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
"Sütsüz peynir"e de değinen Uysal, "Kazein (sütte bulunan protein), süt tozu, margarin ve suyu birbirleriyle harmanlıyorlar ve sütsüz peynir yapıyorlar. Daha sonra bunu eritme tulum olarak satıyorlar. Bu peyniri yaparken piyasadan iade edilen peynirler de kullanılır.
Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peynir mayası yerine ne kullanılabilir? Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
1 tatlı kaşığı peynir mayasını koyup karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. 40 dakika sonra peltelenmiş oluyor. Bıçakla büyük dilimlere ayırıp büyük süzgecin içine tülbent serip oluşan peynir peltesini yavaşça aktarıp süzüyoruz. Tülbenti toparlayıp yavaşça sıkıyoruz.
Keş peyniri; genel olarak süzme yoğurtla yapılan, sert peynirler içerisinde yer almaktadır. Çökelekten daha yuvarlak olup, katı, tuzlu ve kalıplı bir şekle sahiptir. Uzun bir süre boyunca bozulmadan saklanması adına yapımında yoğun oranda tuz kullanılır. Keş peyniri; yoğurdun kurutulmuş halidir.
Yoğurdun tüm suyunun süzülüp süzülmediğini kontrol ettikten sonra tülbenti açarak oluşmuş peyniri bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Şu durumda peyniriniz tüketilmeye hazır hale gelmiştir.
Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlar. Kesilen sütü birkaç dakika daha kaynatıp içinde oluşmaya başlayan topakları kevgirle toplayın. Tüm süt kesilip peynir olana kadar bu işlemi sürdürün.
Maya tutmayan peynir tekrar mayalanır mı? Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir.
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılmalı? Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Günlük sütü kek, pasta, tatlı yapımında kullanacaksanız o sütü kaynatmanıza gerek yoktur. Öte yandan sütün uzun süre kaynatılması, süt vitaminlerinin ve süt proteinlerinin azalmasına sebep olacağı için günlük sütü kaynatmadan tüketmeniz önemlidir.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri