Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür. Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşik olan laktik asit, kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunur.
Süt asidi olarak da tanınan laktik asit, aslında vücut tarafından doğal olarak üretilen kimyasal bir bileşendir. Ancak yapılan bazı çalışmalar bu asisin; ekşimiş süt, peynir, yoğurt ve bazı şaraplarda da doğal olarak bulunduğunu göstermektedir.
Laktik asit, birçok gıda maddesinde doğal olarak bulunur. Peynir, yoğurt, soya sosu, ekşi hamur, et ürünleri ve turşu gibi ürünlerde doğal fermantasyonla oluşur.
Glikojen metabolizması tarafından üretilen laktik asit ise koruyucu özelliktedir. Vücut direncini yükseltir ve bağışıklık sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Laktik asit birikmesi, egzersizin ardından kaslarda ağrılara neden olan bir durumdur. Glikojen enerjiye çevrilirken, oksijenin azalmasıyla ortaya çıkarak, kaslarda birikim yapar. Kasların alışkın olmadığı şekilde çalıştırılması, kardio egzersizleri ve ağırlık çalışmaları vücutta laktik asit birikmesine neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Masaj, aktif dinlenmede olduğu gibi yorgunluk sonrası hem laktik asit taşıyan kan akımının kaslara ulaştırılmasını, hem de aktif kasların metabolik hızının arttırılmasını olumlu yönde etkile- diğinden laktik asidin oksidasyonunu, dolayısıyla kan ve kastan uzaklaştırılmasını hızlandırmak- tadır.
İnsan vücudunda laktik asit fermantasyonu
Kas hücreleri kandan yeterince oksijen elde edemeyince laktik asit fermantasyonu ile enerji üretmeye devam ederler. Ancak laktik asit ortamın pH'sini düşürür.
Laktik asit vücutta fazla biriktirdiği takdirde ise kas ağrılarına ve kas kramplarına neden olmaktadır. Genel olarak ise kasların alışkın olmadığı şekilde çalışmasına bağlı olarak ve ağırlık çalışılması sonucu vücutta laktik asit birikiminde artış gözlenmektedir.
Yoğun ve ağır egzersizler sonucunda kaslarda oksijenin azalması sonucunda oluşur ve vücutta ağrı, kramp, yorgunluk gibi belirtilerle açığa çıkar. Ekşi sütten elde edilerek ticari olarak da kullanılan asit, hareket esnasında glikojen enerjiye dönüşürken ortaya çıkar.
Laktik asit, 1780 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedilen, formülü CH3CHOH-COOH ve kimyaca adı alfa hidroksipropanoyik asit olan, bir organik hidroksi asittir. 1881'de ticari olarak büyük ölçüde ekşimiş sütten elde edildi; bu yüzden süt asidi de denir.
Glikoz yakıt ikamesine duyulan ihtiyacın azalması ve bunun sonucunda asit yan ürününün dağılmaya başlaması ile laktik asit etkisi hızla azalır. Egzersizden sadece birkaç saat sonra laktik asidin tamamı vücuttan doğal yollarla atılır.
Soğuk duş al. Soğuk su kan damarlarını sıkılaştırarak laktik asit gibi atıkların vücuttan daha hızlı uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece sızlama daha kolay geçer. Soğuk duş zor geliyorsa epsom tuzu, kaya tuzu veya magnezyumlu banyo tuzlarıyla sıcak duş almayı deneyebilirsin.
Laktik asit birikiminin bir belirtisi de ödem oluyor. Çok rahat bir spor çorap giymiş olsan da vücudunda ödem varsa lastiklerin bileklerinde iz yaptığını fark edebilirsin. El ve ayaklarda şişkinlik ödemde sık görülüyor.
Ölü hücreleri derinlemesine temizleyerek gözenekli yapıyı açar ve bu da cildin ferahlamasına, daha parlak görünmesine yarar. Leke giderici özelliğinin yanı sıra yüze ışıltı verir; canlılık katar. Laktik asit cilt lekeleri üzerinde maksimumda etkilidir.
Geleneksel süt ürünlerimizden birisi olan yoğurt, laktik asit bakterilerini içeren, kendine özgü tat, aroma ve kıvama sahip fermente bir süt ürünüdür.
Laktik asit fermantasyonu sadece çizgili kaslarda gerçekleşmez. Bunun yanı sıra sütün yoğurda dönüştürülmesini sağlayan bakteriler de laktik asit fermantasyonu yapmaktadır. Laktik asit fermantasyonları oksijenin yeterli olmaması durumunda meydana gelir.
Özünde anjina, mitokondriyel işlevlerin bozulduğunun göstergesidir. Bunun sonucu kalp kasında laktik asit birikir.
Laktik asit vücuttan doğal yollarla atılmaktadır. Laktik asit vücutta dinlenme esnasında bile az miktarda bulunmaktadır. Laktik asit karaciğere taşınarak orada enerjiye geri dönüştürülmek üzere karaciğer tarafından parçalanmaktadır. Zaman yenilenmek ve dinlenmek için en iyi ilaçtır.
Egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızda ağrılar meydana gelebilir. Bu durum laktik asit birikimi olarak ortaya çıkar. Laktik asit birikimi, egzersiz planınız düzene girmeye başladıktan sonra kasların oksijen ihtiyacı dengeleneceğinden dolayı azalır.
Laktik asit dinlenme sırasında bile, vücutta az miktarda bulunmaktadır. Laktik asidin yoğun egzersizlerle üretilmesinden sonra, bu kaslardan alınarak karaciğere taşınmaktadır. Burada tekrar enerji kayağı olarak kullanılmak üzere karaciğer tarafından parçalanır.
Glikojen enerji oluşturmak amacıyla parçalandığında, kas hücrelerinde laktik asit oluşmaya başlar. Oluşan laktik asit kas hücrelerinin etrafında bulunan vücut salgılarına yavaş yavaş bulaşır ve böylece kana karışır.
Alfa hidroksi asitleri ailesinin bir üyesi olan laktik asit, genelde leke giderici etkisi ile bilinir. Ayrıca laktik asit, gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur ve böylece yaşlanma karşıtı bir etki de yaratır. Kaliteli serumların birçoğunun içeriğinde yer alan laktik asit, cilt tonunun eşitlenmesine de katkı sağlar.
Saf laktik asit renksiz ve hidroskopik bir sıvıdır; sudaki kısmi ayrışması ve ilişkili asit ayrışma sabiti (Ka = 1.38 10−4) nedeniyle zayıf bir asit olarak tanımlanabilir. Laktik asit, bir merkezi (kiral) atom ve iki terminal karbon atomundan oluşan bir karbon zincirine sahip şiral bir bileşiktir.
En iyi sonuçlar için laktik asidi sabah yerine gece uygulamanız tavsiye ediliyor. Güneş ışığı ile cildinizi daha hassas hale getiren cilt bakımı asit içeriklerini haftada 2 veya 3 kez akşam bakım rutinlerinizde uygulayabilirsiniz.
Laktik asidoz artmış anyon açıklığı olan metabolik asidoz nedenlerinden olup; plazma laktat konsantrasyonunun 4-5 mmol/L'yi (normal aralık 0,5-1,5 mmol/L) aştığında oluşur. Akut aşırı metformin alımına bağlı laktik asidoz ölümcül seyredebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri