ÖZET : Sütün yoğurda dönüşümü sırasında birçok fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişiklikler meydana gelmektedir.
Bunlar yaşanırken ve yaşandıktan sonra süt hala süt olmaya devam eder yani kimyasal yapısı değişmez. Bu yüzden bu tepkime fizikseldir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Bu sorunun cevabı ise fiziksel olacaktır çünkü maddenin tadı veya kokusu değişmemiştir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
İlgili 35 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Sütten kaymak yapilmasi ==>Fizikseldir.
Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez. Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir.
Yoğurttan ayran yapılması fizikseldir.
Yoğurdun iç yapısında herhangi bir değişiklik olmaz sadece dış özellikleri değişir. Bu yüzden de fiziksel bir değişimdir.
Doğrulanmış Cevap
Merhaba! Yoğurdun ekşimesi kimyasal bir değişimdir.
➲ Sütten yoğurt yaparken mayalama yapılır mayalamada madde içi değişim gerçekleşir . ➲ Yoğurttan ayran yapılırken mayalama vb. olaylar gerçekleşmez . İç değişim yoktur .
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.
Soruya dönecek olursak Hamurun mayalanması,mayalanma gibi olaylar KİMYASAL DEĞİŞİMDİR.
Yoğurt aslen süttür. Sütün içine koyulan maya bakterileri sütün kimyasal özelliklerini değiştirerek yeni bir maddeye dönüştürmektedir. Yoğurdun mayalanması "Kimyasal bir değişimdir.
Sütten tereyağ elde edilirken süt karıştırılarak krema şekline gelir, çırpma işlemi devam ettiğinde sütün sulu kısmından bu kısım iyice ayrılarak topaklanmaya başlar ve böylelikle tereyağ oluşur. Dolayısıyla herhangi bir kimyasal oluşum söz konusu değildir.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir.
Fiziksel değişimde, maddenin görünümü değişse de öz aynı kalır. Bazı maddeler fiziksel olarak değiştikten sonra eski haline dönebilir. Kimyasal değişimde ise maddelerin çekirdeğini oluşturan atom ve moleküller dönüşüme uğrar.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Yoğurt yapmak için; Süte maya veya taze yoğurt eklenir. Mayada veya taze yoğurtta bulunan bakteriler büyüdükçe süt şekeri (laktoz) 'laktik aside' dönüşür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH'ı düşer; bu işleme 'fermantasyon' denir.
Fermantation kelimesinden dilimize fermantasyon olarak geçmiştir. Fermantasyon, kimyasal olarak karbonhidratların alkol ve asitlere dönüşme işlemidir. Gıda sanayisinde ise yoğurt, sirke, boza gibi maddelerin üretiminde kullanılan mayalama işlemidir.
Kararma olayında fiziksel bir değişme olduğu için fiziksel bir olaydır(ö67,ö93).
Sütün ekşimesi olayı kimyasal değişime örnek olmaktadır. Fiziksel değişim olması için sadece dış görünüşünde değişiklik olması iç yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bu nedenle ekşime, çürüme, küflenme, yanma gibi olaylar kimyasal değişim içinde değerlendirilmektedir.
Bir kimyasal reaksiyonun sonucunda şişerler. Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi "sodyum azotür(NaN3)"dür. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri