Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Sütün mayalanarak yoğurt olduğunu hepimiz biliyoruz . Bunu sağlayan bir canlı varlıktır. Bu canlı, maya mantarıdır. Maya mantarları eşeysiz üreyerek sütün yoğurda dönüşmesini sağlar.
Peynir yapımında olduğu gibi yoğurt yapımında da inek, koyun, keçi ve manda sütleri veya bu sütlerin karışımı kullanılır.
Sütünüz mayalanma sıcaklığına geldiğinde bir kaseye 1 yemek kaşığı yoğurt koyun. Üzerine sütünüzden 2-3 yemek kaşığı ilave edip, karıştırın. Burdaki amaç mayanın süt sıcaklığına erişmesi ve sıcaklık farkından dolayı ekşimenin önlenmesidir. Daha sonra mayayı yani yoğurtlu karışımı sütün orta kısmından dökün.
Yoğurdun oluşması laktik asit fermantasyonu sonucu oluşmaktadır. ''Streptococcus thermophilus'' ve ''Lactobacillus bulgaricus'' laktik asit fermantasyonunu gerçekleştiren bakterilerdir. Bu bakteriler sütteki laktozu basit şekere çevirmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
→Öglena, →Paramesyum verilebilir. Mikroskobik canlılar hem faydalı hemde zararlı olabilmektedirler.
Asit yükselince…
Ancak pH dengesinin düşmesiyle bu tuz erir ve protein kümeleri çözülmeye başlar. Serbest kalan proteinler bu kez birbirine tutunarak bir ağ oluşturur. Su ve yağ yuvarları bu ağa takılır. Süt yoğurda dönüşmüştür artık.
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
Süte maya veya taze yoğurt eklenir. Mayada veya taze yoğurtta bulunan bakteriler büyüdükçe süt şekeri (laktoz) 'laktik aside' dönüşür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH'ı düşer; bu işleme 'fermantasyon' denir. Fermantasyon sonucunda süt proteini (casein) pıhtılaşır (coagulation).
Genel olarak yoğurt, Lactobacillus ve Streptococcus cinslerinden iki tür bakteri içerir. Bu ev yapımı yoğurtlarda da endüstriyel yoğurtlarda da temelinde aynıdır.
Gıdaların fermentasyon ile üretiminde küfler, mayalar ve laktik asit bakterileri başlıca rolü oynamaktadır. Bu bakterilere yararlı bakteriler de denilebilir. Fermentasyon, halk arasında mayalanma olarak da bilinir.
Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Günlük süt, homojenize sütlerdir. Yani bunun anlamı şu: sütün kendi yağı, sütün içerisine eşit olarak dağıtılmış süttür. O yüzden günlük sütten yaptığınız yoğurdun üstü kaymak bağlamaz. Sütün yağı, yoğurdun içerisindedir.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır. Bu nedenle birçok ülkede hidrojen peroksitin bu amaçla belirli koşullara dikkat edilerek kullanılmasına müsaade edilmekte ve hatta önerilmektedir.
Bebek yoğurdu yapımında mutlaka pastörize süt kullanılması gerekmektedir. Alerji riski taşıması sebebiyle ilk olarak 1 veya 2 çorba kaşığı verilmelidir.
Yoğurdumuzu kasede çırpıyoruz, üzerine sütten 4-5 kaşık ekleyip mayamızı sütün ısısına yaklaştırıyoruz. Daha sonra sütlerimize eşit şekilde paylaştırıp karıştırıyoruz. Kavanozların üzerine havlu kağıt kapatarak, battaniyeye sarıp, minimum 6 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Ben akşamdan yapıp sabaha kadar bekletiyorum.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Yoğurt mayası olarak kullanılan bakteri nedir? Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Bu değişiklikler, süte uygulanan ısıtma ve komojenizasyon gibi fiziki işlemlerin yamstra, yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un laktoz, protein ve yağ gibi besin maddelerini fermente etmeleri ile de oluşmaktadır.
İlk yoğurt tesadüfi olarak mayalanmıştır. Yoğurt mayası içerisinde laktik asit bakterileri bulunmaktadır. Bu bakteriler sütü oldukça hızlı bir şekilde mayalarlar fakat aynı laktik asit bakterileri ve benzer özelliğe sahip nitelikteki bakteriler havada serbest halde de bulunmaktadırlar.
Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz.
Sütün ılık olmasına özen gösterin. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Serçe parmağınızı daldırdığınızda parmağınızı yakmayacak seviyedeyse, tahta kaşık yardımıyla bu yoğurdu süte aktarın ve karıştırın. Sarın etrafını güzelce, ılık bir ortamda mayalandırmaya bırakın.
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Doğrulanmış Cevap. Doğrudur, bizim yediğimiz yoğurt öncesinde süttür ve sütün mayalanmasını sağlayarak bize yoğurt elde etmemizi sağlayan yararlı bakteriler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri