Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar. Eğer sütten kötü kokular geliyorsa veya süt balık gibi kokuyorsa, kesinlikle tüketilmemelidir.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Açılmış pastörize süt 2 günden sonra bozulmaya başlar. Şayet ambalajı açılmış ve 2 günü geçmiş bir sütünüz varsa kesinlikle tüketmeyin. Bu gıda zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Ambalajı açılan UHT süt ise en geç 4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Kesilen Süt Nasıl Değerlendirilir? Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın.
İlgili 19 soru bulundu
Bozuk süt içilirse gıda zehirlenmeleri ya da bağırsaklarda ağır enfeksiyonlar görülebilir. Bozuk süt herhangi bir tarifin içinde kullanıldıysa da tehlikelidir. Örneğin kek veya kurabiye yapımında kullanılan bozuk süt, mide bulantısı, zehirlenme, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Besin zehirlenmeleri dediğimiz durum genellikle ani başlar ve bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrıları, ishal, ateş gibi semptomları vardır. Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir.
Hangi özellikleri bu sütün uzun süre dayanmasını sağlıyor? Genel olarak süt doğal haliyle çabuk bozulur. Pastörize işlemiyle birçok bakterinin ortadan kaldırılması halinde bile süt buzdolabında 10-15 gün dayanır ancak. Fakat karton kutularda satılan uzun ömürlü süt buzdolabına girmeden aylarca bozulmadan kalabiliyor.
Kaynatılmamış yani çiğ süt buzdolabında 2 gün bozulamadan saklanabilir. Buzlukta ise 3 aya kadar muhafaza edilebilir. Saklama koşulları da bozulma üzerinde oldukça etkilidir. Sütün hava almaması için kavanozlara ya da plastik şişelere doldurabilir.
Çiğ süt buzdolabında (0 ila +4 derece arasında) üretim tarihinden itibaren 2 gün bekletilebilir. Şişenin üzerindeki son kullanma tarihini mutlaka dikkate alın.
Kesik sütten peynir nasıl yapılır? Kesik sütten peynir yapımı için tuz ekleyerek kaynatmak yapılacak ilk adım. Dilerseniz sirke veya limon suyu ile de kesik sütten peynir yapabilirsiniz. Süzme aşamasında tüle aktardığınız kesik sütü üzerine bir ağırlık koyarak peynire çevirebilirsiniz.
3- Süt ve yoğurt
Ancak süt, kutusunda hava almayacak şekilde saklanmışsa ve kokusu da normalse tarihi geçtikten 1 hafta sonraya kadar tüketilebilir. Tadı biraz ekşimiş olsa da pişirerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Pastörize edilme sürecinde zararlı patojenler yok olduğu için endişelenmenize gerek yoktur.
Kimi kaynaklarda bu süre 3- 21 gün olarak da belirtilmektedir. Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır. Beyaz, toz şeklinde.
Aynı zamanda bozulan süt, kısık ateşte pişirildiği zaman dibe çöker ya da topaklanma oluşur. Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak en etkili yollardan biridir.
Sütün uzun ömürlü olması için aşırı ısı uygulanır. Bu, pastörize işleminden çok daha kısa süreli uygulanan daha yoğun bir ısıdır. Pastörize işlemi, sütteki tüberküloz ve diğer hastalıklara neden olan bakterileri öldürmek amacıyla ilk kez Louis Pasteur tarafından uygulanmıştır.
Avrupa ve Türkiye'de sütün işlenmesi için sıklıkla UHT adı verilen yöntem kullanılır. Açılımı, Ultra- Heat Treatment, yani, aşırı ısı uygulaması. Bu işlemde süt, 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur ve içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bakterilerin ölmesi, sütün açılmadan uzun süre taze kalmasını sağlar.
Sütünüzün kesildiğini farkettiğinizde ocaktan alın. Varsa içindeki tortuları süzdürün ve temiz bir kabın içine alın. Çorbanızın kıvamını ayarlamak, lezzetletlendirmek için sütten ilave edin. Bu şekilde lezzeti de besleyiciliği de artacaktır.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Günlük sütleri, ambalajı açıldıktan sonra yaz aylarında buzdolabında bir gün, kış aylarında ise 2-3 gün saklayabilirsiniz. Açılan sütü, oda sıcaklığında saklamamanız önemlidir.
Süt mikrobiyotasında laktik asit bakterileri, psikrotrofik Gram negatif bakteriler, Gram pozitif sporlu bakteriler ve patojen bakteriler bulunur. Bu bakteri ve enzimlerin faaliyeti sütün duyusal ve yapısal özelliklerini değiştirerek bozulmasına neden olur.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır. Sürekli karıştırmak ve sütü tencereye koymadan önce tencereyi bir miktar su ile çalkalamak da dibinin tutmaması için etkili bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri