Normal sütlerde su oranı ortalama %88 dolayındadır. Bu değer %84 ile %90 arasında değişebilir. Su oranı %90'ın üzerinde olan inek sütü normal olarak kabul edilmez.
Sütün yaklaşık olarak % 87.5'i su, % 12.5'i kuru maddedir. Kuru maddenin % 3.5'ini yağ, % 9'unu yağsız kuru madde (YKM) oluşturur. Yağ: Lipidler sütün yapısında mikroskobik globuler halde, suda yağ emülsiyonu şeklinde bulunur.
Süt, minerallerden (kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum) zengindir. Süt, hiç bir besinde olmadığı kadar fazla ve kullanılabilirliği yüksek kalsiyum mineralini içerir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik dokusunun temel bileşenidir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir. İnek sütünün yaklaşık olarak %3'ü proteindir.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir.
İlgili 39 soru bulundu
Anne sütünün %87'sini oluşturan su, süt üretiminin artması için tüketilmesi gereken başlıca besindir. Süt üretimini ve kalitesini artırmak için emziren kadınların günde ortalama 3-3,5 litre su tüketmesi önerilir.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Süt beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (vit B2) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Sadece sütte bulunan bileşenler; laktoz, süt yağı, kazein, laktoalbümin ve laktoglobülindir.
1 litre süt 32 gram protein içerir.
Sütte yer alan mineraller ve vitaminler, uykunun kesilmesini önlemektedir. Eğer her gece sık sık uyanıyorsanız artık ılık süt içerek uykuya geçebilirsiniz. Süt, kasları ve sinirleri gevşetir. Vücudun rahatlamasına yardım eder.
1 bardak süt(yağsız) içeriğinde 11.04 gram karbonhidart ve 5.62 gram protein bulunur. 1 bardak sütte(yağsız)0.22 gram yağ bulunur. 1 bardak süt(yağsız) 74 mg sodyum, 260 mg potasyum ve 0.02 mg demir bulunur.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında bir karşılaştırma yapıldığında ise sütün sudan daha ağır olduğu sonucuna çıkılabilmektedir.
Süt beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (B2 vitamini) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Sadece sütte bulunan bileşenler; laktoz, süt yağı, kazein, laktoalbümin ve laktoglobülindir.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1). Böyle olunca taze sütün pH'sı yaklaşık olarak bilinmektedir.
Homojenize ve pastörize inek sütü. En az %3,5 süt yağı içerir.
İnek sütünün %95'i protein yapısındadır. Bu proteinlerin %80'si kazein, %20'si whey proteinlerden oluşur.
İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur.
Süt enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan porsiyon olarak sütün fazla tüketilmesi enerji alımını artırır dolayısıyla kilo artışına sebep olabilir. İçeriğindeki hayvansal yağ sebebiyle aile öyküsünde kalp-damar rahatsızlıkları bulunan çocukların sütü ihtiyaçlarından fazla tüketmeleri riskli olabilir.
Sütün Zararları
Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır. Bunların dışında sizler için sütün zararlarını sıraladık; Fazla süt tüketimi sivilce oluşumuna yol açar.
Keçi sütünün içeriğinden dolayı inek sütüne nazaran alerjik yapısı daha azdır. İnek sütünde Folik asit ve B12 değeri keçi sütüne göre daha yüksektir. Bu sebeple keçi sütü tercih edenlerin Folik asit ve B12 açısından desteklenmeleri gerekmektedir. Keçi sütü diğer sütlere göre A vitamini açısından daha zengindir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır.
Dr. Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar. Ancak süte veya herhangi bir gıdaya katılması kesinlikle yasaktır ve tehlikelidir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri