Süte doğal laktaz enzimi eklenir ve paketleme sırasında laktoz parçalanır. Sütün içinde parçalanan laktoz, daha kolay sindirilen glikoz ve galaktoza dönüşür. Böylece sütün oluşturduğu tüm sindirim problemleri ortadan kalkar.
“Sütümüzde Laktoz vardır. Ancak keçi sütündeki laktoz oranı, inek sütüne göre hem daha az hem de farklı yapıda olduğundan laktoz alerjisi olan kişiler (alerjilerinin hassasiyetine göre) bizim sütümüzü tüketebilirler.”
“Laktozsuz süt nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı oldukça basittir. Laktozsuz süt, sütün içerisinde bulunan laktozun doğal laktaz enzimi kullanılarak parçalanması ve basit şekerlere ayrılması sonucunda hazırlanır. Başka bir deyişle laktozsuz sütün yapımında herhangi bir katkı maddesi ya da ilave şeker kullanılmaz.
Laktoz, sindirim sistemine girdiğinde laktaz adı verilen bir enzim yardımı ile hidrolize olarak bileşenlerine parçalanır (glikoz ve galaktoz). Ardından bu bileşenler kana geçerek insanlarda enerji gereksinimini karşılar. Tüm memeliler sütten kesilmenin ardından bağırsaktaki laktaz aktivitesinin çoğunu kaybeder.
İlgili 24 soru bulundu
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Laktozsuz süt, sütün besin değerleri korunarak, içeriğindeki laktoz yani doğal süt şekerinin ayrıştırılmasıyla elde edilir. Yani bağırsaklarda parçalanamayan laktoz, parçalanmış halde tüketilir. Bu sayede sütün yaratacağı olası sindirim problemleri önlenmiş olur.
Laktozun esas olarak sütte bulunduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla inek sütünde, keçi sütünde ve anne sütünde laktoz mevcut. Laktozun en yüksek düzeyde bulunduğu süt anne sütüdür. Diğer süt ürünleri yoğurt, dondurma ve peynirde de laktoz bulunmakta.
Kaynağı Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütünde % 7,1'dir.
Çiğ sütte bulunan amilaz, bakteri tarafından üretilen laktaz, lipazlar ve fosfatazlar sırasıyla nişasta, laktoz (süt şekeri), yağ (trigliseritler) ve fosfat bileşiklerini parçalayarak sütü daha sindirilebilir hale getirir ve önemli mineralleri serbest bırakır.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktozsuz sütte kullanılan laktaz enzimi koruyucu veya katkı maddesi değildir. Sadece laktozu parçalamak için kullanılan doğal bir enzimdir. Bu nedenle laktozsuz süt zararlı değildir.
Ancak bunun nedeni, şeker ilavesi değil, laktozsuz süt üretimi sırasında eklenen doğal laktaz enziminin, süt şekeri yani laktozu daha küçük şeker parçalarına (glikoz ve galaktoza) bölmesi ve daha belirgin bir şeker tadının (4 kat kadar fazla) ortaya çıkmasıdır.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Örneğin, 100 gram çedar peyniri eser miktarda laktoz içerir. Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Lor peyniri ve benzeri taze peynirlerde oldukça fazla bulunan laktoz, eski kaşar, eskitilmiş gravyer, parmesan vb. 6 aydan daha fazla dinlendirilmiş peynirlerde son derece azdır.
Çok az laktoz intoleransı olan kişilerde ıspanak, taze fasulye, marul, mercimek, badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik görülebilir, bağırsaklarda ağrı yaşanabilir. Hazır birçok yiyecekte laktoz mevcuttur.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı.
İnek sütü alerjisine sahip birçok çocuğun keçi sütünü tolere edebildiği bildirilmiştir[2, 4]. Keçi sütünün laktoz içeriği, inek sütünden yaklaşık %0.2-0.5 daha azdır; mineral içeriği, anne sütünden oldukça fazladır.
Yüksek oranda laktoz içerir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri açısından da zengin bir besin olan eşek sütü linolenik yağ asitleri içerir.
Laktozsuz süt ile normal süt arasındaki farkın en belirgin olanı, laktozsuz sütün tadının biraz daha tatlı olmasıdır. Laktozsuz sütün daha tatlı olmasının nedeni, süt şekerinin glikoz ve galaktoza ayrıştırılmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri