Zencefil: 1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi için yarım tatlı kaşığı toz zencefil. Zerdeçal: Renk vermesi için 1 tutam safrana ilaveten aynı miktarda hardal tozu.
Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir? Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır.
Zerdeçalın, diğer baharatlar gibi yoğun bir kokusu yoktur. Daha çok rengi ile ön plandadır. Tadı da çok keskin değildir. Hafif köriyi andıran çok karakteristik olmayan bir tadı vardır.
Zerdeçal, zencefilgiller ailesi içerisinde yer alan sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya temelli olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır.
Zerdeçal uzun bir süre boyunca, çok yüksek bir dozda kullanıldığında; ağız kuruluğu, mide ağrısı, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı veya gaza neden olabilir. Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, kanama bozukluğu olan kişilerde morarma ve kanama riskini artırabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Acı tadından dolayı zerdeçal ve bal birlikte kullanılabilir. İçerisine zencefil ekleyerek daha da lezzetlendirebilirsiniz. Hintliler zerdeçalı yemeklerinde yağın içerisinde karabiber ile birlikte kullanır.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya'dan gelen özellikle bu doğu bölgelerde yüzyıllardır mutfakta, kozmetikte, tekstilde ve geleneksel tıpta kullanılan bir baharattır. Altın renkli bu baharat, zencefilgiller ailesinden gelir ve aslında çiçekli bir bitkinin köküdür.
Bununla beraber dilerseniz salatalar üzerine de bir baharat olarak zerdeçal serpebilirsiniz. Zerdeçal ayrıca beyaz ve kırmızı etlere de çok fazla yakışır.
Kahvaltıda tüketilen menemen tavada yumurta gibi yiyeceklere baharat olarak eklenmesi önerilen zerdeçal, vücudun gün boyu alacağı toksinleri atmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Diyar Baharat Köri 50 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Aluçdağı Köri 100 Gr GİMDES Helal Sertifikalı .
Zerdeçal, yani curcuma longa, zencefille aynı aileye mensup bir kök bitki. Özellikle Hindistan'da Ayurvedik tıpta kendisine önemli bir yer edinen zerdeçal, yüzlerce yıl ağrı kesici, antiseptik ve iltihap önleyici özellikleri için kullanılmış.
Bu şifalı bitkiyi, yemeklerde, çorba ve tatlılarda kullanarak sağlığımıza faydalı bir adım atarken, lezzetini de es geçmemek gerekiyor.
Ülkemizde zor bulunan safran genellikle aktarlarda zerdeçal bitkisiyle karışmaktadır. Zerdeçal toz şeklinde ve sarı renktedir. Gerçek safran ise kurutulmuş olarak ve kırmızı uzun iplik şeklinde satılır.
Zerdeçal, kolesterol seviyelerini düşürmede ve kan pıhtılarının yanı sıra kötü kan pıhtılaşmasını önlemede etkilidir. Sindirimi iyileştirir: Günlük olarak zerdeçal tüketmek safra kesesini uyararak, şişkinliği ve gazı azaltır ve iltihabı tedavi eder. Ancak safra kesesi hastalığında zerdeçal günlük olarak alınmamalıdır.
Zerdeçal ılıman ve nemli koşulların sağlandığı ortamlarda yetişmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi zerdeçal yetiştiriciliği için en uygun ortamdır. Dış ülkelerde ise Japonya, Peru, Tayvan, Çin, Afrika, Endonezya, Hindistan ve Tayland zerdeçal yetiştiriciliği konusunda bilinen ülkelerdendir.
Bölgesel yağlanma problemi yaşayanlar için önemli bir yardımcı olan zerdeçal, kan şekerini de dengede tutarak insülin direncini önler ve bedendeki fazla yağın dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır.
Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Göbeğinizi eritir ve bel bölgenizi inceltir. Zayıflatan kürü 1 hafta kullanarak 2-3 kiloya kadar verebilirsiniz. Bu zayıflama kürünün yanında başka bir zayıflama kürü daha kullanmamalısınız fakat bu zayıflama kürü ile beraber metabolizmayı hızlandıran yağ yakıcı zayıflama çayını kullanabilirsiniz.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri