Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Su, süt, ayran, kefir, az şekerli komposto, kuşburnu, az şekerli limonata, taze meyve suyu, nane, ıhlamur çayları ile sıvı alımı zenginleştirilebilir) Kafeinli içecekleri (kola, çay, kahve gibi) içmekten sakınmaları, kahveyi 2 fincan ile sınırlamaları, Alkolden uzak durmaları gerekmektedir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
7. Ceviz, fındık ve badem
Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar emziren annelerin diyetinde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar, vücut tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağlar bakımından zengin olduğu için anne sütünün kalitesinin artırılmasında önem taşır.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Bebeğin memeden alacağı ilk besine kolostrum denir. Görüntüsü anneden anneye değişebilen genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır. Özel olarak çok besleyicidir ve bebeği pek çok hastalıktan korur. Anne sütü içeriği kolostrumdan olgun süte doğru değişimi hayatın ilk 1-2 haftası sırasında olur.
Çünkü annenin beslenmesi süt kalitesini ve içeriğini doğrudan etkiler. Doğru beslenmeyen annede emzirme sırasında bir takım eksiklikler gelişir ya da sütün kalitesi düşebilir. Bu da bebeğin daha az kilo almasına neden olur. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak sütün yağ miktarı da kişiden kişiye değişebilir.
Günde ortalama 6-8 kez bezini nerdeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa, Büyüme izleminde yeterli kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yetiyor demektir. Kilo alımında da beklentilerinizi bebeğinizin aylarına göre ayarlamanız gerektiğini belirtmek isterim.
Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir. Hamilelik öncesi aldığı vitamin ve minerallere devam etmesi ve günde ek 25 gram protein alması koşulu ile emziren annenin diyet veya egzersiz yapması, sütün kalitesini ve miktarını etkilemez.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Bu nedenle pratik bir kahvaltı sütün üretimini destekler. Maydanoz, dereotu, lor peyniri ve cevizle hazırlanan karışım annelerin kahvaltı tabağında yer almalıdır. Bu peynir ezmesini diğer kahvaltılıklarla tüketebilirsiniz. Dereotu ve ceviz sütün üretilmesini ve daha da besleyici olmasını sağlayacaktır.
Demlenerek yapılan rezene çayı ise antioksidan etkisi nedeniyle yaşlanmayı geciktiriyor, anne sütünün salgılanmasına katkı sağlıyor ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığa iyi geliyor.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Emzirme sıklığı artırılmalı, anne bebeği sık sık emzirmelidir. Çünkü memedeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile doğrudan ilintilidir. Tamamen boşalan bir meme 3 saatte tamamen dolar. Dolayısıyla 3 saatte 1, bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Rezene çayı, sütü artıran karışım çaylarda muhakkak yer alan bir bitki çayıdır. Sütü az gelen kadınların, emzirme döneminde kurtarıcısı olan rezene çayı aynı zamanda sindirimi de rahatlatmaktadır. Bebekte gaz oluşumunu önlemek adına rezene çayını günde 2 fincan ölçüde tüketebilirsiniz.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir. Sütün temel şekeri, laktozdur. Ayrıca doğada başka hiçbir yerde bulunmayan, anne sütüne özgü çok sayıda protein bulundurur.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Süt Miktarını Etkileyen 5 Faktör
Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir. 2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır. 3. Emzirme ya da pompalama seanslarının sıklığının azalması vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarını azaltacaktır.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri