Duyusal oyun nedir? Dokunma, tatma, görme, işitme, koklama gibi beş duyudan en az birini içeren, çocukların merakını ve keşif isteğini teşvik eden aktivitelere duyusal oyun denir. Birçok farklı şekilde yapılabilecek duyusal aktivitelerde sonuca değil, çocuğun yaşadığı duyusal deneyime odaklanılır.
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
Çocuklar bu tür etkinliklerle başkalarının hissettiği ve yaşadığı deneyimleri anlar, sosyalleşme becerileri kazanır, iletişim becerileri olumlu yönde etkiler. Duyusal oyunlar, çocukların hem fiziksel hem de bilişsel aktivitelerini çalıştırır. Böylece sağlıklı bir gelişim söz konusu olur.
1. duyusal organ ve bunlardaki reseptörlerden başlayan, çeşitli merkez (nukleus ve/veya gangliyon) ve yolaklardan (trakt ve/veya nerv) geçerek duyuma özgü BİRİNCİL DUYUSAL KORTEKS'te sonlanan sistem. Her DUYUMSAMA türü için ayrı bir sistem vardır.
Duyusal oyun, çocukların hem ince hem kaba motor becerilerini geliştirmesini destekler. Çocuklar, inşa etme, boşaltma, karıştırma gibi dokunsal oyunlar ile motor becerilerini geliştirir hareketlerinin koordinasyonunu sağlamayı öğrenir.
İlgili 33 soru bulundu
Erken çocukluk döneminin küçük yaşlarına özgü keşfetme ve merak özelliğinden hareketle oluşturulan atölyede; beş duyu organını etkili biçimde kullanarak bütün gelişim alanlarına yönelik katkılar sağlamak esastır.
Duyu gelişimi anne karnında başlayan ve doğum itibariyle bebeklerin çevrelerini keşfetmeleri ve anlamlandırmaları için aktif olarak devam eden bir süreçtir. Duyusal gelişim, 5 duyu organı ile farklı renkleri, dokuları, sesleri, kokuları ve daha fazlasını keşfetme ile gelişir.
Duyu Bütünleme Materyalleri
Kare salıncak, dikdörtgen salıncak, T salıncak, koza salıncak, hamak denge (vestibüler) duyusunun gelişimini desteklemekte kullanılır. Farklı pozisyonlarda yapılan aktiviteler kas kuvvetini arttırır, el- göz koordinasyonu geliştirir, motor planlamayı destekler.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Duyusal şişeler, çocuğun duyu entegrasyonunu sağlamaya yardımcı olur. Çocuğun doğduğu andan itibaren kazandığı deneyimleri anlamlandırarak kendini ifade etmesini sağlayan duyusal oyun şişeleri, kavrama yeteneğinin ortaya çıktığı günden itibaren kullanıma uygundur.
Dağınık oyun bir oyun alanı içerisinde birçok materyalin, nesnenin ya da malzemenin karışık bir şekilde bulunması ve bebeklerin bu nesne ve malzemeleri karmaşa içerisinde bularak, dokunarak çeşitli oyunlar oynaması ve keşfetmesi faaliyetidir.
Konuşma, görme, işitme, dokunma gibi duyuların bir bütün olarak hareket etmediği ve çocukta farklı zamanlarda, farklı tepkiler oluşmasına yol açması halinde duyusal sorunlardan bahsedilebilir.
Duyusal oyun seti 18 ay ve üstü çocuklar için uygundur. Küçük parçalar boğulma tehlikesi yaratacağından 3 yaş altı çocuklar ile duyusal oyunlar yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.
Dokunsal öğrenme tarzına sahip çocuklar için ellerini kullanarak oynayabilecekleri en etkili oyundur. Çocuğunuz ile daha önceden belirlediğiniz nesneleri oyun hamuru ile yapmasını isteyin.
Duyular dış dünyadan aldıkları bilgileri beyne iletir ve bu bilgilerin anlamlandırılma sürecine duyusal işlemleme denir.
Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş)
Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir. Bu dönemde bebek yoğun refleksler içerisindedir.
CASEL'in çarkı olarak bilinen sosyal duygusal öğrenme modelinde beş temel yeterlilik alanı yer alıyor: öz farkındalık (self awareness), öz yönetim (self regulation), sosyal farkındalık (social awareness), ilişki becerileri (relationship skills) ve sorumlu karar alma (responsible decision making).
Araştırmada incelenen sosyal ve duygusal beceriler, başkalarıyla iletişimde olma, açık fikirli olma, iş birliği yapma, duygularını düzenleme ve görevlerde gösterdikleri performans olarak beş grupta toplandı.
Duyu bütünleme terapisinde kullanılan materyaller; ufo svava çocuk salıncakları, suspension swing, kanguru salıncak, standart flexion T bar swing, Uzay terapi salıncağı, Moon swing salıncak, platform salıncak, boat swing salıncak, cuddle swing salıncaklar, Gonge denge çanakları, aktivite parkurları, tırtıklı toplar, ...
Montessori, duyu organlarını çocuğun çevresi ile iletişim kurduğu organlar olarak kabul eder. Duyu organları adeta çocuğun dünyaya açılan pencereleridir ve materyaller çocuklara dünyayı açmak için anahtar verir. Bu nedenle duyuların eğitimi ve duyu materyalleri Montessori eğitiminin temelini oluşturur.
Duyu bütünleme, duyu organları tarafından algılanan duyuların beyinde işlenmesini ve uygun cevaplar üretilmesini sağlayan süreçtir. Bu sürecin beklenildiği gibi işlemesi, kişinin çevresi ile uyumlu hareket edebilmesini sağlar.
DUYU-HAREKET DÖNEMİ (0-2 YAŞ)
0-2 yaş çocuk için gelişimin en hızlı ilerlediği dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde çocuklar çevrelerini keşfetmeye, doğuştan getirdiği duyuşsal ve hareketsel yetenekleri kullanmaya ve basit tutma, emme gibi davranışların üzerine katarak giderek kompleksleşen yapıda ilerler.
Mutluluk, kızgınlık, korku, şaşkınlık, üzüntü gibi duygular bebeklikten itibaren tanınmaya başlamakta ve gelişmektedir (Nelson, 1987). 2 yaşından itibaren dil gelişiminin hızlanmasıyla çocuklar duygularını daha kolay ifade edebilmektedirler (Yalçın, 2010).
Aynı anda insanların birden fazla duyguyu yaşayabileceğini fark ederler. Duygusal anlama arttıkça empatik cevap vermede gelişecektir. Duyguları kontrol etme 2 yaş civarında başlamaktadır ve okul öncesi yılları boyunca artmaktadır. 2 yaştan sonra çocuklar sık sık duyguları hakkında konuşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri