Deniz seviyesinde (1 atm basınçta) saf su 0°C'de donar ve 100°C'de kaynar. Tuz gibi çözünmüş maddeler suyun donma noktası üzerinde düşürücü bir etkiye sahiptir ve bu nedenle sıcaklığın 0°C'nin altına ulaştığı kış aylarında buzun oluşmaması için yollara tuz serpilir.
Suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, su moleküllerinin kap içerisinden çıkması ve gaz fazına geçmesi daha da zorlaşır. Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz.
Suya Tuz Eklediğimiz Zaman Ne Olur? Suya tuz eklemek temelde iki şey yapar; kaynama noktasını arttırır ve ısı sığasını (ısı kapasitesi) azaltır. Bir cismin birim kütlesinin sıcaklığını birim derece değiştirmek için gerekli olan ısı ise özgül ısı sığası ya da özgül ısı olarak adlandırılır.
Saf su tuzlu sudan daha çabuk kaynar.
Saf suyun kaynama noktası 100 °C iken, tuzlu suyun 101, 102 hatta 103 °C gibi farklı değerler alabilir. Tuzlu suyun kaynama noktası daha yüksek olduğu için, daha fazla ısı aldıktan sonra kaynamaya başlayabilir, ve bu olay daha geç olacaktır.
2- Makarna suyuna atılan tuz, daha hızlı kaynamasını sağlar
Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Tuz kaynamayi gecirtirir. Bu yüzden sekerli su tuzlu sudan daha az süreyle kaynar.
Bilindiği gibi su, sıcaklığı sıfır dereceye varınca donar. Suya tuz ilavesi ile bu donma sıcaklığı da düşer. Suya yüzde 10 tuz katıldığında donma sıcaklığı -6 dereceye iner. Yüzde 20 tuz karıştırıldığında da -16 derecede donar.
Bu konu tamamen buzdolabı kalitesi ve suyun miktarına göre değişiklik gösterecektir. Bir bardak su koyarsan eğer bu 40 dakika içinde buz tutacaktır lakin 2 litre koyarsan 1.5 saat 2 saat gibi bir süreni alacaktır.
Sıvının yoğunluğu arttıkça yüzey gerilimi artar. Örneğin suya tuz eklendiğinde tuz moleküllerinin suyun içinde yayılması yani yoğunluğunun artması su molekülleri arasındaki kuvveti arttıracağından suyun yüzey gerilimi artar.
Basit bir şekilde söylemek gerekirse suyun içine tuz eklediğiniz zaman suyun kaynama noktası yükselmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 °C'da kaynayan suya tuz eklediğiniz taktirde 100°C'dan daha yüksek bir derecede kaynamış olur. Kısaca suya tuz eklendiğinde kaynama noktası yükselir.
Bir bardak su, dezenfekte edilmek amacı ile öncelikle kaynatılır. Kaynama tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılır ve su ılık hale gelince 2 çay kaşığı tuz eklenir. Tuzlu suyla durulama yapmak için, karışımı ağzınızın içinde hafifçe çevirin, gargara yapın ve dikkatlice tükürün.
Su, şeker, tuz ve karbonat karışımı sıvı kaybını önlüyor
Daha ağır durumlarda kişi ağızdan beslenemiyorsa, ateşi varsa ve ishal 24 saatten uzun sürdüyse mutlaka hastane şartlarında damar yolu ile sıvı ve elektrolit takviyesi yapılmalı, dışkı incelemesi yapılarak tedavi belirlenmelidir.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız.
Ayrı bir tavada ısıttığınız 2 yemek kaşığı sıvı yağı makarnanın içerisine dökün. Makarna pişerken belirli aralıklarla karıştırmayı unutmayın. Eğer makarnaya sos yapacaksanız haşlama suyuna yağ eklemeyin çünkü yağlanan makarna hazırladığınız sosu tutmaz. Makarna suyu iyice kaynadıktan sonra tuzu eklenmelidir.
Makarnaları suya atınca hemen karıştırmalıdır
Makarnayı suya atmadan önce iyice fokurdaması beklenmelidir Ne kadar aceleniz olursa olsun su iyice kaynamadan makarnaları tencereye atmamak gerekir.
O yüzden haftada bir banyodan sonra 1 litre suya 2 kaşık tuzu ekleyip, karışımı banyodan sonra sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza dökün. 1 gece öyle kalın. Ertesi gün kendinizi çok iyi hissediyor olacaksınız.
Dünya üzerindeki su potansiyelinin yalnızca %0.5'i içilebilecek nitelikte olup, %97'si deniz suyu, %2.5'i ise tuz içermesinden dolayı tuzlu yer altı suyu olarak sınıflandırılmaktadır. Söz konusu tuzlu sular içilebilecek nitelikte suya dönüştürülürse su temini açısından sınırsız bir potansiyel elde edileceği açıktır.
Haftada 1 kere banyodan sonra 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuzu döküp, bu suyu sağ tarafınızdan komple tüm vücuda dökün ve 1 gece böyle kalın. Tuzlu su, tuzun içerisindeki kristaller ve atomlar sayesinde vücuttaki negatif elektriği vücuttan uzaklaştırmaya ve vücudu dinlenmeye yaramaktadır.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Mide ekşimesi, mide solucanları, kabızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısı için en çok kullanılan yöntemdir. Tuzlu su solüsyonunda kaya tuzu kullanmak, çeşitli ağız rahatsızlıklarının tedavisi için de önerilir.
YEMEĞİN TUZU PİŞTİKTEN SONRA EKLENMELİ
Türkiye'de sofra tuzlarının iyotlu olmasının zorunlu olduğunu belirten Dr. Gizem Samlı, "Bir gram sofra tuzu 70 mikrogram iyot içerir. Ancak iyotlu tuz yemekler piştikten sonra eklenmelidir. Çünkü pişirme sırasında kullanılırsa iyot bozuluyor" dedi.
Tuzun Son Kullanma Tarihi Var mı? Saf tuz (saf sodyum ve klorür) asla bozulmaz. Hiçbir katkı maddesi içermediği için zamanla lezzetini ve gücünü koruyacaktır. Tuz, doğal bir koruyucudur.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur. Ancak suya eklenen tuzun miktarı çok fazla olursa, tuzun bir kısmı çözünmez ve çöker.
Eğer su solüsyonu saf suya göre 10 g daha fazla tuz içeriyorsa, yoğunluk 1g/ cm³ten daha büyük olmalıdır. Çözünmüş tuz oranı arttıkça yoğunluk artacaktır. Çünkü kütle artımı her ünite içindeki parçacık oranını artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri