İçme suyunun pH seviyesi 1 ile 14 arasında ölçülmektedir. Bu değer, 7'ye geldiğinde suyun içindeki hidrojen ve hidroksil iyonları eşitlenir, yani nötr olur. Hidrojen iyonları arttığında, suyun pH değeri düşer ve su asidik hale gelir. Tam tersi durumda da su alkali hale gelir.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Su kalitesi ölçümü evde yapılması için kullanılan cihazlar bulunmaktadır. TDS metre denilen bu cihazlar ile kişiler kendi kullandıkları suyun kalitesini de ölçebiliyorlar. TDS suyun içinde bulunan çözünmüş bütün katı maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi vermektedir.
Su testleri nasıl işler özellikle içme suları iki farklı yöntem kullanılarak tespit edilir. Yöntemlerden ilki çözülmüş maddeleri ölçen genel test uygulamasıdır, ikinci yöntemde ise suyun röntgenini çekmektir.
Su kalitesi, içerdiği kirleticilerin miktarına, pH ve iletkenlik gibi fiziksel/kimyasal faktörlere, tuz ve besin miktarına bağlı olarak belirlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
İçme ve kullanma sularında suyun kalitesinin tespitinde mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizler gerçekleştirilir. İçme kullanma suyu analizi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı yetkisindeki Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından yapılmaktadır.
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Ancak içme sularında ve kaynak sularında bu değer farklılık gösterir. Kaynak suları için en ideal pH değerinin 6,5 ile 8,5 aralığında olması gerekirken içme sularında bu değer 7,2 ve 8,5 olarak şekillenir. İçme suyunun ideal olmasında pH değerinin yanı sıra sertlik derecesi de büyük önem taşır.
Suyunuzun sert olduğunu gösteren 4 işaret:
Giysileriniz, özellikle havlularınızın sertleşiyorsa, Duştan çıktığınızda saçlarınız karışıyor ve zor taranıyorsa, Duşakabinin ve de musluğunuzun üzerinde beyaz lekeler kalıyorsa, Su ısıtıcınızın dibinde beyaz kalıntılar görüyorsanız.
Suyun logosu damacanada kabartılmış halde bulunmalı. Kapağın üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası yazmalı. Etiketlerde suyun analiz değerleri hiçbir eksik olmaksızın bulunmalı. Suyun rengi berrak olmalı, bulanık ya da yeşilimsi olmamalı.
Suyun iletkenliği suyun en önemli özelliklerinden biridir. Saf su molekülü elektrik geçirmez. Suda bulunan safsızlıklar çoğaldıkça suyun iletkenliği artar. Suyun iletkenliği ölçülerek suyun içindeki H2O olmayan çözünmüş mineral miktarı konusunda fikir edinilir.
Kirli suların da sağlıklı sular gibi bazı özellikleri mevcuttur. Bu özellikleri tadarak veya gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Eğer suyun rengi bulanık ve su da tortu varsa suyun kirli olduğunu söylenebilir. Kirli su aynı zamanda kireçli sudur.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
Karbonat, yüksek pH değerinden dolayı yüksek alkali içeriğe sahip olduğu için su ile karıştığında suyun alkali özelliğini arttırır. Karbonatla suyu alkali yapmak için, 125 ml suyun alkali hale gelmesi için yarım çay kaşığı karbonat yeterlidir.
Suyun TDS metre değeri dijital ya da manuel cihazlar ile ölçülebilir. En kesin sonucu elbette ki endüstriyel su arıtma cihazları gösterir. Fakat evlerde de basit yöntemlerle bu değeri bulmak kolaydır. Farklı TDS cihazlarıyla birkaç kez ölçüm yaparak suyunuzun kaliteli olup olmadığını test edebilirsiniz.
İsviçre. Daha önce İsviçre'ye gittiyseniz, dağ ülkesinin dünyanın en temiz musluk suyundan bazılarına ev sahipliği yapması sizi şaşırtmayacaktır. İsviçre'nin temiz musluk suyu, hem iyi coğrafyadan hem de iyi politikadan kaynaklanmaktadır.
Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: “Gençsu", “Karlık Madran", “Alka Madran", “İvriz Su!, “Beysu", “EDK Lara", “Hünkar", “Revan", “Kardelen", “İdeal", “Hazar Vox Nida", “Bahçeayran", “Esensu Özayran", “Kabalak".
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri