Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.
Normalde renksiz olan deniz suyu, bazı durumlarda değişik renklerde görülebilir. Deniz, bazen mavi, bazen turkuaz bazen de yeşil olarak gözümüze çarpar. Renksiz deniz suyunun içinde yer alan moleküller, yüksek frekanslı dalga boylarını tutar.
Işığı durduramayan atomlar ise saydam bir görünüm kazanırlar. Suyun içerisindeki atomlar da ışığı durduramadığı için su saydam bir yapıya sahiptir.
Oksijenden yoksun bazı göllerde de “Chromatiaceae” adında bir bakteri, “Kükürtlü kızıl bakteri” diye de bilinen canlının su birikintilerinde ortaya çıktığı ve suya kırmızı renk verdiği bilinmektedir. Aşırı tuzlu göllerde Arkea ve alg bakterileri suya pembe renk verirler.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
İlgili 16 soru bulundu
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Suyun üçüncü özelliği kararlı bir madde olmasıdır. Canlı hücrede suyun varlığı ile yüzlerce kimyasal olay meydana gelir. Su, kararlı bir madde olduğu için bu reaksiyonlar sırasında hidrojenine ve oksijenine ayrılmaz.
Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.
Ham suda yükselen demir ve mangan bileşikleri suyun renginin bozulmasına ve acı metalik bir tat almasına sebep olmaktadır. Süloğlu Barajında mevsimsel olarak oluşan su kalitesinde bozulmalar sonucu, İçme Suyu Arıtma Tesislerimize, su kalitesinin çok daha iyi olduğu Kayalı Barajında ham su alınmaya başlanmıştır.
Soluduğumuz oksijenin yarısını işte su yosunlarının bu fotosentezi yoluyla elde ediyoruz. Bitki planktonları, gözle görülebilen ışık spektrumunun kırmızı ve mavi kısımlarındaki elektromanyetik ışınımı emer, ama yeşili yansıtır. Bu organizmaların yoğun olduğu denizlerin daha yeşil görünmesinin nedeni budur.
Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur.
Bunun sebebi nedir? Bu beyazlığın sebebi borulardan kaynaklanır. Borularda basınçla duran su dışarıya çıktığında hem kabarcık oluşur hem de suyun rengi beyaz olur.
Denizin mavi rengi su moleküllerinin ışığı emme ve yansıtma özelliğindendir. Güneş ışında bütün renkler mevcuttur. Deniz suyu güneş ışığının dağılımındaki kırmızı taraftakileri emer, mor tarafındakileri yansıtır. Denizde bundan dolayı mavi renkte görünür.
Bilindiği gibi deniz suyu renksizdir. Renksiz olan deniz suyunun içinde bulunan moleküller yüksek frekanslı kısa dalga boylarını tutmaktadır. Mavi rengi de kısa dalga boyunda olup fazla dağılma özelliği bulunan yüksek frekanslı bir dalgadır. Bu yüzden deniz suyu mavi rengini tutmaktadır.
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
Güneş ışını, “ışık spektrumu” adı verdiğimiz renklerden oluşur. Bu renkler kırmızı, turuncu, sarı, mavi, yeşil, mor ve laciverttir. Bu renklerin her biri farklı bir dalga boyuna sahiptir. En kısa dalga boyuna sahip olan renk mavi olduğu için havadaki parçacıklarla güneş ışığı çarpışınca biz de mavi renkle karşılaşırız.
Su ise renkleri bir arada yansıttığı için renksiz görünür.
Laboratuvar ölçümleri suyun bir rengi olduğunu gösteriyor: soluk mavi. Denizin mavi rengi göz önüne alındığında, bu biraz şaşırtıcı gelebilir.
Çünkü, su tek başına pek tadı olmayan bir sıvıdır ama öncesinde tüketilen şeylerin ağız içerisinde bıraktığı tatlar ile birleşerek bir tadı varmış gibi algılanabilir. Genel anlamda suyun ağızda kalan tatlarla birleşmesi sorun değildir. Sadece buna dayanarak suyun bir tadının olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.
Tipik olarak turuncu veya kırmızımsı lekelenme, kuyu suyu sistemlerinde en yaygın olan yüksek demir içeriğinden kaynaklanır.
Üç ana rengin kendi aralarında farklı ölçülerde karıştırılması sonucunda da gök kuşağında yer alan altı rengin saysız dereceleri oluşur. Sorumuza dönecek olursak; Su Yeşili renginin elde edilebilmesi için az oranda mavi, az oranda yeşil ve normal ölçülerde beyaz renk kullanılmalıdır.
Veya, bazen, kahverengi su, su kaynağınızdaki demir veya manganezin bolluğundan kaynaklanır. Sıhhi tesisat sistemindeki pas, su içinde çözünerek, kahverengi, kırmızı, sarı veya turuncu bir gölgeye işaret eder. Değişen renk, borunun kimyasal oksidasyon durumuna ve sudaki pas miktarına bağlıdır.
Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır. Kusursuz bir aynanın yüzeyine çarpan ışığın tamamını yansıtması gerekir. Dolayısıyla aynaların gerçek renginin beyaz olması gerekir.
**Suyun hacmi, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa (+4 °C'ye) düşene kadar azalır, daha sonra tekrar artmaya başlar. **Su, karalara göre geç ısınıp geç soğur. Su ve karalar arasındaki ısı farkı hava olaylarının oluşmasını sağlar.
Canlı su:İçindeki hayatiyet unsurları zarar görmemiş, yoğunluğu az, şifa veren sudur. Yağmur suyu, zemzem suyu, deniz suyu, kaynağında akmakta olan su gibi. Ölü su:Hareket etmeden bir kapta bir süre beklemiş ve yoğunlaşarak şifa özelliği kalmamış sudur.
Hayır, su yanamaz. Çünkü su, zaten yanmanın bir ürünüdür; halihazırda yanmış kimyasalların atığıdır. Daha fazla yanması pratikte imkânsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri