Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Süzme yoğurdu derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bunun için süzme yoğurdun içerisine tuz eklemelisiniz. Üzerinde de nemli bir bezle kapatmanız gerekir. Süzme yoğurdu zorunda kalmadıkça buzlukta saklamamanız önerilir.
Hazırlanan süzme yoğurt ağzı kapatılabilen saklama kaplarında saklanmalıdır. Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var.
Ne Zaman Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Yoğurdu dondurmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta dondurmak yoğurdun içindeki sağlıklı kültürlere de zarar vermez. Ancak donup erimiş yoğurt kıvamını kaybeder, pütür pütür bir dokusu olur.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
Bunu doğrulayacak şekilde, çeşitli bilimsel araştırmalar sonucunda, son kullanma tarihinden sonra baskın ve fonksiyonel bakterilerin bol miktarda ölmeye başladıkları görülmektedir [4, 5, 6, 7]. Yani varsayımsal son kullanma tarihinden sonra yoğurt yenmeyecek hale gelmez, muhtemelen biraz daha az işlevsel olur.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Süzme yoğurt ile normal yoğurdun farkı genelde bilinmiyor. Normal yoğurt suyundan arındırılıp süzme yoğurt elde ediliyor ve süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunuyor ve süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyumdan daha zengin. Kilo vermek isteyenler için süzme yoğurt oldukça idealdir.
Peynir gibi koyu kıvamlı ve şekilli olması için tamamen süzdürdükten sonra üzerine birkaç tane ağırlık koyarak 1-2 saat bekletin. Tamamen süzülünce bir kaba ya da tabağa alıp tüketebilirsiniz. Kapların içerisinde, ağzı kapalı bir şekilde 1 - 1,5 hafta kadar tazeliğini koruyarak dayanacaktır.
Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
Yoğurdu serin yerlerde muhafaza edin. Yoğurt buzdolaplarında muhafaza edilir. Buzdolabında muhafaza edilen yoğurtların ağzını mutlaka sıkıca kapatınız. Eğer yoğurdunuz ekşir ve yenmeyecek kıvama gelirse üzülmeyin.
Bozuk yoğurt yenilirse gıda zehirlenmesine yol açar. Yaygın olarak karın ağrısı, kramp, kusma, gevşek dışkı, ateş görülür. Zehirlenme belirtileri genellikle ilk 1 saat ila 24 saat arasında kendini göstermeye başlar. Bu süre kimi insanlarda daha erken kimilerinde daha geçtir.
Sıvı kaybı yaşamamaya çalışılmalı, ilk belirtiler görüldüğü zaman bir sağlık merkezine ya da doktora başvurulmalıdır. Yoğurt zehirlenmelerine karşın bol miktarda su ve yağsız sıvı tüketilmelidir. İshal ve kusma sebebiyle kaybedilen sıvının yerine konulması büyük önem arz eder.
Seçenekler: 375 gr. 500 gr. 750 gr71,87 TL/kg.
Sıvının çoğu çıkarıldığından, süzme yoğurdun farkı normal yoğurttan çok daha kalın ve keskin olmasıdır. Ayrıca daha fazla süt gerektirdiğinden genellikle daha pahalıdır.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Süzme yoğurt yoğurdun süzülerek suyunun çıkarılması sonucu oluşan yoğurda verilen addır. Yapılan araştırmalara göre süzme yoğurt normal yoğurttan daha sağlıklı ve yararlıdır.
Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Mayalanan sütün bulunduğu tencerenin ağzının hava almayacak bir şekilde iyici kapatılması gerekmekte ardından havlu ya da bir örtü ile sarılması gerekmektedir. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmaz ise kurulan yoğurt sıvı olur.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri