Yatay iletişim, sorunları üst kademelere taşımadan ve resmi iletişimin zaman öğütücü kurallarına takılmadan, hızlı ve karşılıklı güvene dayalı olarak yürütülen iletişimdir (Tutar ve Yılmaz, 2002).
Çapraz iletişim, üretim müdürü ve sipariş gerçekleştirme şefi gibi, farklı birimler ve farklı hiyerarşik düzeylerde bulunan kişi ve birimlerin arasında, hiyerarşi basamaklarını izlemeden, doğrudan bir iletişim türüdür.
ÇAPRAZ (DİYAGONAL) İLETİŞİM:
Farklı fonksiyonel birimlerde çalışan ast ve üstlerin arasında kurulan iletişimdir. arasında, ya da bir bölümdeki yöneticinin, kendi bölümü dışındaki, iş görenlerle doğrudan ilişki kurması söz konusudur (Tutar vd., 2003, s.75).
Örgütsel iletişim, örgütü oluşturan öğeler arasında gerekli ilişkilerin kurulmasını sağlar. Örgütsel iletişim, gelişmelere (toplumsal ve teknolojik açıdan) uyum sağlamaya çalışan bir sistemdir. Örgütsel iletişim, örgütün verimli ve etkin olarak yönetilmesine imkan sağlayan araçtır.
2.Aşağıdan yukarıya iletişim
Bu tür iletişim, astların gerekli bilgileri üstlere verme aracı olmaktadır. Yukarıya doğru iletişim, genellikle astın verdiği rapor ve tepkilerden oluşur. Ancak bu tür iletişimin gerçekleşmesini engelleyen bir çok etmen söz konusudur.
İlgili 34 soru bulundu
Yatay iletişim fonksiyonel ilişkilerden kaynaklanmaktadır. Örgütsel hiyerarşinin farklı kademeleri arasında kurulan iletişim ise çapraz iletişimdir (Tutar ve Yılmaz, 2002). Dikey İletişim: Dikey iletişim yönetenler ve astlar arasında kurulan iletişim biçimidir.
Yatay İletişim: Örgütlerde aynı düzeydeki, departman yöneticileri ve çalışanlar arasında; bağlı bulundukları üst kademeye başvurmadan gerçekleşir. Çapraz İletişim: Örgüt hiyerarşisinin farklı düzeydeki departmanların, basamaksal kanalları kullanmadan gerçekleştirdikleri iletişime çapraz iletişim adı verilmektedir.
Dikey iletişim yönetimden iş görenlere doğru yani yukarıdan aşağıya doğru olduğu gibi tam tersi yönde de olabilecek şekilde planlanmalıdır. Biçimsel iletişimin bir diğer boyutu ise yatay iletişimdir ve aynı düzeyde bulunan bölümler, kişiler arasında iletişimin kurulmasını ifade eder.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır. Sözlü iletişim nedir?
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu ken- diliğinden oluşan iletişim şeklidir. İnformal iletişim, formal iletişimden farklı olarak, görev- lerden dolayı değil çalışanların sosyal ihtiyaç- larının karşılanması amacıyla ortaya çıkar.
Demokratik iletişim açık, güçlü, nesnel ve sürekli iletişimin olduğu bir kurumsal iletişim türüdür. Bilgilendirme ve bilgilenmenin sürekli arttığı bir iletişim sürecidir. Son olarak orantısız iletişim türü ise sürekli bilgilendirmeye açık olmak fakat kamu kuruluşları gibi yerlerden bilgi alınamamasıdır.
Kişi İçi İletişim
Bu durumda içsel ya da kişi içi iletişimi; insanların kendi içlerinde ürettikleri bazı mesajları yorumlamasışeklinde tanımlamak mümkündür. Kişi içi iletişim ya da kendi kendine iletişim, kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir.
Simgesel etkileşim, büyük ölçekli sosyal yapılar yerine insan eylemine odaklanan ve bununla birlikte insanlar ve toplum arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışan teorik yaklaşım. Sembolik etkileşimcilik insan eyleminin ve etkileşimin yalnızca anlamlı iletişim veya sembol alışverişi yoluyla anlaşılabilir olmasıdır.
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu kendiliğinden oluşan iletişim şeklidir. Formal iletişim, bir örgü-tün iskelet sistemini oluştururken, informal iletişim süreci bir örgütün merkezi sinir sistemini oluşturmaktadır.
Kamusal iletişim kurum ve kuruluşun kendini daha etkin ifade etmesinin yanı sıra, kurumdaki tüm süreçlerin kurumsal amaçlar doğrultusunda iletişimsel olarak ifade edilmesini sağlar. Bunun yanında kamusal iletişim süreci kurumsal bütünlüğü sağlamak açısından büyük avantaj sağlamaktadır.
ZİNCİR MODELİ
* İletişim üyelerin birbirine yakınlık derecelerine göre işlemektedir. * Grubun bazı üyelerin iletişim sürecine katılmayabilir. * Çalışanlar arasındaki iletişim zayıflamaktadır. * Grup verimliliği azalmaktadır.
Senkron iletişim, iletişimin gerçek zamanlı olarak gerçekleşmesi ve tüm katılımcılardan bir yanıt beklenilen iletişim biçimidir. Bu iletişim biçimi yüz yüze iletişimde olduğu gibi soru-cevap etkileşimi şeklinde gerçekleşir.
yatay örgütlenmede herkes liderdir. birileri kontrolü kaybederse diğerleri açığı/zararı kapatabilir. dikey örgütlenmede ise tek bir lider veya ufak bir yönetici grup olur. ve o lider güçlü ve kontrolü kaybetmeyecek bir lider değilse örgüt/yapı çöker.
Çapraz iletişim örgüt içindeki vasat hiyerarşinin ve ast üst ilişkilerinin dışına çıkılarak kurulan iletişimdir (Hodgetts 1997: 460).
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu kendiliğinden oluşan iletişim şeklidir. Formal iletişim, bir örgü tün iskelet sistemini oluştururken, informal iletişim süreci bir örgütün merkezi sinir sistemini oluşturmaktadır.
Örgütsel iletişim türleri; yazılı, sözlü, sözsüz, görsel ve işitsel iletişim şeklinde başlıklara ayrılmaktadır.
Örgütlerde ister tepe yöneticiler, ister alt düzey tüm çalışanlar arası bilgi akışı yada her türlü mesaj örgüt içi iletişimdir. Örgüt dışı iletişim ise örgütün dış çevresi ile kurduğu iletişimdir.
Dikey hiyerarşik organizasyonlarda derecelendirme kademeleri çok sayıda olduğundan ve her kademenin içerdiği eşit düzey unsurların sayısı aşağı doğru artarak geliştiğinden bu örgüt yapısı “piramit” olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri