Tek yapmanız gereken yoğurdu temiz bir bez torbaya koymak. Osmancık'ta bu işlem için özel bez yoğurt torbaları var. Torbanın ağzını sıkıca bağlayın ve torbayı bir yere asın. Balkonda çamaşır asmak için olan demirler bu işlem için oldukça ideal.
Sağılan inek sütü önce süzülüp pişirilir,ardından yoğurt ile mayalanarak yayıkta yayılır.Yağı alınır.artan süt bez torbayla süzülür ve katığa(süzme yoğurt) dönüşür.
Katık Türk ülkelerinde popüler olan geleneksel mayalanmış süt ürünüdür. Ayran'dan daha katı bir yoğurt şekline sahiptir.
Uzun süre saklanabilme özelliğine sahip olan süzme yoğurt, ülkemizde hem sade olarak tüketilmekte hem de çorbalarda, soslarda, tatlı, salata, poğaça yapımında ve hatta bazı bölgelerde yeşil biberle birlikte fermente edilerek yemeklerin yanına çeşni olarak da sıklıkla tüketilmektedir.
Daha önce hazırladığınız ev yapımı yoğurt ya da çok az suyla sulandırdığınız süzme yoğurdu maya olarak yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.Buzdolabına kaldırdığınız aşamada size kolaylık sağlaması adına yoğurt mayalayacağınız kabın kapaklı olmasını tercih edebilirsiniz.Süzgeç buharlaşan sütün sulanmamasını sağlayacak ...
İlgili 38 soru bulundu
Bu yaz damağınızı şenlendirecek, kek pişirmek için bolca bahane üretmenize sebep olacak süzme yoğurtlu çilekli kekim 🍓Şimdiye kadar kek yaparken süzme yoğurt kullanmadığım için kesinlikle pişman olmama sebep olan bir kek tarifiyle geldim. Öyle ki dokusu ve lezzetiyle tadına bakanların hepsinden tam not aldı.
Su tülbentte birkaç saat süzülsün; mümkünse bohça gibi bağlayıp bir yere asarak suyunu iyice akıtın. “Kalıp gibi olsun, dilim dilim kesip yiyeyim” derseniz iyice süzdükten sonra üzerine bir ağırlık koyup bir gece dolapta bekletin. Lor gibi yiyecekseniz de içine damak tadınıza göre biraz daha tuz ekleyin.
Süzme yoğurdu derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bunun için süzme yoğurdun içerisine tuz eklemelisiniz. Üzerinde de nemli bir bezle kapatmanız gerekir. Süzme yoğurdu zorunda kalmadıkça buzlukta saklamamanız önerilir.
Süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından zengindir. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunur. Bunların dışında süzme yoğurt kilo vermeye de yardımcı olur.
Sütümüzü kaynatıyoruz ve ılınması için bekliyoruz. Daha sonra yoğurt mayalar gibi yogut ve peyniri içine ufalıyoruz biberimizi de doğrayıp cam yarım, bir kiloluk cam kavonozlara doldurup kapaklarini kapatıp 4 -5 saat uzerlerini örterek mayalandıp buzdolabına koyuyoruz. AFİYET OLSUN.
Katık etmek sözcüğünün TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı, 'ekmeğin çok, yemeğin az olduğu durumlarda yemeği ölçülü yemek' anlamına gelmektedir.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Süzme yoğurt, labne (Kese yoğurdu)(torba yoğurdu), torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu elde edilen koyu kıvamlı yoğurda verilen addır.
Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var. Plastik ya da plastik türü malzemeden üretilen saklama kapları, süzme yoğurdun dayanma süresinin kısalmasına yol açacaktır.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
Süzme yoğurt tatlılardan, çorbalara birçok tarife, en sık kullanımıyla da mezelere tat katar. Yoğurt eklendiğinde, hafif sulu olan mezeler süzme yoğurtla yapıldığında daha kıvamlı olur. Kendine has hafif ekşi tadıyla peynir gibi de kullanılabilir.
Süzme yoğurt yapacağınız yoğurdunuzu direk kağıt havlulu süzeğe boşaltın ve süzmesini bekleyin. Süzülünce bir tabağa ters çevirip kağıt havluyu çıkarıp alın çok kolay ve lezzetli bir yoğurt elde edersiniz.
Yumuşak kıvamlı bir süzme yoğurt için 4-6 saat; katı kıvamlı bir süzme için ise 18-20 saat yeterli olacaktır. Bekleme süresi boyunca yoğurt buzdolabında tutulmalıdır. Süzülen yoğurt ayrı bir kaba alınır. Süzülen yoğurdun suyu doğrudan içilebilir ama genellikle tadı pek beğenilmez.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri