Boş kabın veya ambalajın kütlesine dara denir. Kütle ölçümünde ilk iş kabın darasını almaktır.
Boş kabın kütlesine "dara" denir.
Bir nesnenin, kaplarla beraber olan ağırlığı brüt kütledir. Bir nesnenin kap içinde tartılması ile terazi üzerinde görülecek değer brüt kütleyi vermektedir. Brüt Kütle; net kütle ile daranın toplamına denir.
Sıvıların kütlesi ölçülürken aşağıdaki adımlar yapılır; dara bürüt kütle» Boş kabın kütlesi ölçülür. Buna dara denir. » Sıvı boş bir kaba konur. Sıvı ile boş kabın kütlesi ölçülür. Buna brüt kütle denir. » Brüt kütleden boş kabın kütlesi çıkarılır.
1.1.1.
İçine herhangi bir maddenin konulduğu bir kabın boş kütlesine dara denmektedir. Laboratuvarda ise tartım işlemlerinde kullanılan tartı kabının boş kütlesine dara denmektedir. Kütle ölçümü yapılırken ilk önce kabın darası alınmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
Sıvıların Kütle ölçümü: Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır. Gazların kütle ölçümü: Diğer maddeler gibi gazların da kütlesi bulunur.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir. +4 derece sıcaklık ortamında 1 litre saf suyun kütlesi 1 kilograma ve 1 mililitre saf suyun kütlesi ise 1 grama eşittir.
Boş kabın kütlesine dara denir. Daha sonra kütlesi ölçülecek olan sıvı boş kaba doldurulur ve dolu kap tekrar ölçülür. Kap ve içindeki sıvının toplam kütlesine brüt kütle denir. Son olarak brüt yani toplam kütleden boş kabın kütlesi yani dara çıkartılır. Bulunan fark sıvının kütlesidir.
Sıvıların hacim birimi litredir. SI birim sisteminde 1 litre = 1 dm3'tür.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir. Birim, Planck sabitinin (h) sabitlenmiş sayısal değeri, kg m2 s-1'e eşit olan J s birimi cinsinden ifade edildiğinde, 6,626 070 15 × 10-34 alınarak tanımlanmıştır. Burada metre ve saniye c ve ΔνCs üzerinden tanımlanmıştır.
1972: Mol, madde miktarının SI temel birimi olarak onaylanmıştır.
Daha sonra kütlesi ölçülecek olan sıvı boş kaba doldurulur ve dolu kap tekrar ölçülür. Kap ve içindeki sıvının toplam kütlesine brüt kütle denir. Son olarak brüt yani toplam kütleden boş kabın kütlesi yani dara çıkartılır. Bulunan fark sıvının kütlesidir.
Dara terimi tartılmak istenen maddeyi taşıyan ya da birlikte tutan cismin kütlesidir.
13- Maddelerin kütlerini ölçtüğümüzde gram ya da kilogram ölçü birimini kullanırız. 14- Sıvılar konulduğu araçla birlikte tartılarak kütlesi bulunur. 15- Sıvıların kütlesini ölçmede dara denilen bir terim kullanılır. 16- Maddelerin uzayda (boşlukta) kapladığı alana hacim deriz.
Sıvı ölçme birimi litredir. Litrenin ast ve üst katları bulunuyor. Üst katları dekalitre, hektolitre ve kilolitredir. Ast katları ise desilitre, santilitre ve mililitredir.
Sıvı ölçü birimleri litre ve metreküp olarak ifade edilebilmektedir. Sıvı olan maddelerin hacimlerinin ölçülmesi için ise kullanılan birim litre veya galon olarak bilinmektedir. Sıvı ölçü birimleri hayatın birçok alanında kullanılmakta olan bir ölçü birimi olarak ifade edilebilmektedir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Sıvıların hacimlerinin hassas olarak ölçülmesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümü için mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümü için genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır.
Sıvı hacmini ölçmek için kullanılan, ölçme silindiri olarak da bilinen laboratuvar ekipmanlarından dereceli silindir, dar ve uzun şekliyle biliniyor.
Sıvılar, belirli bir şekli olmayan maddeler olarak tanımlanır. İçine konuldukları her kabın şeklini alırlar ve akışkandırlar. Sıvı moleküller, sıvı hacmi içinde serbest olarak hareket ederler, ancak partiküllerin ortak çekim özelliği hacmin izin verdiği ölçü kadardır. Hacimleri genel olarak katılardan daha büyüktür.
Bir maddenin uzayda kapla- dığı yere hacim denir. Hacim; x Türetilmiş bir büyüklüktür.
Dereceli silindir neyi ölçer ve ne işe yarar? Mezür ve ölçü silindiri olarak da bilinen dereceli silindir, sıvıların hacmini ölçmek için kullanılmaktadır. Dar ve silindir biçiminde bir labaratuvar ekipmanı olan dereceli silindirde, her çizgi sıvının miktarını göstermektedir.
Mol kütlesi, numunenin boyutuna bağlı olmayan, maddenin yeğinsel bir özelliğidir . Uluslararası Birimler Sisteminde (SI), mol kütlesinin ölçü birimi kg / mol'dür . Bununla birlikte, mol kütlesi g /mol birimiyle de ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri