Sabun, bitkisel ve hayvansal yağların veya yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle tepkimesi sonunda elde edilen, genellikle temizleyici olarak kullanılan bir üründür. Daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asit olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sıvı sabun üretiminde kullanılan suyun sert olmaması veya destile su olması tercih edilir.Sabunu sıvı halde tutmak veya jelatinleşmeyi önlemek için sıvılaştırıcı alkol, potasyum karbonat, potasyum klorür ve amonyum tuzları kullanılır.İlave edilen alkol ve gliserin miktarı,sabunun %5'inden fazla olursa köpürmeyi önler.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Bazların Kullanım Alanları
Sodyum hidroksit (NaOH) sabun yapımında kullanılır.Bu yüzden sabun ağzımıza ve gözümüze değdiğinde acı verir. Diş macunu ve şampuanlarda da baz olduğu için acı tat verir. Amonyaklı sıvı maddeler, yağ ve kireç sökücü olarak ev temizleyicilerinde kullanılır.
İlgili 29 soru bulundu
1. Sıvı sabun yapabilmek için bir tür yağa sahip olmalısınız. En çok kullanılan yağlar; palmiye çekirdeği yağı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi bitkilerden elde edilen yağlardır. Ulaşmak istenilen sonuca göre içerik değiştirilip, yağ çeşidi iki veya üçe çıkarılabilir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Sıvı sabun, kimyasal yağ asitlerine köpürücü maddeler ve bozulmasın diye antibakteriyel kimyasallar ile karıştırılarak üretiliyor. Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor.
Sabun yapımında kullanılan yağlar, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, palm yağı ve hayvansal yağlar gibi çeşitli kaynaklardan elde edilebilir. Alkali madde olarak ise en yaygın olarak sodyum hidroksit (NaOH) ve potasyum hidroksit (KOH) kullanılır.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
En temel temizlik malzemesi olan sabun tanım olarak, uzun zincirli organik yağ asitlerinin NA ve K tuzları olarak ifade edilirler.
Sabuna mahlep, kakule sandal, öd ağacı gibi seçilen kokulu maddeler katılır ve saçların temizlenmesi için kullanılırdı.
Osmanlı Devleti'nde sabun yüzyıllar boyu sabunhane denilen küçük üretim birimlerinde üretilmekteydi.
Şampuan, 20. yüzyıla kadar banyo raflarımızda bir standart haline gelmemişti. 20. yüzyıldan önce insanlar saçlarını temizlemek için farklı doğal temizleyicilerden yapılmış eski sabunlar kullanıyorlardı.
Türkiye'nin en eski sabun üreticisi Hacı Şakir, ABD'li temizlik devi Colgate Palmolive'in bünyesine katıldı.
Zeytinyağı sabunu; zeytinyağı, su ve kostiğin karışımıyla soğuk yapım tekniğiyle yapılan sonra da kalıplara dökülen sabunlardır. Zeytinyağı sabununda önemli olan yağın kalitesidir.
Temizlik ve hijyen konusunda güvenilir bir seçenektir ve birçok kişi tarafından tercih edilir. Hacı Şakir Katı Sabun, doğal ve etkili içeriklerle formüle edilmiştir. Geleneksel üretim teknikleriyle üretilen sabunlar, cildi nazikçe temizler ve ferah bir his bırakır.
Doğal sabunun PH'ı 9'dur. Suyla durulandığında bazik ortam ile bu seviye 7-7,5'e iniyor.
Basitçe anlatacak olursak ; sabun yapımı için bir baz bir de asit gerekir. Kostik alkalidir yani bazdır, asitler yağların içeriğinde bulunan yağ asitleridir.
Sabun yapımında kostik kullanmak sabunlaşmanın olması için gerekli bir bileşendir. Sıvı ve sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit (kostik) karıştırıldığında sodalı bir su çözeltisi oluşur. Bu çözelti sıvı katı yağlar ile karıştırıldığında sabunlaşma adı verilen bir kimyasal reaksiyon açığa çıkarak sabun elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri