Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.
Sumak ekşisini, aslında sumağı baharat olarak kullandığınız tüm yemeklerde kullanabilirsiniz. Acı kadar ekşiyi de çok seven Gaziantep, sumak ekşisini örneğin pirpirim aşı, kabaklama gibi tariflerinde ve çeşitli dolma ile çorba tariflerinde kullanıyor.
Sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmaya destek olarak koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda damar sağlığını olumlu etkilemesi ve kan dolaşımını düzenlemesi gibi nedenlerle de kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.
Her bir bardağa 1 tatlı kaşığı sumak koyun ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. İçeceğiniz renk alıp güzelce demlendikten sonra süzerek ılık bir şekilde içebilirsiniz. İşte bu kadar!
Sumak ekşisi en çok yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle dolma yaparken dolma içerisine sumak ekşisi koyarak dolmayı daha da fazla tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda yine etli yemeklerde etin tadını daha da güzelleştirmek için sumak ekşisi kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Sumağın yemeklerde kullanım amacı ekşi lezzetin yanı sıra güzel bir renk vermesidir. Güneydoğu'da yemeklere sumak katılmadan ılık suyun içine katılır ve suda çözülür. Ardından bu su yemeklere ekşi lezzet vermesi için yemeklere eklenir.
Sumak ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.
Sumak, bağışıklığı güçlendirmeye destek olur. İdrar söktüren bir özelliği bulunan sumak, şeker hastalığı ve obezite adına oldukça etkilidir. Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
Sumak, diş eti bakımını yapar. Anti bakteriyel içeriği sayesinde ağız yaralarına iyi gelir.
Sumak çayı ne zaman içilir sorusuna da günde 3 bardak içilebilir cevabını verebiliriz. 1 litre suya 100 gram kadar sumak koyularak demlenen sumak çayı günde 3 kere içilirse vücudu toksinlerden arındırır ve bağışıklığı arttırır. SUMAK BAHARATI NASIL YAPILIR? Sumağın organik olarak yapılıp tüketilmesi oldukça faydalıdır.
Malzemeler sadece 1 yemek kaşığı kurutulmuş sumak ve 1 bardak kaynar sudur. Bir sürahiye atılan kaynar suyun içine 1 yemek kasığı sumak katılır ve 10 dakika dinlendirilir, ister sıcak ister soğuk aç karına tüketilir.
Kaynayan sumak suyunun içine sirke ve bal koyarak iyice kaynatın. Bu karışımı bir gün beklettikten sonra dolamanın üzerine sürünüz. Hücreleri yenileyici özelliği sayesinde cilde ve saça da faydası vardır. Kaynatılmış sumak suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz.
Vücuttan toksinleri atmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, bağırsak sağlığı için faydalı bakteriler, yağ yakmayı hızlandıran protein ve kalsiyum içerir. Göbek, basen ve sırttaki fazla yağların yakımında etkilidir.
Sumak güçlü bir idrar söktürücüdür. Sağladığı bu etkiyle idrar yolu enfeksiyonlarından büyük oranda korur ve tansiyonu düşürür. Ayrıca sumak, kandaki kolestrol ve trigliserid düzeylerini dengeler.
Sumağın faydalarından yararlanmak için onu daha pratik bir şekilde kullanmak isterseniz 1-2 yemek kaşığı sumağı 1 kase yoğurdun içine karıştırıp afiyetle yiyebilir, sumak çayı ya da sumak suyu olarak anılan çayı hazırlayabilirsiniz.
Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Bu da insülin direnci, diyabet gelişiminde önemli bir mekanizmadır. Yapılan çalışmalarda sumağın içerdiği yüksek antioksidan sayesinde prediyabet, diyabet durumlarında tedaviye destek olduğu, kan şekeri dengelenmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.
10 kilo kadar sumak bitkisinin yapraklarını genişçe bir leğene koyun. Burada dikkat etmeniz gereken oldukça ekşi sumak kullanmanız, yoksa sosunuz tatlı olacaktır. Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır.
Sumaklı suyun kalan kısmı, zeytinyağı, tuz, salça karıştırılıp sos hazırlanır. Dolmaların üzerine gezdirilir. Biraz sıcak su gezdirilir (taze dolma yapacaksanız, su dolmaları basmasın çünkü taze sebze de su bırakır çok sulu pişen dolmanın bütün lezzeti suyuna geçer ) Tencere ateşe alınır.
Sumak ekşiniz yoksa, top sumağı bir bardak sıcak suda 30 dakika bekletin. Süzdüğünüz sumak suyunu, nar ekşisi ve limonu çorbaya ekleyin. Saplarını ayırıp incecik doğradığınız pazıyı da ilave edip karıştırın. Çorbaya nane ve pul biber de ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri