– Sıvanın üstüne boya olur mu sorusu çok sorulmaktadır. Sıvaların üzerine boya yapılabilir. Silikon ve plastik içerikli boyalar sürülebilir. Burada plastik boyaların kullanılması tavsiye edilir.
Sıva, uygulandıktan sonra yağmur ve güneş gibi hava koşullarından korunmalıdır. Sıvanın üst katını dış cephe boyaları ile boyayarak dayanıklı hale getirebilirsin. Ancak bu boyama işlemi için sıvanın iyice kurumasını beklemelisin. Bir haftalık bekleme süresinden sonra boyama işleminden daha fazla verim alabilirsin.
Alçı olmayan duvar herhangi bir boyayla boyanabilir. Bunun önünde herhangi bir engel yoktur. Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir. Buradaki en büyük engel, alçısız duvarların boyayı tam çıkartmamasıdır.
Alçı kuruduktan sonra direkt olarak boya sürmeyin. Öncesinde alana zımpara çekin ve alanın pürüzsüz olmasını sağlayın. Sonrasında boyayı bir kat gerekirse de iki kat olarak çekin. Zira alçı olan yer yeni bir alan olduğundan çok çabuk boyayı soğurmakta ve daha çok boya istemektedir.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez. Bu esnada kapıcıların da sıvadan sonra ölçü alması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
– Sıvanın üstüne boya olur mu sorusu çok sorulmaktadır. Sıvaların üzerine boya yapılabilir. Silikon ve plastik içerikli boyalar sürülebilir. Burada plastik boyaların kullanılması tavsiye edilir.
Bianca Ham Sıva İç Cephe Astarı tek kat olarak fırça, rulo veya püskürtme ile uygulanır. Bianca Ham Sıva İç Cephe Astarı uygulandıktan 6 saat sonra sonkat boya uygulamasına geçilir. Uygulama esnasında yüzey ve ortam sıcaklığının en az +5°C en çok +30°C arasında olmasına dikkat edilmelidir.
Ancak normal sıva uygulaması üzerine boya işlemi yaptırmak istiyorsanız, en erken 28 gün bir süre kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir. Sıvanın tam olarak kuruması üzerine boya yapılması sırasında en önemli noktalardan biridir.
Kuruma Süresi Saten Alçı Astarı uygulamasından 24 saat sonra üzerine Marshall su bazlı iç cephe boyaları ve kaplamaları kullanılabilir.
Alçıpan, herhangi bir boya ile boyanabilir. İster yağlı boya, ister silikonu boya, ister plastik boya, herhangi bir boyayı kullanarak alçıpanı boyayabilirsiniz. Alçıpan, çok boya isteyen bir yapı malzemesidir. Bu nedenle üzerine direkt boya sürmektense öncesinde altına bir ya da iki kat astar sürmeniz gerekecektir.
Alçı hangi boya ile boyanır? Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay.
Yumuşak kıllı bir fırça veya mikrofiber bir rulo, iz bırakma olasılığını azaltır ve boya yayılmasını iyileştirir. İnce katlar halinde boyama yapmak da önemlidir. İlk katın tamamen kurumasını bekleyip ikinci bir ince kat uygulamak, izleri gizler ve daha pürüzsüz bir yüzey elde etmenizi sağlar.
— Damlatmadan boyamak için boya doğru oranda inceltilmeli. Boya kovasının üzerinde yazan inceltme oranları uygulanarak boyayı su ile inceltebilirsiniz. — Boyanın fırçadan damlamaması için fırçayı boyaya daldırdıktan sonra fırçayı kabın kenarından içine doğru çekerek fazla boyayı geri bırakmalısınız.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Alçıya su haricinde başka herhangi bir sıvı maddenin katılması, alçının kimyasının ve özelliğinin kaybolmasına neden olacaktır. Bu nedenle alçıya sadece su katmak gerekir.
Kış aylarında boya badana uygulamak isteyenler ise soğuk havalarda boya yapılır mı konusunda araştırma yapar. Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür.
Alçı ve sıva uygulaması duvara yapıldıktan sonra boya yapılır. Çünkü boya, alçı sıva aşamasından sonra duvara daha iyi tutunur. Boya uygulaması yapıldıktan sonra, ortamın havalandırması da önemlidir. Ortamın havalandırmasına göre 4 ile 8 saat arası boyanın kuruması beklenmelidir.
Saten alçı yüksek yapışma özelliğine sahiptir. Boya uygulaması öncesi alt zemin son kat perdah alçı ile tamamlanır Uzun süre boya kullanımı için rahat ve firesiz uygulamaya olanak sağlar. Saten alçı bünyesinde bulunan katkı maddeleri sayesinde harç suyunun mevcut zemin tarafından emilmesini engeller.
korkmayın. Mazotlu Isımaklar sayesinde işleriniz hem hızlı hemde.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Öncelikle eğer hava şartları kısa sürede istediğin hale gelecekse, bu durumda yağmur sonrası duvar boyası için zeminin kurumasını bekleyebilirsin. Bu da yağmurun kesilmesinin ardından 6-8 saatlik bir bekleme süresi anlamına gelecektir. Bu süre aslında boyama işlemi için değil, astarlama işlemi içindir.
Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız.
Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır. Astar boya ile yapacağınız söz konusu uygulama boyanın duvarda daha iyi tutunmasını ve boyanın kalıcı olmasını sağlıyor.
Uygulama Esnasında Temiz Rulo/Fırça Kullanılmaması
Boyanın kuruması ile birlikte çok daha belirgin hâle gelen bu partiküller, yüzeyde pürüzlü görünümün ortaya çıkmasının başlıca kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri