EPS ve SVG, vektör tabanlı formatlardır.
SVG. Grafik dosyası olarak kullanılan görsel formatı olan SVG formatı, iki boyutlu grafiklerin görüntülenmesini sağlar. Kullandığı metin formatı XML tabanına aittir. SVG dosya formatı, genellikle grafiklerin web sitelerinde görüntülenebilmesi için oluşturulmuş standart resim formatıdır.
Raster ile vektör karşılaştırması.
PNG ile SVG arasındaki en temel fark, biri raster dosya türüyken diğerinin vektör tabanlı olmasıdır. PNG, raster (piksel tabanlı) görüntü formatıdır.
SVG dosya formatı, web sitelerinde iki boyutlu grafikler, çizelgeler ve illüstrasyonlar göstermeye yönelik popüler bir araçtır. Ayrıca bir vektör dosyası olduğundan, çözünürlüğünü kaybetmeden büyütülebilir veya küçültülebilir.
Vektör dosya formatı, logonuzu kartvizitlerden web sitelerine ve reklam panolarına kadar çeşitli tanıtım materyallerinde, istediğiniz boyutta kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bir raster dosyası, amaçlanan boyutunun ötesinde ölçeklendirildiğinde bulanıklaşır ve piksellenir.
İlgili 28 soru bulundu
SVG (Scalable Vector Graphics) dosya formatı, vektör grafikleri tanımlayan bir açık standarttır. Bu standart, World Wide Web Consortium (W3C) tarafından 1999 yılında tanıtılmıştır. SVG 1.0 sürümü, 2001 yılında resmileştirilmiştir.
Vektör veri, Coğrafi Bilgi Sistemleri'nde (CBS) konum ve nitelik bilgilerini içeren coğrafi objelerin temsili için kullanılan bir veri türüdür. Vektör veri, konumsal verileri nokta, çizgi ve çokgen şekilleri gibi geometrik şekiller veya vektörlerle ifade eder.
PNG, daha ayrıntılı ve kaliteli görüntüler gerektiğinde yardımcı olur. SVG'ler ölçeklenebilir ve dosya boyutu endişe duymuyorsa kullanılabilir.
CorelDraw Graphics Suite, Google Chrome, Gimp programları, SVG dosyasını kullanabileceğiniz programlardan biridir. XML tabanlı olan SVG dosyaları metin editörlüğünde kullanılabilmektedir. Metin editörleri SVG dosyası oluşturmak ve düzenlemek için kullanabileceğiniz yazılımlardır.
Adobe'un PDF (Portable Document Format) formatı genel amaçlı, platformdan bağımsız belge formatı olarak çok yaygın bir biçimde kullanılır. Yalnızca bunun için kullanılmasa da çok iyi bir vektör resmi formatıdır.
Vektörel çizimler çözünürlüğe bağlı olmayan, tasarımın her noktasının sayısal verilerden oluştuğu, boyutu değiştirilmesine rağmen hiçbir detayın kaybolmadığı bir grafik türüdür. Vektörel format ile resim dosyası(bitmap) arasındaki farklar nedir? Bitmap tabanlı resimler(jpg, bmp, png, gif vb.)
Adobe illustrator: Vektörel çizim alanında en önde gelen programlardan birisidir. Oldukça gelişmiş çizim araçlarına,3D araçlarına,eklentilere sahip olan bir programdır.Yine Adobe firmasının ürünü olan Photoshop,Flash,Fireworks vb programlarla yüksek uyumluluk gösterir.
SVG dosyaları, vektör tabanlı grafikleri ve şekilleri tanımlar ve bu nedenle ölçeklendirilirken kalite kaybı yaşanmaz. Bu format, web sitelerinde ve uygulamalarda kullanılmak üzere oluşturulan grafikler, ikonlar, logolar ve daha birçok grafik öğenin oluşturulmasında yaygın olarak kullanılır.
SVG XML tabanlı grafik çizimi için kullanılan bir dildir. Canvas JavaScript ile grafik çizimi yapmak için kullanılan bir etikettir. SVG XML tabanlı olduğundan SVG etiketlerine JavaScript DOM ile olay (tıklama, üzerine gelme vb.) ekleyebiliriz.
Bir SVG grafiği çizmek için HTML içinde <svg> etiketleri arası kullanılır. <svg> başlangıç etiketine svg genişlik (width) ve yükseklik (height) bilgileri girilir. Ardından SVG dünyası içindeki çizim etiketleri kullanılabilir. Bu örnekte bir dikdörtgen (Rectangle) çizilmiştir.
SVG dosyası olarak kaydetmek için, Dosya menüsünde farklı kaydet 'i tıklatın ve kayıt türü kutusunu ölçeklendirilebilir vektör grafiklerine (. SVG)değiştirin.
SVG görüntüsü ekleme
Eklemek istediğiniz . svg dosyasına gidin, ardından dosyayı seçin ve Ekle'yi seçin.
SVG, EPS'den küçüktür ve yalnızca koddan oluşur. XML programlama dili, yükleme sürelerini ve performansı artırmaya yardımcı olur. Boyut ve renk dahil olmak üzere daha fazla görüntü bilgisi içerdiğinden EPS dosya boyutları çok daha büyüktür.
PNG'ler bir raster dosya formatıdır. Bu, vektör dosyalarında kullanılan matematiksel algoritmalar yerine renkli ve sabit sayıda pikselden oluştukları anlamına gelir. PNG gibi raster dosyaları, ayrıntılı fotoğraflar ve grafiklerde genellikle daha iyi çalışır.
JPG'ler ve JPEG'ler aynıdır. JPG dosya uzantısının üç harfli olması, Windows ve MS-DOS'un eski sürümlerinin bu konudaki sınırlamasından kaynaklanıyordu. Tüm dosya uzantıları üç karakterle sınırlıydı. Bu, artık geçerli değildir.
Vektör gösterimde nokta, çizgi ve poligon dosyaları vardır.
Vektör veriler, yeryüzü üzerinde bulunan ve koordinat bilgileri bilinen konumsal nesneleri (nokta, çizgi, kapalı alan olarak) ifade eden veri türüdür. Mekana ait karmaşık şekiller nokta, çizgi ve kapalı alanlar kullanılarak çizilebilir. Herbir vektör veri tipi ayrı katmanlarda tutulur ve düzenlenir.
Raster Veri ve Vektör Veri Arasındaki Farklar Nelerdir? Temsil: Raster veriler hücre veya piksellerin bir ızgarasıyla temsil edilirken, vektör veriler noktalar, çizgiler ve çokgenlerle temsil edilir. Kullanım: Raster veriler, vektör verilere kıyasla kullanımı daha pratik ve basit verilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri