EK BESİNLERE GEÇİŞ Şeması: İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan yoğurt, bebeklere verileceği zaman inek sütü ya da keçi sütü alerjisinin olmaması önemlidir. 6-7. ay aralığında başlanması tavsiye edilen yoğurdun yapılışı da bir hayli önemlidir.
Uzmanlar, 6. ayda bebeklerin yoğurt yemeye başlayabileceğini belirtiyor. Çünkü yoğurt besin değeri yüksek olmakla birlikte, henüz çiğneme refleksi gelişmemiş olan bebekler için yemesi oldukça kolay bir besindir. Bu sayede anne sütünden katı gıdaya geçiş, yoğurt ile daha yumuşak bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
1/2 bebek kavanozu kadar yoğurt ta verebilirsiniz. Önemli olan her gün her besini vermek değil ek gıda ve anne sütü miktarını günlük beslenmede dengelemenizdir.
İlgili 39 soru bulundu
Elde edilen yoğurt, buzdolabında 2 C de 1 hafta saklanabilse de, bebekler için2 günde bir yenisinin mayalanmasını uygundur.
Süt, yoğurt gibi proteini yüksek, aynı zamanda dengeli karbonhidrat ve yağ içeren besinler, doyurucudur ve daha uzun süre tok tutar.
EK BESİNLERE GEÇİŞ Şeması: İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin: tok bebek yeni gıdaları reddedebilir. Bebek, almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, bebeğine yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğu zaman vermek daha uygundur.
Sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt; yüksek kalsiyum oranı, protein, fosfor ve özellikle B2, B6, B12 içeriğiyle yaşamın her döneminde tüketilmesi gereken son derece besleyici bir üründür. Yoğurt, bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyumun ve yağın kaynağıdır, içeriğindeki kültürlerle kalsiyumun emilimini artırır.
Yoğurt büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır, raşitizmden korur, kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler. Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirir.
İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişler güçlenirken A, B ve E vitaminleriyle bebeklerin gelişimini destekler. Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için ev yapımı yoğurt verilmesi gerekir. Yoğurtta bağırsak florasını ve bağışıklığı güçlendiren probiyotikler bulunduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
6 aylık bebekler ortalama 5 saatte bir anne sütü emer.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Ara Öğün : Yoğurt zamanı!
½ küçük kavanoz (yarım çay bardağı) yoğurt bebeğiniz için ideal bir ara öğün olabilir. Çünkü yoğurt iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Altıncı aydan itibaren meyve ve sebze püreleri, yoğurt, şekersiz muhallebi, doğal pekmez, az miktarda yumurta sarısı ile ek besinlere başlayabilirsiniz."
Günlük yoğurt öğünü iki defa olabilir. Her öğünde 3 tepeleme yemek kaşığı veya 1 çay bardağı verilebilir.
Dondurulmuş meyve, soğuk yoğurt, soğuk meyve püresi ve soğuk muhallebi bebeğinizi bir hayli rahatlatacaktır. “Soğuk ürünler bebeğime zarar verir mi?” diye düşünüyorsanız; minik hanım ya da bey gıdanın soğuğundan faydalanıp ağzında dolaştıracağı için pek endişe etmenize gerek yok.
Aydan itibaren bebeğinize önerilen ek besinlerden biri yoğurttur. Peki, bebeğiniz için hangi yoğurt en iyisidir? Sütaş Babymix, Türkiye'de Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği' ne uygun olarak üretilmiş, ilk ve tek bebek yoğurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri