Ancak uzun sürer ise ilaç tedavisi veya elektriksel şoklama yapmak gerekebilir. Atak sırasında yapacağınız bazı manevralar çarpıntı atağını durdurabilir. Boyunun bir tarafına yapacağınız masaj, yüzü buz gibi bir su ile yıkamak, ıkınmak veya küçük çocuklarda alına uygulanan buz torbası çarpıntı atağını durdurabilir.
Adenozin tedavisi ile düzelmeyen ve kalp yetersizliğine yol açtığı için hemen sonlandırılması gereken SVT'nin tedavisinde hastaya sakinleştirici ilaç verilerek kardiyoversiyon uygulanır. Bu uygulama defibrilatör olarak adlandırılan ve ayarlanmış elektrik akımını hastanın vücuduna veren cihazlar yardımıyla yapılır.
Supraventriküler taşikardiler nispeten selim çarpıntı türleridir ve ventriküler taşikardiler kadar hayati riskleri yoktur. Ama bazı SVT tiplerinde hayati risk vardır. Bunlar WPW sendromlu hastalar ve AF bulunan hastalardır.
Supraventriküler taşikardi (SVT): Supraventriküler taşikardi, kalbin alt odacıklarının (ventriküller) üzerinde bir yerde başlayan anormal derecede hızlı bir kalp atışıdır. Genellikle doğumda bulunan ve örtüşen sinyaller döngüsü oluşturan kalpteki anormal devrelerden kaynaklanır.
Çarpıntıyı hissettiğinde hastaya yapması için bazı manevralar öğretilir. Valsalva manevrası (ıkınma) ve göz masajı tercih edilen birkaç manevradan biridir. Ventriküler taşikardi ve fibrilasyonda antiaritmik ilaçlar kullanılır. Kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerler en çok tercih edilen antiaritmik ilaçlardır.
İlgili 45 soru bulundu
Derin Nefes Alın: Derin ve yavaşça nefes almak, vücudu sakinleştirir ve kalp atış hızını normale döndürebilir. Stresten Uzak Durun: Stres, kalp çarpıntısının yaygın bir nedenidir. Meditasyon, derin nefes alma teknikleri veya hafif bir yürüyüş gibi rahatlama yöntemleriyle stresinizi azaltmaya çalışın.
Çünkü nabız normal seyrinde yüksek olduğunda felç ve kalp krizi gibi hayatı tehlikeye sokan durumlara sebebiyet verebilir. Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir.
Supraventriküler Taşikardi (SVT): Kalbin alt odacıklarının üzerinde bir yerde başlayan çok hızlı kalp atışıdır. En çok sigara ve alkol kullanımı olan kişilerde rastlanmaktadır. Ventriküler Taşikardi: Kalbin alt odacıklarındaki anormal elektrik sinyalleri ile başlayan ve hızlı bir kalp atışıdır.
Bazen kalbin içinde ritim problemi yapacak ek bir odak olur ve bu odaktan çok fazla elektriksel ileti çıkar ve kalbi hızlandırıp SVT'ye neden olabilir. SVT atağını tetikleyen neden çoğu zaman belli değildir. SVT tanısı basit bir 12 kanal EKG çekimi ile konabilir.
Supraventriküler taşikardi genelde nöbetler halinde görülür. Her nöbet 10 ila 15 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında hastaların dakikadaki kalp atış sayıları 140 ila 240 arasında olabilir.
Genel popülasyonda SVT prevalansı 2,25 / 1000 ve insidansı ise yılda 35/100 000 kişi/yıldır. Kadınlarda iki kat, 65 yaş üstü kişilerde ise beş kat daha fazla SVT gelişme riksi vardır.
Supraventriküler taşikardi (SVT) sürdürebilmek için atriyum veya atriyoventriküler nodun tamamı veya birparçasını gerektiren taşikardi olarak tanımlanır. SVT gündelik hayatta en sık karşılaşılan aritmi grubudur.
SVT atağı sırasında kişilerin kalp atışları dakikada 180-220 arasında bir hıza ulaşabilir. Ventriküler taşikardi, kalbin alt kısmında yer alan geniş odacıkların (ventriküllerin) aşırı düzeyde elektriksel uyarıya maruz kalması ve yüksek hızlı şekilde kasılmasını ifade eder.
Supraventriküler taşikardi toplumda özellikle genç ve sağlıklı bireylerde gözükmektedir. Hastalarda semptomlar hafif bir çarpıntı hissi, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve nefes dar- lığından; ciddi nefes darlığı, göğüs ağrısı, senkop, bilinç bulanıklığını içeren ciddi semp- tomlar arasında değişebilmektedir.
SVT düzenli genellikle dar QRS kompleksi şeklindedir. P dalgası çoğu zaman QRS kompleksi ile aynı zamanda olduğundan EKG'de görülmez. SVT tipik olarak 160-200 atım/dk hızındadır. Aritmi düşündüren ama EKG bulguları olmayan, semptomları olan hastaların tedavisi semptomların doğasına bağlıdır.
SVT yenidoğan dâhil çocukluk çağının en sık görülen aritmi türüdür. Prenatal dönemde taşikardi, postnatal dönemde huzursuzluk, emme bozukluğu, taşipne, taşikardi ve kalp yetersizliği ile ortaya çıkabilir.
Aşırı stres altında sürdürülen yaşamlarda, sıkıntı ve sorunların kafadan atılamadığı durumlarda, kaygı bozuklukları ve yanı sıra alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddeleri kullanan kişilerde sıklıkla görülen ekstrasistol, ilaçların yanlış kullanımı ya da düzensiz kullanımından da kaynaklanabilmektedir.
Supraventriküler Taşikardi olarak isimlendirilen kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu rahatsızlığı SVT erken bebeklik ve çocukluk döneminde yaygın olarak rastlanılan ancak düzensiz bir hayatı ve kötü alışkanlıkları olan yetişkinlerde de rastlanılan bir durum olarak nitelendirilmektedir.
Ventriküler Taşikardi
Sağlık bir yetişkin kalbi dakikada 60 ila 100 atımdır. Ventriküler taşikardi durumunda ise kalp atım hızı dakikada 200 ila 250 atımı bulabilmektedir, kalbin bu kadar hızlı atması sonucu ventriküllere yeterli seviyede kan dolmaz bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Hastanın yaşı, ritim bozukluğunun tipi ve derecesine göre ilaç tedavisi verilir ya da ablasyon adı verilen çoğu hastada şifa ile neticelenen işlem yapılır. Ritim bozukluklarının bir kısmı,-özellikle süt çocukluğu döneminde ortaya çıkan ritim bozuklukları- zamanla düzelme eğilimi vardır.
Kalp ritim bozukluğu ne zaman tehlikelidir? Kalp ritim bozukluğunda belirtiler hissedilmeye özellikle kalbin çok hızlı veya yavaş attığını hissetme, bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa hayati tehlikenin taşıyabileceğinden acilen uzmana başvurulması gerekir.
Sinüs Taşikardisi
Masum bir durumdur. Kalbin normal ritminin hızlanmasıdır. Çok nadiren dakikada 150 atımı geçer. En sık dakikada 100-130 arası hızlarda görülür.
Kalp atışının 120'ye yükselmesi ve daha fazla olması sorunlara neden olabilir. Bu sebep ile kalp atışlarının sabit tutulması önerilir. Sabit tutmak için ise aktiviteler sınırlanabilir, spor esnasında mola verilebilir ve kalp atışını düzenlemek için diğer düşürme teknikleri uygulanabilir.
Kişinin kalp atış hızının dakikada sınır olarak kabul edilen 100'den 140'ın üstüne çıkması kalp çarpıntısı (taşikardi) olarak ifade edilir. Kalp çarpıntısı esnasında kalp çok fazla attığı için tüm hücrelere ihtiyaç duyduğu kan ve oksijeni sağlayamaması sebebiyle zamanla tehlikeli bir duruma dönüşebilir.
Ritim bozukluğu ciddi derecede ise kalp yetmezliği, hatta şok gelişebilir. Kalp hızının üst sınır olan dakikada 100'den, 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısında (taşikardi) en kısa zamanda uzman doktora danışmak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri