Kontrolsüz Kavşak Levhası T-21: İleride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz bir kavşağa yaklaşıldığını bildirmek için kullanılır.
Bu açı 70-105 derece arasında kalırsa dik kavşak tipi olur. Üç kollu kavşaklarda iki kol arasındaki açı 70-105 derece arasında ise T tipi kavşak adını almakta; 70 dereceden küçük ise çatal tipi kavşak olarak adlandırılmaktadır.
Kavşak yapısına bağlı olarak farklı türlerde kavşaklar karşımıza çıkmaktadır. Başlıca kavşak çeşitleri şu şekildedir; Kontrollü kavşak, kontrolsüz kavşak, dönel kavşak, sinyalize kavşak, köprülü kavşak, 4 kollu ya da 3 kollu (T Tipi veya Y Tipi) kavşaklar gibi.
Kavşak, farklı istikametlerdeki yolların birbiri ile aynı düzlemde kesiştiği, farklı yönlerden gelen araçların emniyetle birbirlerinin güzergâhlarından geçtiği veya yön değiştirdiği nokta. Hem karayollarında hem de demiryollarında kavşaklara sıklıkla rastlanır.
Kontrolsüz Kavşak: İleride kontrolsüz bir kavşağın bulunduğunu hız azaltılması gerektiğini bildirir. Köprüye gelindiğini bildirir. Yandan Rüzgar:Yola dik olarak esen rüzgardan dolayı trafik olumsuz etkilenebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Akıllı kavşak sistemleri akıllı şehirlere ait sinyalize kavşaklardaki araç sayım kamera- ları veya sensörleri yardımıyla her yöndeki araç yoğunluklarını tespit eden ve kavşa- ğın her yönüne ayrı ayrı verilecek süreleri dinamik olarak değiştiren sistemlerdir.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
“Kavşak” ise konuşmada içeriğin anlaşılmasını sağlayan önemli unsurlardan biridir. Du- rak, konuşma sırasında anlamın gerektirdiği biçimde sözcükler arasında yapılan kavşaktan daha uzun ses kesintisidir.
diamond tipi farklı seviyeli kavşak olara da bilinir. bu tip kavşak hem en yaygın olarak kullanılmakta hem de en basit şekilde tasarımı yapılabilmektedir. kavşağın herbir çekirdeğine tek yönlü bağlantı kolları(rampalar) konularak diamond tipi farklı seviyeli kavşak elde edilir.
Karayolu Tasarım El Kitabı'na göre hemzemin (eşdüzey) kavşaklar, iki veya daha fazla karayolunun aynı düzlemde kesişmesi sonucunda oluşan kavşaklardır. Kavşağa giren ve çıkan kollardaki trafik hacmi, arazi şartları, yaya ve taşıt güvenliği kriterlerine göre öncelikli olarak ele alınırlar.
SÜRÜŞ KURALLARI
➢ Kavşağa yaklaşırken yavaşlayınız. ➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz.
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Yapılan incelemelerde, sola dönüşler için çapa ve şekle dikkat edilmeden inşa edilmiş olan kavşaklar bile dönel kavşak olarak adlandırılmaktadırlar.
Dönel kavşak ya da halk arasındaki adı ile göbek, Kıbrıs'ta yaygın olarak çember, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkân veren kavşak türü. Dönel kavşaklar ortasında genellikle araç yolundan yüksek inşa edilmiş adacıklar bulunur.
Türkiye'de daha önce kanalize kavşak modülleri alt geçit veya üst geçiş olarak tasarlanmıştır. Araçların düz istikamette, sağa ve sola dönüşlerinde 3 farklı kulvardan yönlendirme yapan kavşak sayesinde, trafik ışıklarında bekleme süresi en aza indiriliyor.
Yani araç yoğunluğuna göre trafik lambalarının “yeşil ışık sürelerinin” otomatik olarak belirlendiği sistemlerdir. Normal sinyalize kavşaklarda, günün her saati için manuel olarak araç sayımları yapılır ve en uygun yeşil süreleri belirlenerek kavşak kontrol cihazına yüklenir.
Dönel Kavşak Levhası T-24: İleride bir dönel kavşak olduğunu bildirir. Hız azaltılmalı, ilk geçiş hakkı dönel kavşak içindeki araç sürücülerine verilmelidir. “Dönel kavşak” levhası ile birlikte tehlikenin niteliği hakkında bilgi veren ilave bir panel levha da kullanılabilir.
Hemen yukarıdaki örneğe bakalım: Ortasına göbek yerleştirilmiş dört yol ağzına geldiğinizde sağ tarafınıza düşen ve size en yakın olan çıkışı 1. çıkış olarak kabul edin.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Tali yol; trafik yoğunluğunun ana yola göre daha az olduğu yollara denir. Ana yollar birinci dereceli yollar, tali yollar ise ikinci dereceli yollar olarak trafik literatürüne geçmiştir.
Hasta, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. (Ambulans, özel araçlar vb.) Organ ya da doku taşıyan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Yangına giden itfaiye araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Google Haritalar''ın asistanı sizden belirli bir çıkışa girmenizi isterse, yapmanız gereken tek şey sağ tarafınızdan saymaya başlamak. Bu durumda, size en yakın olan dönüş 1. çıkış oluyor. Sonrakilerse sırasıyla 2., 3. ve 4. olarak devam ediyor.
Türkiye Türkçesi kavuş- fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri