T Şeklinde Rahim Doğuştan gelen rahim bozukluklarından biri olan T şeklinde rahimde, rahim iç boşluğu T şeklinde ve normalden daha dar olur. Rahim yan duvarları da çok kalın olduğundan hamile kalma ihtimalini azaltabilir, hamilelik durumunda ise düşük riskini arttırabilir.
T şeklinde rahim durumunda rahmin vajinadan yumurtalıklara kadar olan kısmının tamamı aynı genişliğe sahiptir veya yeterince geniş değildir. Rahmin T Şeklinde olması, gebe kalma üzerinde doğrudan etkilidir.
T Şeklinde Rahim Ameliyatı
Histeroskopi, yani rahim boşluğuna serviks ile ulaşılması yöntemiyle gerçekleştirilen endoskopik bir işlem olan ameliyat, toplam 20 dakikalık bir işlemden oluşur ve operasyon sonrasında rahim duvarları inceltilerek T şeklindeki bozukluk tamamen giderilir.
Kalp Şeklinde Rahim ve Gebelik
Kalp şeklinde rahim, genellikle gebelik için bir engel teşkil etmez. Rahimdeki hafif girinti veya eğrilik, gebeliğe olumsuz etkilemez. Bu nedenle, kadınlar genellikle sağlıklı bir şekilde gebe kalabilir ve normal bir gebelik süreci geçirebilir.
Rahim şekil bozukluklarının en sık tipleri çift rahim, yarım rahim, rahimde perde, T şeklinde rahim, Y şeklinde rahimdir. Rahim şekil bozukluğu olan kadınların yaklaşık olarak %60'ında kısırlık veya gebelik döneminde düşük, erken doğum gibi problemler yaşanmadığı için çoğu kadında bu problem fark edilmemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler. Bu bozukluk birkaç farklı şekillerde görülebilir. En nadir görüleni Agenezi'dir.
Her kadının vajinasının farklı olduğunu bilmek önemlidir. İdeal bir boyut, şekil veya renk söz konusu değildir. Vulva ve vajina tıpkı burun, kulak, göğüs gibi kişiye has organlardır. Vulvanın şekli, uzunluğu, rengi ve boyutu değişiklik gösterir.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Normal bir rahimde üst kısım belirli bir açı ile aşağı doğru zaten eğimlidir. Ancak bu eğimin artması rahmi iki parçaya bölüyormuşçasına kalp şeklini alması ile sonuçlanabilir. Bu duruma, arkuat uterus, halk arasında kalp şeklindeki rahim, denir. Doğuştan, üreme organlarının geliştiği aşamadan itibaren oluşmaya başlar.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Cerrahi (Operatif) Histeroskopi
Rahim ağzı yaklaşık olarak 7 veya 10 mm'e kadar genişletilir ve hastanın tedavisi yapılır. İşlem sonrası aynı gün hasta taburcu edilir ve hastanın günlük aktivitelerine dönmesine izin verilir. Cinsel ilişki en fazla 1 hafta yasaklanır.
Histeroskopi ağrılı bir işlem midir? Histeroskopi çok ağrılı bir işlem değil, oldukça hasta dostu bir işlemdir. Tanısal histereskopi ağrı eşiği yüksek olanlarda anestezi olmadan bile yapılabilmektedir. Ya da öncesinde bir ağrı kesici ile hastalara premedikasyon yapılabilmektedir.
Enfeksiyonlar: Histeroskopi sonrası enfeksiyon riski vardır. İşlem sırasında veya sonrasında oluşabilecek enfeksiyonlar ateş, şiddetli ağrı, anormal akıntı veya kötü koku gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kanama: Histeroskopi işleminden sonra hafif kanama veya lekelenme görülebilir.
Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Normal HSG Filmi
Öne doğru 45 derece eğik (antevert) uterus tenekulum ile çekilmediği halde tam karşıdan görüntülenmiş. Tüplerin içerisindeki sağlıklı mukoza kıvrımları birbirine paralel uzunlamasına çizgiler şeklinde net bir şekilde görülebiliyor.
Bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olur yada ikiye ayrılmış durumda bulunur. Çift rahim olması durumu oldukça nadir rastlanan bir durumdur, hatta bazen tanısı bile konmaz. Normal gebeliklerin %2 ile 4 ünde çift rahim gelişir.
Yapılan çalışmalarda rahim içine verilen sıvının , film sonrasında gebelik şansını arttırıcı bir etki yaptığı anlaşılmıştır. Verilen bu sıvı birkaç saat içinde idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kullanılan bu madde dokular ve organlar üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz. Rahim ve yumurtaları da olumsuz etkilemez.
Kemiklerin her insanda benzer olan belirli bir anatomisi vardır ve kemiğin anatomik yapısının bozulması durumlarına kemikte şekil bozukluğu veya kemik deformitesi adı verilir. 3 boyutlu düzlemin her birinde farklı kemik şekil bozukluğu gelişebilir, hatta bazen her iki planda da kemik şekil bozukluğu olabilir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Vajina genişliği konusunda net bir şey ifade etmek mümkün değildir. Ancak bu alanda objektif ölçümler yapılabilir. Bu objektif ölçümleri yapmaya yarayan en önemli araç ise Kegel cihazıdır. Bu cihaz sayesinde vajinanın kasılıp gevşemesine bağlı olarak genişliğin ne seviyede olduğu daha net bir şekilde belirlenir.
Labial Füzyon Nedir? Kız çocuklarının genital bölgelerinde iç dudakların birbirine yapışık olması durumudur. Halk arasında 'rahimde yapışıklık' veya 'rahim ağzının kapanması' olarak da bilinmektedir. Ancak bu durumun rahimle hiçbir ilişkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri