Herhangi bir ödeme taahhüdünde bulunmayan borçlunun, sırf bu borcunu ödememesi sebebiyle hapsine karar verilemez. Hapis cezasının uygulanabilmesi borçlu aleyhine başlatılan icra takibinden sonra borçlunun borcunu ödeyeceğine dair yazılı taahhüt imzalamış olması şarttır.
Ödeme taahhüdünü ihlal suçu ise, İcra ve İflas Kanunu (İİK) madde 340'ta hüküm altına alınmıştır. Bu düzenlemeye göre, borcunu taksitlendirerek ödeyeceğine dair yazılı taahhüt imzaladığı halde ödemeyen ve ödememek için hukuka aykırı yollara başvuran kişiler hakkında hapis cezasına hükmedilebilir.
Borçlunun taahhüt altında imzasının bulunması zorunludur. Eğer imzası yok ise taahhüt geçersizdir. Alacaklının alacağı para, borcu olmalıdır.
Taahhüdü İhlal Suçunun Cezası Nedir? Geçerli bir ödeme taahhüdü bulunmasına rağmen taahhüt sözleşmesine uymayarak hazırlanan ödeme taahhüdünü ihlal eden borçlu üç ay tazyik hapsi ile cezalandırılır. Borçlunun cezalandırılabilmesi için öncelike geçerli bir taahhüt sözleşmesinin varlığı aranmaktadır.
Taahhüdü ihlal cezası kalktı mı? Hayır, İcra İflas Kanunu'nda taahhüdü ihlal cezası kalkmamıştır. Taahhüdü ihlal halinde şartları gerçekleşmişse sanığa ceza verilir. Borçlunun taahhüdünü ihlal etmesi halinde alacaklı, icra ceza mahkemelerine şikayette bulunmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Örneğin sanığın 3 ay süreyle hapis cezası ile cezalandırılmasına değil, 3 aya kadar hapsen tazyikine karar verilir ve hükümlü yükümlülüğünü ifa etmez ise bu sürenin tamamında cezaevinde kalır.
Tarafların anlaşması ile gerçekleştirilecek taahhüt takibin her aşamasında verilebilir, örneğin haciz esnasında icra takip memurunun huzurunda haciz tutanağına geçirilen taahhüt geçerli kabul edilmektedir.
Telefonda verilen sesli onay imza yerine geçmez.
Sesli onay ile uzattığınız kullanım taahhütlerini erken sonlandırmanız halinde faturanıza yansıtılan cezalar geçersiz olacaktır.
Borçlunun alacaklı ile yapmış olduğu taahhüt sözleşmesi ile kararlaştırılmış olan ödeme tarihlerinde, ödemelerini yapmaması halinde taahhüdü ihlal suçu meydana gelir. İcra ve İflas Kanunu madde 340 ile düzenlenen Taahhüdü İhlal Suçunda borçlu, alacaklının talebi doğrultusunda tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilir.
Taahhüdü ihlal zamanaşımı süresi ise 2 yıldır. Yani cezanın kesinleşmesini takiben 2 yılın geçmesi ile artık ceza uygulanamaz hale gelir. Mahkeme taahhüdü ihlal şikayetinin incelemesini yaparak, müştekinin usulüne uygun verdiği taahhüdünü ihlal ettiğini tespit ederse 3 aya kadar tazyik hapsine hükmeder.
Taahhütsüz Ne Demek? Taahhüt, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan açıklamaya göre; bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme anlamına geliyor. Taahhütsüz ise bunun tam tersi anlamına geliyor. Yani herhangi bir sorumluluğun yok, özgürsün.
Yani 12 aydan uzun taahhütlerde kullanım süresi 12 ayı aşmışsa herhangi bir cayma bedeli ödemeden sözleşmeyi feshedebilirsiniz.
Fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşmeniz sonlandırılmalıdır. Fesih talebinin yerine getirilme süresi günlük süreli yayınlarda 15 gün; haftalık süreli yayınlarda 1 ay; aylık süreli yayınlarda 3 aydır.
Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak. Taahhüdün bittiğine ilişkin tüketicilere bilgilendirme yapılacak" dedi.
Taahhüt sözleşmesine göre kullanıcıların bu süre boyunca ilgili operatörde kalma sorumluluğu vardır. Eğer süresi içinde operatör değişikliği yapılmak istenirse cayma bedeli ödenmesi gerekir. Bu bedel geriye kalan taahhüt süresine ve operatöre göre farklılık gösterebilir.
Çünkü yasa bu tarihte yürürlüğe girdi. - Kanun net ve açık. Firmalar 12 aydan uzun taahhüt veremez.”
denmek suretiyle, 1 yıldan uzun süreli taahhüt içeren abonelik sözleşmelerinde, tüketicinin hiçbir sebep göstermeden, herhangi bir cezai şart ödemeden sözleşmeyi feshetme hakkı olduğu açıkça düzenlenmiştir.
Sözleşme yapıldığı takdirde yürütülen icra takibi durdurulur, borçlu alacaklıya borcunu taksitlerle belli süreler zarfında ödemeyi taahhüt eder ve sözleşmeye aykırılık halinde borçlunun tazyik hapsi ile karşılaşacağını kabul eder.
Taahhüt, müşterinin belirli bir süre boyunca şirketin hizmetlerini kullanmayı kabul edilmesi anlamına gelir. Bu taahhüt süresi genellikle 12 ay, 24 ay veya 36 ay olabilir. Taahhüt verdiğinizde, bu süre boyunca sözleşmelerinde belirtilen hizmetleri kullanabilirsiniz.
Taahhüt, sözleşmenin taraflarından birisinin veya her ikisinin karşılıklı olarak yapma, yapmama, verme veya vermeme borcu altına girmesini ifade etmektedir. Dolayısıyla, sözleşmenin taraflarını taahhüt eden ve taahhüt edilen olarak isimlendirmek mümkündür.
Taahhüt, kelime anlamı olarak “bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme” demektir. Bir kişi, bir konuda taahhüt verirse; o konudaki yükümlülükleri yerine getirmeye söz vermiş olur. Günümüzde taahhüt, genelde şirketlerle vatandaşlar arasındaki sözleşmelerde kullanılan bir kavramdır.
“Telefon, bilgisayar gibi iletişim sağlayabilen araçlarla doğrudan iletişim sırasında yapılan öneri, hazır olanlar arasında yapılmış sayılır.” hükmünü havi olup bu hüküm açıkça E-Sözleşme'nin, doğrudan iletişim sağlayan elektronik araçlarla yapılması halinde hazırlar arası sözleşme kabul edileceğine işaret etmiştir.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Borcun tamamını karşılayacak değerdeki malı haczedilmiş olan borçlunun taksitle ödeme taahhüdünün geçerli olabilmesi için taksitlerden birinin derhal ödenmesi, kalan taksitlerin ise en fazla üç taksitte ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri