Tadı damağında kalmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bazı birleşik fiiller zamanla deyim haline gelmiştir. Bu kalıplaşmış sözler, dilde anlam zenginliği yaratan ifadelerdir. Türkçenin zenginliğine katkıda bulunan sözlerden biri de Tadı damağında kalmak ifadesidir.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
"Parmağı ağzında kalmak" deyimi, bir şey söylemek üzereyken şaşırtıcı bir durumla karşılaşıp sözünü söyleyemeden kalmak anlamında kullanılır.
Ağzı açık kalmak deyimi, çok şaşırmak ve şaşırıp kalmak anlamlarında kullanılan bir deyimdir.
İlgili 25 soru bulundu
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir. Kulak Kabartmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kulak kabartmak deyimi kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kalıplaşmış sözlerdir ve yerlerine başka sözcükler getiremez.
Ağzı kulaklarına varmak deyimi en çok kullanılan deyimlerden bir tanesidir. Halk arasında bilinen bu deyim beklenmeyen bir olay karşısında çok sevinmek anlamı taşır. Mutsuz olduğu bir zamanda gelen bir habere çok sevinmek anlamında da kullanılabilir.
Deyim. [1] Geçim sıkıntısı yaşamadan hayatını sürdürmek. [2] Çok iyi anlaşmak, geçinmek.
Bu deyim, genellikle birinin sahte davranışlarından, yapmacık tutumlarından veya gizlediği gerçek düşüncelerinden sıyrılarak, gerçekte ne tür bir insan olduğunun anlaşılması durumlarında kullanılır.
Kaşla göz arasında deyiminin anlamı kimsenin anlamasına fırsat vermeyecek kadar kısa süre anlamında kullanılabilir. Ayrıca çok çabuk ya da çok hızlı anlamlarında kullanımı da doğru kabul edilir.
Yani, diş sözcüğünün ve sıkmak sözcüğünün sözlükte veri- len tüm anlamlarının dışında, “dişini sıkmak” deyimleşmiş söz öbeğinde; sabret- mek, zorluklara dayanmak anlamı vardır.
"Ağız Ağıza Vermek" deyimi, Türkçede bir sırrı ya da önemli bir bilgiyi sadece belirli kişiler arasında gizlice paylaşmak anlamına gelir. Bu ifade, özellikle gizli tutulması gereken veya hassas bilgilerin çok sınırlı bir grup içinde dolaşmasını ifade eder.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Daldan dala konmak deyimi sık sık iş, konum ve düşüncelerini değiştirmek anlamına gelmektedir.
Dudak ısırmak deyimi, herkesin kullanabileceği ve duyabileceği yaygın kullanılan bir deyimdir. Deyimler her ne kadar mecaz anlamlı olsa da dudak ısırmak deyimi fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek nadir deyimler arasındadır. Dudak ısırmak deyimi iki ayrı anlamda kullanılabilir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
"Kendini Ateşe Atmak" deyimi, genellikle kişinin kendini bilerek tehlikeli veya riskli bir duruma sokması anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri