Asitlerin genel özellikleri Genelde; Tatları ekşidir. Mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirirler. Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. (nötralleşme tepkimesi)
Asitlerin ve Bazların Özellikleri Özellikleri
Asitlerin tadı ekşidir. Asitler aşındırıcı özelliğe sahiptir. Asitler bazlarla tepkimeye girdiğinde sonuçta tuz bileşiği ve su oluşur.
Bazlar acı tattadır. Fakat bazı çeşit bazlar zehirlidir. Bu yüzden tadına bakmamak gerekir. Bazlar da asitler gibi turnusol kâğıdı ile ayırt edilebilir.
Bazlar ele kayganlık hissi verir. Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edici özelliktedir. Bazlar acı tattadır.
Örneğin asitler, ekşimsi tatta(limon gibi), sulu çözeltileri elektriği ileten, mavi turnusolu kırmızıya boyayan, aktif metallerle (Zn, Sn gibi), hidrojen gazı açığa çıkaran bileşiklerdir. Bazlar ise acımsı tatta, doku- nunca kayganlık duyusu veren (sabun gibi), asitleri nötrleştiren bileşiklerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
Tuzlar asidik, nötr veya bazik olabilir. Amonyum klorür (NH4Cl) gibi güçlü asit ve zayıf baz oluşturan tuzlar asidik tuzlardır. Sodyum bikarbonat (NaHCO3) gibi zayıf asit ve güçlü baz oluşturan tuzlar ise bazik tuzlardır.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Öyle ki, asitlerin yapısında H+, bazların yapısında OH- bulunması gerektiği (Carr, 1984; Pabuçcu ve Geban, 2015; Smith ve Metz, 1996; Zoller, 1990), asidik maddelerin tadının acı, bazik maddelerin tadının ise ekşi olduğu ifade edilmiştir (Demirci ve Özmen, 2012).
Portakal suyu genellikle % 1-1.3 sitrik asit içerir, ancak bu miktar % 0.5 ila 1.3 arasında değişebilir. Sitrik asitten sonra, turunçgillerde en yüksek konsantrasyona sahip olan asit malik asittir.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Fosforik asit, kimyasal formülü H3PO4 olan bir mineral asididir. İlaç endüstrisi, yağ sanayi, sinek ilacı üretimi ve çeşitli temizleme amaçlarıyla kullanılır. Gıda sektöründe ise kola ve kabartma tozları içerisinde kullanılan bu asit DNA ve RNA'nın yapısına da katılır.
Tuzlar, pH cetvelinde 7 değerini alırlar. Bilindiği üzere pH cetvelinde 0 – 7 arasında yer alan maddeler asit; 7 – 14 arasında yer alan maddeler ise bazik maddeler olarak adlandırılmaktadır. Nörtleşme tepkimesi ile ortaya çıkan maddeler yani tuzlar ise pH cetvelinde tam olarak 7 değerinde gösterilirler.
Arrhenius Tanımı : Sudaki çözeltisine hidrojen (H+ ) iyonu veren maddeler asit iken, bazlar hidroksil (OH-) iyonu veren maddeler olarak tanımlanmıştır.
gereken bir şey vardır ki, aside asla su eklenmemelidir. çünkü aside su eklendiğinde kap içerisindeki asit dışarı sıçrar.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Asitlerin genel özellikleri
Tatları ekşidir. Mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirirler. Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. (nötralleşme tepkimesi)
Genel olarak, meyve ve sebzeler, baklagiller, kurutulmuş meyveler ve filizler, bazik ortam sağlamak için tercih edilen gıdalardır. Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Bazik gıdalar genel olarak yüksek miktarda potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri içerirler. Peki Hangi Gıdalar Alkali Gıdalar Sınıfına Girer ? Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Sütün ne sütü olduğuna bağlı olarak, ph değeri değişse de sütlerin ortalama ph derecesi 6,5 civarındadır. Bu veri de sütün asidik özellikler taşıyan bir madde olduğunu bizlere göstermektedir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Sütten yoğurt yapan bakterilerin, yoğurtta bulunan laktik asidi sentezlemesi sebebiyle, yoğurt asidik bir maddedir. Yoğurdun içinde yer alan bu laktik asidin miktarı az olması sebebiyle de yoğurt, zayıf asitler arasında yer almaktadır.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
pH: Kanın H+ durumunu belirlemek için kullanılır. Hastanın asidoz ya da alkalozda olduğunu gösterir, ancak tipini pH ile anlamak mümkün değildir. Normal değerleri 7.35-7.45'tir.
İyi nitelikteki bir diş macununun pH düzeyi 8 ile 9 arasında yer almaktadır. pH cetveli içerisinde yediden büyük değer almış olan maddeler baz veya bazik madde şeklinde isimlendirilmektedir. Bu nedenle diş macunu bazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri