Akdeniz çevresindeki ülkelerin mutfaklarına sıkça kullanılan bottarga, özetle dışı balmumuyla kaplanmış balık yumurtasının İtalyanca ismidir. Kefal ya da
Sıcak balmumuna daldırılan kefal yumurtasının üzerinde oluşan kabuğun donmasını beklenir. Yeneceği zaman dilimlenir ve etrafındaki balmumu kabuğu atılır. Genelde limon ve zeytinyağı gezdirilerek tüketilen bottargaya, ekşi krema ve blini ekmeği iyi bir eşlikçi olabilir.
Bu ürünü, rendeleyerek ya da dilimleyerek kolaylıkla yenir. Bu ürün ise, genellikle “fakirlerin havyarı” şeklinde de bilinir. Bottorga, aynı zamanda dişi kefal balıklarının yumurta kurutulduktan sonra tüketilmiş olan bir balık ürünüdür.
Botarga, balmumuyla kaplanarak daha uzun süre korunması sağlanır. Mumlu balık yumurtası (botarga) 45°'lik açıyla (verev) kesilerek sofralarda daha şık görünecektir. Kesildikten sonra balık yumurtasının üzerindeki balmumu ayıklanarak atılır.
Mumlu balık yumurtası özellikle kefal balığı olmak üzere birçok balığın yumurtasının belirli bir süre kurulması ile birlikte bal mumu ile kaplanması işlemidir. Havyar denince akla gelen kefal balığıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Havyar; balık yumurtasına verilen genel bir isimdir. Her balığın yumurtası havyar olarak adlandırılsa da tüm havyarların yemek için kullanılması mümkün olmamaktadır. Havyarların çıkarılmış olduğu balığın kaliteleri ve çeşitleri farklı ve ayrı çeşitte olmaktadır.
Balık yumurtaları ortalama 3 mm çapında olur. Erkek balık bu yumurtaları dölledikten sonra bölünerek hücreleri çoğalmaya başlamaktadır. Sonrasında zamanla yumurtalar balık formuna dönüşmektedir.
Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır.
Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkan bu havyar taneleri, Beluga'dan daha ufak ve koyu renkte ve ayrıca tadı da cevize benziyor. Dünya üzerinde en iyisinin Rusya ve İran'da bulunduğu havyarların en lezzetlisi için kış mevsimini beklemek gerektiğini unutmamak lazım.
Her balık yumurtası siyah havyar kalitesinde olmadığı için özellikle Hazar Denizi'nden çıkan Mersin balığı yumurtası tercih edilir. Mersin balığından üretilen ve siyah havyar çeşitleri arasında en değerli olana ise 'Beluga' adı verilir.
Ama bakın çok kirli olan yerlerde ki kefaller yenmez!!! Açıkçası çok kirli olan yerdeki hangi balık yenir ki? Dip balığı olan Kefal aşırı kirli bölgelerde diplerdeki Cıva ve Alüminyum gibi zararlı maddeleri bünyesine kattığı için yemenizi tavsiye etmem.
Sinop'ta balıkçılar tarafından kefalin yumurtalarının tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan havyar, kilogramı 600 liradan satışa sunuluyor. Karadeniz'de balıkçılar tarafından avlanan kefalin yumurtalarının tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan havyar, kilogramı 600 liradan alıcı buluyor.
Buzdolabından çıkardıktan sonra da serinliğini koruması için küçük bir kase ile buza oturtularak sofraya getirilir. Balık yumurtaları bir nevi soğuk tahtlarında arz-ı endam eder. Servis kaşığı ile yanında ona eşlik edecek ekmek, tereyağı gibi yiyecekler hazır edilir.
Dışta örtü tabakası oluşturan birbirlerine sıkıca bağlı hücreler, Vitellüsü saran periblast tabakası Bu iki tabaka arasında kalan aralıklı biçimde dizilmiş hücrelerdir. Embriyoyu oluştururlar. Yumurtadan çıkma, kemikli balıkların çoğunda baş üzerinde ya da ağız içinde bulunan özel bezlerin salgısıyla sağlanır.
Havyar lüks ve lezzetli bir tüketim gıdası olması ile ünlüdür ve çoğu balığın yumurtasından havyar elde edilir. Ancak bazı balıkların havyarları daha lezzetli olduğu için daha fazla tercih edilir. Mezgit havyar da bunlardan biridir.
Havyar, belirli balıklardan elde edilen yumurtalardır. Son derece besleyicidir, diğer vitamin ve minerallerin yanı sıra küçük porsiyon boyutlarında bile büyük miktarlarda omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve selenyum sağlar.
Havyar, gastronomide her çeşit balıkyumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Dişi mersin balığının yumurtası olan havyar; bol protein, yağ, B12, B6, B2, PP, C, A vitaminleri ile birçok madeni tuzları da ihtiva ettiğinden besin değeri çok yüksek bir gıdadır ve 50 gramında 1400 kilokalori vardır. Hazırlanması ve taşınmasındaki zorluklar nedeniyle havyar oldukça pahalı bir yiyecektir.
Sorularla İslamiyet - Soru: Balık yumurtası (havyar) helal midir? Cevap: Balık helal bir hayvandır. Ayrıca balık yumurtası da temizdir. Yenebilir.
Beluga havyarı ise 100 yılı aşkın bir süredir var olan ve 120 yıldır hemen hemen hiç değişime uğramamış bir balıktan elde edilmektedir. ABD'de bu havyarın kilosu 5 bin dolar civarındadır.
Havyar, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir.
Aslında balıklar suda yaşadıkları için birçok davranışı gerçekleştirilmediği sanılır. Fakat bu yanlış balıklar da diğer canlılar gibi idrar yapmakta yani balıklar çiş yapmaktadır.
Larva denir. Yumurtadan çıkmış balık ve kurbağaların genel adı larvadır.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri