Tahdit Kodu, emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilen yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç – G – N – V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin kendi ülkesinin dışında yabancı başka bir ülkeye girişini engellemesi için uygulanan kodlara denir.
G-34 tahdit kodu, resmi- özel ayrımı yapılmaksızın belgede sahtecilik suçu işlediği tespit edilen veya bu suçları işlediğinden şüphe edilen yabancılar hakkında konulan koddur. Bu koda dayalı olarak, yabancı şahıs ülkeden sınır dışı edilmekte ve hakkında ülkeye giriş yasağı kararı verilmektedir.
Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal edebilmekte ve bu sebeple haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.
Tahdit kodları, hakkında sınır dışı kararı verilmiş olan kişinin hangi sebeple sınır dışı edildiğini gösteren koddur. İlgili sebep ve kod doğrultusunda kişinin ülkeye girişi 5 ay ile 5 yıl arasında veya duruma göre süresiz şekilde yasaklanmaktadır.
Ç-104; vize, vize muafiyeti, ikamet izni ve çalışma izni kurallarını ihlal eden yabancılara konulur. Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye'ye giriş yasağı kaldırılır.
İlgili 39 soru bulundu
Ç-135 tahdit kodu (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar) Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma
Hakkında Ç-101, Ç-102, Ç-103, Ç-104, Ç-105 tahdit kodlarından birinin tesis edildiği kendisine tebliğ edilen yabancı, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde itiraz başvurusu yapılabilir. Bu başvuru Göç İdaresi Başkanlığına yapılmalıdır. İtiraz, dilekçe ile yapılır.
Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Anlam itibariyle sınırlama ve ya daraltım manası taşır. Sınırlamak, sınır belirlemek daraltmak anlamlarına gelir.
Dava ile tahdit kodunun değil, tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemin; idari para cezasının, sınır dışı etme işleminin ya da ülkeye giriş yasağının iptali istenmelidir. Tahdit kodunun kaldırılabilmesi için idare mahkemesine dava açılmalıdır.
İdare tarafından gerçekleştirilen pasaport tahdidi işlemi, kişinin pasaport kullanımının sınırlanması, kısıtlanması anlamına gelmektedir.
Tahdit sınırlama, kısıtlama anlamına gelen bir kelimedir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Yanlış tesbit ve tefrik edilmiş sahalar görülürse ve şayet bu yerlerin parselajı yapılmamış ise mevzuata göre tahdit yapılır. Ve değişiklikler- den Başmüdürlüğe bilgi verilir. Bu takdirde parseläj alakalı teknik ele- manlarca yeni hudutlara göre yapılır.
Deport kararı (sınır dışı edilme) meşruhatlı vize almak veya 7 gün içinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılabilir. Deport kararına karşı açılacak iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur. Ayrıca, sınır dışı edilme süreci içinde kişiler idari gözetim altına da alınabilir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 54. maddesinde sayılanlar, sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye yahut üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı etme kararı vermeye yetkili merci, valiliktir.
Ç-113 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası yolları ile kaldırılır. Bunun yanında, yabancı hakkında sınır dışı kararı verilmişse, karara karşı iptal davası açılmalıdır.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” Kapsamında Sınırdışı Edilme Sebebine Göre Belirlenen Tahdit Kodları 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” (“Kanun”) 11.04.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Ç-135: Yabancıların Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nu ihlal etmeleri durumunda idari bir para cezası uygulanır. Yabancı, ihlale ısrar ederse bu kod kullanılarak beş yıl boyunca ülkeye girişi yasaklanır. Ç-150: Yabancıların ülkeye giriş için sahte belgeler sunmaları durumunda bu kod kullanılır.
Yabancı uyruklu kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G-87 kodlu tahdit kodu konulabilmekte ve bu kişiler deport (sınır dışı) edilmektedirler. G-87 kodu konulan bazı kişilerin deport (sınır dışı) edilmesiyle kendi ülkelerinde de hayatları risk altına girmektedir.
Deport kararı verilmiş ve henüz deport kaldırma süreci devam ediyorsa, evliliğin bu sürece olumlu veya olumsuz bir etkisi olmaz. Ancak yabancı kişi deport edilmiş ve Türkiye'ye geri gelmek istiyorsa, evlilik gerekçesini ileri sürerek meşruhatlı vize alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri