Besin değeri oldukça yüksek olan tahinin içerisinde A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12) ile kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko bulunur. Ayrıca tahin bakır, manganez ve bir amino asit olan methionin'i de temin edebileceğiniz değerli bir besin maddesidir.
Tahin pekmezde E, C ve B vitaminleri yüksek oranda bulunur. Bu vitaminler sayesinde ise kişiler yorgunluğu unutur. Enerji ihtiyacını gideren tahin pekmez, vücudun daha aktif kalmasını destekler. Yorgunluğa, bitkinliğe ve depresyona karşı bir kaşık tahin pekmez şifa niyetine tüketilebilir.
Tahin şu vitamin ve mineralleri yoğun olarak içermektedir; B vitamini çeşitleri ve A, C, E vitamini. Demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller. Omega 3 ve 6 yağ asitleri.
B12 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?-EN
Karaciğer ve böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yoğurt ve yumurta sarısı bunlar arasında sayılabilir.
Tahin pekmez insan vücudunda pek çok organa iyi gelen bir besindir. Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Unutkanlığın önüne geçer ve çocuklarda kemik gelişimine destek sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
3-4 gün süre zarfında tahin pekmez karışımını tüketmenizde fayda vardır. Buzdolabı ortamında tahin pekmez karışımını saklamanız sonunda tadında farklılaşma ve bozulma da olabilir. Bundan dolayı tahin pekmez karışımını en fazla 5 gün içinde bitecek kadar hazırlamalı ve saklama süresini uzatmamalısınız.
Tahin ve pekmez, özellikle kış aylarında tüketildiğinde üşümeyi engeller. Kan yapıcı özelliğe sahiptir. Kan değerleri düşük olan kişilerin her gün düzenli olarak tahin pekmez tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Damar sertliği ve tıkanıklığını engelleyerek kan dolaşımını hızlandırır.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Zengin protein içeriğiyle tahin, vücudun çeşitli sistemleri üzerinde olumlu etkilere sahip. Kas dokusu bunların başında geliyor. Özellikle spor yapanlar, kas inşası ve kas dokusunun onarımında tahinden yardım alabilir. Tahinde bulunan minerallerden demir ve çinko, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.
Kanser, diyabet gibi birçok hastalığa şifa olan tahin son yılların mucize besini olarak biliniyor. Tahin, vücuttaki zehri atmıyor aynı zamanda protein ihtiyacını da karşılıyor.
Cinsel gücü artırmasıyla ön plana çıkan besinler bireyler tarafından sık sık tercih edilir. Cinsel gücü önemli düzeyde artırmasıyla bilinen tahin pekmez, bu konuda adeta baş tacıdır. Pekmezde yer alan demir, kalsiyum ve potasyum tahinle birleştiğinde etkili sonuçlar ortaya çıkarır.
Tahin pekmez karışımı hem enerji vermesi, hem kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmaya destek olması hem de uzun süreli tokluk hissi vermesi sebebiyle zayıflamak isteyenlere de yardımcı oluyor. Ancak kalori miktarını da düşünerek onu tüketirken mutlaka ölçülü olmak, aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Sağlık açısından çok faydalı olan tahin ve pekmezi tek olarak sevmeyenler karıştırarak tüketmeyi tercih eder. Enerjisi oldukça yüksek olan tahin ve pekmezin tüketimi sınırlandırılmalı, mümkünse 2 tatlı kaşığını aşmamalıdır.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Et, balık, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekler B12 açısından zengindir. Diyette bu besinlerden yeterince tüketmeyen kişilerde eksiklik görülebilir. Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir.
B12 eksikliğine karşı en etkili besinin lahana olduğu öğrenildi. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır. Hayvan Karaciğeri ve Böbrekler: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir.
Fındık: Ülkemizde yetişen ve oldukça lezzetli olan fındık B12 içeren kuruyemişler arasında ilk olarak akla gelen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Tok tutma özelliği sayesinde çok fazla tercih edilmektedir. Lifli bir yapıya sahip olduğu için tok tutma özelliği vardır. B12 vitamini açısından zengindir.
B2 ve B12 Vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. 100 grama denk gelen 2 büyük yumurta tüketiminin günlük B12 alımının yaklaşık %46'sını karşılar. Araştırmalarda yumurta sarısının beyazından daha yüksek oranda B12 vitamini içerdiğini ve sarı kısımdaki B12 vitamininin daha yüksek oranda emildiği görülmüş.
2 yemek kaşığı pekmez ve 1 yemek kaşığı tahini karıştırıp tüketim için hazırlayabilirsiniz. Tahin pekmezi kahvaltılarda tüketmek en ideal zaman olacaktır.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Gece yatmadan önce pekmez içildiği takdirde vücut direnci artacaktır. Bağışıklığı da güçlendiren pekmez kilo verilmesine yardımcı olacaktır. İltihabı da söken pekmez genellikle kan basıncını dengelemesi ile bilinir. Gece yatmadan önce tahin pekmez yemek kilo aldıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri