Kesinlikle tahıl değildirler. Listelerde tahıl olarak geçmektedir!
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir. Beslenme listelerinde tahıl olarak geçmektedir.
Hububat, Poaceae Monocot familyasında bulunan ve nişasta bakımından yoğun içeriğe sahip otlardır. Bakliyat ise tohumlarında bakla üreten bitkilerdir. Barbunya, börülce, bulgur, kırmızı mercimek, kuru bakla ve kuru fasulye bakliyatlar arasında sayılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan mineral bakımından zengin önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir.
İkinci grup et grubu; beyaz ve kırmızı etler, yumurta, ceviz-badem gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller var. Üçüncü grup tahıllar ve dördüncü grup da meyve-sebze grubu.
Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir.
Hayvansal proteinler et, balık, tavuk, yumurta, peynir, süt; bitkisel proteinler bezelye, kurubaklagiller, patates, yağlı tohumlar, un, ekmek ve diğer tahıl ürünleridir.
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
İrmik tam tahıl değildir. Ama son derece besleyicidir. İrmik makarnanın ham maddesidir, durum buğdayından yapılır. Durum buğdayı ekmek yapımında kullanılan buğdaydan farklıdır.
Kahvaltılık tahıllar, tüketime hazır hale getirmek amacı ile tahıl tanelerinin işlenmesi sonucu elde edilen ürünler olarak tanımlanmaktadır. Kahvaltılık tahıl ürünlerinin üretiminde çoğunlukla mısır, pirinç, buğday, yulaf ve arpa gibi tahıllar kullanılmaktadır.
En çok tüketilen tahıl ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç, darı ve yulaf yer almaktadır.
Tahılların İçerdiği Önemli Besin Ögeleri
Vitaminler, mineraller, karbonhidrat (nişasta ve lif) ve diğer mikro besin öğelerinden zengin olmakla beraber, az miktarda protein ve yağ içerirler. Tahıllar özellikle E vitamini ve B grubu (B12 hariç) vitaminlerinden zengindir ve B1 vitaminin (tiamin) en iyi kaynağıdır.
Dünya genelinde en yoğun olarak üretilen ve tüketilen tahıl ürünleri buğday, pirinç ve mısırdır.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
Soya (Glycine max), baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.
Besin yapıları ve yüksek lif içerikleri nedeniyle fasulye ve diğer baklagiller genellikle sebze besin grubunun bir parçası olarak sınıflandırılır.
Hangi besinlerde tam tahıl bulunur? Çavdar, buğday, pirinç, arpa, yulaf ve mısır özellikle ve ekmek ve kahvaltılık gevrekler olmak üzere günlük yediğimiz birçok besinde bulunur. Tam tahıllar işlenmiş olduğu gibi öğütülmüş de olabilmektedir.
Bilimsel adı Chenopodium quinoa olan, zengin bir protein kaynağı kinoa tahıl grubundan olarak düşünülse de aslında tam olarak bir tahıl değil; ıspanak, pazı, pancar gibi besinlerin bulunduğu ailenin bir üyesidir.
Mineral değeri ve özellikle içeriğindeki liflerle dikkat çeken maş fasulyesi, özellikle Gaziantep ve Toros Dağı eteklerinde son derece popüler bir tahıldır ve yakın yerlerde maş fasulyesi çorbası, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden birisidir.
✔Tahıllar ve tahıl ürünler vitaminler yönünden zengin oldukları için toplumumuz tarafından oldukça sık tüketilmektedir. Tahıllar nelerdir? Sorumuza gelirsek; Patates bir sebzedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri