Tahinin içeriğinde yar alan magnezyum minerali, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir ve kalp krizi riskine iyi gelir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Sabahları kahvaltı soframızdan eksik etmeyeceğimiz tahin, verdiği enerjiyle yorgunluk hissinden kurtulmanızı ve gün boyu dinamik kalmanızı destekler. Özellikle kış aylarında vücut direncini artırarak nezle, grip ve soğuk algınlığından korur.
İlgili 31 soru bulundu
Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor. Hal böyle olunca her gün düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
Tahin ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp sağlığı için son derece faydalıdır. Kötü kolesterolü düşüren tahin damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini bir hayli azaltıyor.
Asya mutfağında bizim Tahin gibi olmayan, yağ kıvamında susam yağları vardır. Adamı deli eden bu yağdan da etkilenerek ben salatalara sos olarak tahini çok yakıştırıyorum. Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Tahini isterseniz kahvaltılarda tek başına tüketebilirsiniz. Ya da en sık tercih edilen hali olan pekmez ile karıştırarak muhteşem bir lezzet oluşturabilirsiniz. Ayrıca tahin ve balın faydalarından yararlanmak istiyorsanız tahin ile balı da karıştırabilirsiniz.
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Tahin E, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tahinin zararlarıFazla miktarda tahin tüketmek alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Düzenli şekilde tüketilen tahin vücuttaki kolesterol oranını düşürerek kişinin kalp sağlığını da olumlu bir şekilde etkiler. Porsiyonlu ve düzenli şekilde tüketilen tahinin bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Tahin yüksek miktarda antioksidan içermektedir.
Doymamış yağ açısından zengin olan tahin, kolesterol düşürücü özelliği sayesinde kalp hastalıklar riskini azaltır. Bireyler kalp sağlığını korumak için tahin ile pekmez karıştırabilir ve yiyebilirler. Aynı zamanda kolesterol sağlık sorunu olan bireylerde de faydalıdır.
Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir. Tahin bu hastalıkların tedavisi için önemli bir besindir.
Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılmaktadır. İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır.
BÖBREK VE ŞEKER HASTALARI DİKKAT!
Pekmezin içerisinde bulunan yüksek miktarda şeker, şeker hastaları için büyük risk taşımaktadır. Şeker hastalarının pekmez tüketmemeleri gerekir. Tahin içerisinde de yüksek miktarda protein bulunur. Bu da böbrek rahatsızlığı yaşayan kimseler için hayati önem taşır.
Marul, roka, pazı, lahana, ıspanak gibi yapraklı yeşillikler, ateroskleroza karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu besinler, kan damarı işlevini iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir diyet nitrat kaynağıdır. Kakao ve bitter çikolata, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olabilir.
Günde 5 yemek kaşığı tahin, vücutta zehir birikmez idrar ve dışkı yolu ile atılır. Beyin sağlığı için ek takviyelerin başında gelir. Hafızayı kuvvetlendirir. İçerdiği A ve B vitaminleri sayesinde beyindeki sinir hücrelerini güçlendirerek beynin bilgiyi tutan bölgesinin daha sağlıklı işlemesini sağlar.
Özellikle besin zehirlenmelerine karşı birebir fayda sağlayan tahin, vücutta toksin bırakmıyor. Kansere karşı da koruyuculuğu olan tahin aynı zamanda protein yönünden zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor.
Doğal üretilen çifte kavrulmuş tahin faydaları saymakla bitmez. Bağışıklığı güçlendirdiği bilinen çifte kavrulmuş tahin içinde pek çok vitamin bulunur. Hücrelerin doğal yapısını korur, açık yaraların çabuk iyileşmesine destek olur. Çifte kavrulmuş tahinin yapıldığı susam güçlü bir kalsiyum kaynağıdır.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Uykusuzluk için başlı başına çözüm olan tahin, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besindir. Tahin ve susam tohumları, içerdiği trytophan sayesinde vücudu rahatlatması sayesinde uykusuzluk sorunu için oldukça faydalı bir gıdadır. Siz de uykusuzluk ile başa çıkmak için Koska Tahin tüketebilirsiniz.
Tahin, yüksek oranda antienflamatuar bileşikler içeriyor. Bu özelliği ile tahin, akciğer hastalığı, yaralanma ve iltihap ağrılarını hafifletiyor. Aynı zamanda tahin, güçlü antioksidan içeriği ile anti-bakteriyel özelliğe de sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri