Analiz sonuçları ortalama olarak şu şekilde saptanmıştır: Su oranı %3,33, yağ oranı %32,55, peroksit sayısı 3,43 meq g O₂/kg yağ, serbest yağ asitleri (Oleik asit cinsinden) %0,42, iyot sayısı 105 g iyot/100g yağ, sabunlaşma sayısı 191 mg KOH/g yağ ve kınılma indisi 20°C'de 1,468'dir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Kabaca söylemek gerekirse, iyotlu tuzla hazırlanmış gıdalar (mevcut ticari gıdaların hemen hepsi), deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ,yumurta ve içinde yumurta içeren ürünler yüksek oranda iyot içerdiği için kullanılmamalıdır.
İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında vücut direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan koruyan tahin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından günde 2 kaşık tüketilmesi tavsiye edilen tahin tam bir şifa deposu.
İlgili 34 soru bulundu
Yukarıda saydıklarımıza ek olarak tahinin içinde bakır, çinko, potasyum, magnezyum mineralleri de bolca bulunuyor.
Özellikle besin zehirlenmelerine karşı birebir fayda sağlayan tahin, vücutta toksin bırakmıyor. Kansere karşı da koruyuculuğu olan tahin aynı zamanda protein yönünden zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor.
B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsium, fosfor, sodyum ve iyot açisindan da çok zengindir.
Özellikle yumurta ve patates, iyot açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.
Yaygın olarak tüketilen meyvelerden biri olan elma, iyi miktarda iyot içerir. 100 gramlık bir elma yaklaşık 11 mikrogram iyot içeriğine sahiptir.
Düzenli şekilde tüketilen tahin vücuttaki kolesterol oranını düşürerek kişinin kalp sağlığını da olumlu bir şekilde etkiler. Porsiyonlu ve düzenli şekilde tüketilen tahinin bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Tahin yüksek miktarda antioksidan içermektedir.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
KARACİĞER DOSTU
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Ayrıca enerji üretimi için önemli olan tiamin (B1 vitamini) ve B6 vitamini bakımından da yüksektir. Ek olarak, tahin içindeki yağın yaklaşık %50'si tekli doymamış yağ asitlerinden gelir. Bunlar anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve kronik hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir.
İyot içeren besinler:
Deniz ürünleri. Lahana, şalgam, havuç, turp, ıspanak, pazı, sarımsak.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.
YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60'ını, 1 bardak süt %40'ını, 1 yumurta %20'sini karşılar.
Süt ve süt ürünleri
Bir kâse yoğurt günlük iyot ihtiyacınızın %60'ını karşılar. Bir kâse yoğurdun iyot miktarı 154 mikrogram, kalori değeri ise 154 kaloridir. Bu durumda bir kâse yoğurt, günlük alınması gereken iyot miktarının yaklaşık % 60'ını karşılar.
Ceviz kabuklarının bariyerleri, insan vücudunun normal işleyişi için gerekli olan büyük miktarda iyot özelliğine sahiptir. İyot eksikliği tiroid bozukluğu, göğüs hastalıkları, uterus, prostat, diyabet gibi birçok hastalığın gelişimine yol açabilir.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Vücudumuzdaki toksinler hastalıklara kolay yakalanmamıza neden oluyor. Yoğurt ve böğürtlen ise tüm zehri yok ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri