Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
KARACİĞER DOSTU. Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Tahin, vücuttaki zehri atmıyor aynı zamanda protein ihtiyacını da karşılıyor. Hücre yapısının bozulmasını engellediği için yaşlanmayı da adeta durduran tahini sık sık tüketmek gerekiyor.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kiler veya erzak dolabı tahini saklamak için ideal alanlardır. Eğer tahini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanız çok daha iyi olabilir. Ancak kısa süre içerisinde tüketecekseniz, buzdolabında saklamanız önerilmez.
Kalp dostu
Tahin ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp sağlığı için son derece faydalıdır. Kötü kolesterolü düşüren tahin damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini bir hayli azaltıyor.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Özellikle besin zehirlenmelerine karşı birebir fayda sağlayan tahin, vücutta toksin bırakmıyor. Kansere karşı da koruyuculuğu olan tahin aynı zamanda protein yönünden zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor.
Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır. İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında vücut direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan koruyan tahin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından günde 2 kaşık tüketilmesi tavsiye edilen tahin tam bir şifa deposu.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
Tahini isterseniz kahvaltılarda tek başına tüketebilirsiniz. Ya da en sık tercih edilen hali olan pekmez ile karıştırarak muhteşem bir lezzet oluşturabilirsiniz. Ayrıca tahin ve balın faydalarından yararlanmak istiyorsanız tahin ile balı da karıştırabilirsiniz.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir. Bir diğer unsur ise tahini kokladığınızda ağır ve ekşi bir koku alıyorsak bu da tahinin bozulduğuna işaret edebilir.
Tahin içerisinde yüksek oranda doymamış yağ asidi bulunmaktadır. Bu, vücuttaki iltihap oranını arttırarak kemiklerin ve kasların iltihaplanmasına neden olabilmektedir.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Tahin, öğütülmüş susam tohumlarından elde ediliyor. Protein kaynağı olan bu besin genellikle kahvaltılarda pekmez ile birlikte tüketiliyor. Hafif laksatif ve idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra A, B ve E vitaminlerince de zengin olduğunu belirten Diyetisyen Tutku Tüzün, tahinin faydalarını anlattı.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Tahin, yüksek oranda antienflamatuar bileşikler içeriyor. Bu özelliği ile tahin, akciğer hastalığı, yaralanma ve iltihap ağrılarını hafifletiyor. Aynı zamanda tahin, güçlü antioksidan içeriği ile anti-bakteriyel özelliğe de sahiptir.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri