Pirinç ve bulgur gibi bakliyatların yer aldığı saklama kaplarına bir miktar tuz eklemenizi öneriyoruz. İlave edilen tuz, bu tür gıdaların nemlenmesini önleyecektir. 1 kilo bakliyat için önerilen tuz miktarı 1 yemek kaşığı olmaktadır. Küflenmeye, nemlenmeye ve böceğe karşı alabileceğiniz en pratik yöntemdir.
Plastik ya da cam kavanoz içine konulup ağzı iyice kapatılan unlar serin ve kuru yerlerde daha uzun süre dayanırlar. 3. Buz dolabı, unları nemden ve kokulardan korunacak şekilde ambalajlandıklarında en ideal saklama yerlerindendir. 4. Uzun süreli saklamalarda ise derin dondurucu rakipsizdir.
Tahıl, kurubaklagiller, şeker vb. kuru besinlerin, kuru (nem oranı % 50-60) ve serin (en fazla 20 °C ) ortamda saklanmalıdır. Bakliyatlar, erzak dolabında saklanmalı, dolabın serin- kuru yerde olmasına dikkat edilmelidir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Beyaz pirinç 2 yıla kadar, kahverengi pirinç ise üretim tarihinden itibaren 3-6 ay arası saklanabilir.
Buğday, mısır, nohut, çeltik ve sorgum gibi tahıllar genellikle 6-12 aylık dönemlerde CAP depoda saklanır.
Buğdayı buzdolabı poşetlerinde maksimum 1 ay kadar muhafaza edebilirsiniz. Buğdayınızı maksimum süre saklamak istiyorsanız cam kavanozlarda ve nem olmayan ortamlarda saklamanız gerekmektedir. Buğdayın rutubetli ve havasız bir mekanda saklanması da hızlı bir şekilde yapısının bozulmasına sebebiyet verecektir.
Genel olarak hava tahıllardan en az 5°C soğuk olduğu zaman hububat havalandırılır. Saklanan tahılın havalandırılması sıcaklığı ve su içeriğine bağlıdır.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Bakliyatları Defne Yaprağı veya Sarımsakla Birlikte Saklayın
Bakliyatları saklamak için kullandığınız cam kavanoz, cam saklama kabı veya bez torbaların içerisine defne yaprağı ya da sarımsak koymayı deneyebilirsiniz.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Diğer türlüde böceklenmesi engellenemiyor bakliyatların. Poşette sağlıklı değil,ancak poşetlerin içinde satılıyor. "Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. Pirinç, evde bez torbada saklanmalıdır.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
En iyi saklama kabı tavsiyesine gelecek olursak Paşabahçe Vakumlu, Bambum Secure, English Home Flower Spree, Tupperware Bonibon, Karaca Vicks Light, Queen's Kitchen, Vienev Foly geniş hacmi, kullanışlı tasarımı, sağlam ve dayanıklı materyaliyle en çok tercih edilen saklama kapları arasında yerini alıyor.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Erzak Saklama Kavanozu
En az 9 adet bulundurmanız gerekmektedir. Kuru bakliyat ve gıdaları saklamak için vakum kapaklı olanlar önerilir.
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Pirinç uygun koşullarda saklandığında 4-5 yıl kadar rahatça tazeliğini koruyabilir. Hem de bunun için buzdolabına bile gerek yok. Fakat pilav kısa sürede bozulmaya başlar ve buzdolabında saklandığında bile 4-6 gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri