Cam ile Isı Yalıtımı nasıl elde edilir ? Teknolojinin gelişmesi ile yalıtım camı (çift cam) üretimi gerçekleştirilmiştir. Aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır.
Pencerelerde genellikle ısı yalıtımı amacıyla fitiller kullanılır. Bu fitiller ısı köprülerinin oluşumunu engellemek üzere geliştirilmiştir ve ısının yer değiştirmesini önler. Dış cephe mantolama uygulamaları esnasında pencerelerde oluşan ısı köprülerini önlemek üzere önlem alınır.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
Camın ısı yalıtım özelliği varımıdır?: Cam pencerelere yalın olarak tek cam halinde uygulandığında kışın bina içinden dışarıya önemli boyutta ısı kaçışı olmaktadır. Tek camın ısı yalıtımı sağlama özelliği bulunmamaktadır.
Nitekim yalıtımlı camlar şeklinde de sınıflandırılan çift camlarda, ısı yalıtımı sağlamak için özel bir teknik kullanılmaktadır. Çift camlarda, iki cam katmanı arası kuru hava barındıran bir boşluk bırakılmaktadır. Böylelikle sıcak havanın dışarı sızması gibi durumlar nispeten azalmış olur.
İlgili 33 soru bulundu
Teknolojinin gelişmesi ile yalıtım camı (çift cam) üretimi gerçekleştirilmiştir. Aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır.
İki cam levha arasındaki boşluk, dışarıdaki sıcak veya soğuk havanın içeriye girmesini engeller, bu da enerji tasarrufunu artırır. Ayrıca, bu çift cam yapı, dış gürültüyü azaltarak iç mekanlarda daha huzurlu bir ortam sağlar.
Kapı bantları-pencere bantları dışarıdan içeriye soğuk havanın girmesi engellenir. Kapı pencere bantları, yalıtım özelliğine sahiptir. Kapı bantı ve pencere fitili bandı yapışkanlı sayesinde yaşam alanlarınızda konforu oluşturabilirsiniz.
Temperli camlar ısıya dayanıklı olmasından dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Temperli camlar, özel ısıtma sistemleriyle üretilir. Cam 600 ile 650 derecelik sıcaklıkta ısıtılır sonrasında aniden soğutulur. Isınma ve soğuma peş peşe yapılarak cama dayanıklılık elde edilir.
Isı yalıtımı yapabilmek için tek yapılması gereken yeni pencere sistemlerini kullanmak değildir. Buna ek olarak, pencerelerin içeriye soğuk hava alan boşluklarını tespit edip, macun ve yapışkanlı sünger bantlarla kapatmak da ısı yalıtımı sağlayacaktır.
Cam balkon sistemlerinde; su, nem, kir, rüzgar, ses, soğuk hava vb. dış etkileri engellemek için, paneller arasında, şeffaf plastik veya alüminyum malzemelerden üretilen, cambalkon fitili kullanılmaktadır.
Isı kayıplarını önlemek için su ısıtıcınızı ve sıcak su borularını yalıtın. Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekânda bulunuyorsa, boru ve tankı yalıtarak ısı kayıplarını önleyin. Kalorifer kazanı veya kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.
Silikon veya bant ile pencerenizden soğuk hava geliyor ise kapatabilirsiniz. Bunun için soğuk önleyici bantlar bulunmaktadır. Ya da şeffaf silikon çekebilirsiniz. Bu durum pencerede gelen soğuğu kısa bir süre içerisinde kesecektir.
Isı yalıtımı, yapıların duvarları, çatıları, zeminleri ve pencereleri gibi farklı bölgelerine uygulanabilir. Birçok farklı malzeme ve teknik kullanılarak ısı yalıtımı sağlanabilir. Bunlar arasında mineral yün, polistiren köpük, cam elyaf, selüloz yalıtımı ve mantolama gibi malzemeler yer alır.
Herhangi bir camın Isıcam olup olmadığını anlamak için pencere yakınında çakmak yakıp, alev gölgesinin dış camın içe bakan yüzeyinde kızıl veya pembemsi, diğer kaplamasız camlarda ise sarımsı bir renk alması gözlemlenir. Isıcam yok ise dört gölge de aynı renktir.
Yüksek Isıya Dayanıklı Cam
Sıcaklık iletkenliğinin yüksek olması sayesinde de şömine ve soba daki ısının ortama rahatça yayılmasını sağlar.sıcaklıgı kesmez. Konforlu ve dekoratiftir. 700'C de sürekli kullanılabilir. Sınır süre ile 800'C'ye dayanıklıdır.
Isıya dayanıklı bir cam ise, genellikle camın üzerinde sıcaklığı ve kullanım aralığını gösteren ilgili bir etiket olacaktır; Nominal Pyrex camını düşük bir fiyata bulursanız orijinalliğini göz önünde bulundurun.
Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur.
Pimapen camı ya da kapılarda yapılacak olan yaz ayarında hava girişi serinlik olmasını sağlamak amacıyla fazla olurken kış ayarında ise pimapenin contasının sıkıştırılması ile hava girişi an aza indirilir. Bu şekilde kış dönemi içerideki hava tutuluyor ve aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Çatı katında soğuk hissiyatını önlemenin en önemli adımlarından biri iyi bir yalıtım sağlamaktır. Çatı katının tavan, duvar ve zemin bölgelerinde yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Cam elyafı, taş yünü veya poliüretan köpük gibi etkili yalıtım malzemeleri tercih edilebilir.
Yalıtım Camı (Isıcam)
2 ya da 3 cam panelin, birbirlerine paralel olacak şekilde, kenarlarına çıta konularak arada belli bir miktar boşluk kalacak şekilde sabitlenmesi ve ara boşlukta kalan hava veya argon gazının sızdırmazlığının sağlanmasıyla oluşturulan panellere yalıtım camı denir.
Konfor camlar, kaplamasız ısıcam modellerine oranla ısı kaybını yüzde 40 seviyelerine kadar azaltır. Bunun yanında önemli ölçüde güneş ışınlarını ve kontrol eder ve minimum seviye güneş ışının içeri girmesini sağlar. Tabi bunun yanında güneş enerjisi ile gelen yakıcı etkiyi de oldukça yüksek oranda azaltır.
Örneğin 4 + 12 + 4 mm bir camın 1. cam kalınlığı 4 mm, iki cam arasındaki boşluk 12 mm, 2. cam kalınlığı ise 4 mm anlamına gelmektedir. Ara boşluklar yaygın olarak 12 mm yada 16 mm dir. Ara boşluk mesafesi ne kadar artarsa camın yalıtım değeri o kadar iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri