Tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu arasındaki temel fark hazırlayan taraftır. Parasal ödemeyi yapan, parayı ödeyen taraf makbuz kesiyorsa, hazırladıkları makbuz bir tediye makbuzudur. Eğer Ödemeyi, parayı alan taraf bir makbuz hazırlayıp kesmişse, bu makbuz bir tahsil makbuzudur.
Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Kasa tahsil fişinde borçlu hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece alacaklı hesap yazılır. ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılır.
Tediye makbuzu ile tahsilat makbuzu birbiri ile çok karıştırılmaktadır. Satışı gerçekleştirilen mal veya hizmet karşılığında ödemeyi yapan tarafından düzenlenen, ödemenin yapıldığını gösteren belgeye tediye makbuzu denir. Tediye makbuzunu para veren, tahsilat makbuzunu para alan taraf düzenlemektedir.
Tediye kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "para ya da benzeri bir şeyi verme ya da ödeme" anlamına gelmektedir.
Tediye makbuzu, bir işletmenin başka bir şirketten satın aldığı mal veya hizmet için ödedikleri ücretin resmî belgesidir. Tediye makbuzunu, ödemeyi yapan taraf kesmektedir. Tahsilat işlemi çek veya nakit fark etmeksizin tediye makbuzu kesilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Tahsilat, ekonomi ve finans alanında bulunan herkesin sıklıkla duyduğu bir kelimedir. Tahsilat nedir diye bakacak olursak kısaca, şirket içerisinde takibi ve vadesi dolduğu halde ödenmeyen alacakları takip etmektir. Ödenmeyen alacaklar, tahsilat adı altında yasal yollarla alınabilir.
Tahsil fişi, kasa hesabına herhangi bir para girişi olduğunda yani gelir durumunda düzenlenir. Tediye fişinde ise kasadan herhangi bir çıkış olduğu zaman yani gider durumunda düzenlenir. Ancak mahsup fişinde ne kasa girişi ne de kasa çıkışı olmamaktadır.
Tediye makbuzunu ödemeyi yapan şirket keserken, tahsilat makbuzunu ödeme yapılan firma tarafından hazırlanmaktadır.
Yapılan tediye işlemlerinin bordrosunun alındığı ekrandır. Gün içinde ya da yetkili kullanıcının belirleyeceği tarih doğrultusunda tediye hareketlerinin raporu alınır. Ek olarak belirli bir üyeye ait tediye hareketi raporu da alınabilir.
Kısa bir şekilde anlatmak gerekirse, tahsil fişi, sitenizin kasasına giren paranın nereden, ne sebeplerden alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedeceğini gösteren fiş olarak bilinir. Genellikle, kasa bir para girişi gerçekleştiğinde tahsil fişi kullanılır.
Çalışmakta olan işletmelerin, mal ve/veya hizmet olmak üzere alıcısı oldukları diğer firmalara ödedikleri ücretleri belgelendirmelerini sağlayan resmi makbuza tediye makbuzu denmektedir. Tediye makbuzunun, ödemeyi yapan taraf tarafından kesilmesi gerekmektedir.
Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir? Tediye makbuzunda ödenen paranın yazı ve rakam ile ne kadar olduğu, paranın birimi ve makbuzun tarihi yer alır. Parayı alan ve veren kişilerin isim, soy isim ve imzası da makbuz üzerinde olmalıdır. Makbuzu kesen firmanın unvan, adres ve telefon bilgisi de tediye makbuzunda olmalıdır.
Buna tam karşılık olarak Yfirması, aldığı hizmet karşılığında ödediği ücreti gösteren bir tediye makbuzukesebilir. Bu durumda kesilen tediye makbuzu üzerinde makbuzu kesen firma ileparayı ödeyen firma bilgileri Y firmasına ait olacaktır.
Tediye tarihi, bir borcun ödenmesi gereken tarihi ifade eder. Başka bir deyişle, taraflar arasında yapılan bir sözleşmede, borçlunun alacaklıya ne zaman ödeme yapması gerektiğini belirtir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2023 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
Tediye makbuzu kesmek için bir gün içerisinde 7000 TL tutarını aşan ya da farklı dönemlerde belirli aralıklar ile yapılacak ödemelerin 7000 TL'yi aşması durumunda kesilmesi gerekir. Kısım kısım ödeme yapılacağı durumlarda ödemelerin finansal kurum ve kuruluşlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Tediye kelime olarak ek ödeme ya da ikramiye anlamı taşıyor. Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele verilen ek ödemedir. Kamuda çalışan taşeron işçilere yıl başından beri 4 taksit şeklinde tediye ödemesi gerçekleşiyor.
Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak. Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor.
Kamu harcamalarına yılda 52 günlük ücrete ek ödeme yapılıyor. İlave tediye ödemeleri belirli tarihlerde gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre Kamu işçilerinin tediye ödemeleri 23 Haziran'da gerçekleştirildi. İlave tediye ödemelerinde ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
Tediye (Ödeme) Fişi:
İşletmenin kasasından çıkan paraların hangi nedenlerle ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılır. Bir başka ifadeyle tediye fişi kasa hesabı alacaklı durumda olacağı zaman kullanılır.
Ticari işlemler sonrası akılları karıştıran bir diğer konu da tediye makbuzu hazırlamanın zorunlu olup olmadığıdır. Nitekim bu makbuz, fatura yerine geçmediği için çoğu zaman şirketlerin inisiyatifine kalmış bir belgedir fakat hazırlanması halinde yasal olarak geçerlilik taşır.
Tahsilat makbuzu nereden alınır? Tahsilat makbuzu matbaalarda şirkete özel olarak hazırlanabileceği gibi herhangi bir kırtasiye üzerinden de temin edilebilir. Her iki temin durumunda da noter onayı gerekmez. İster matbaada hazırlansın ister kırtasiyeden alınsın bu belgenin taşıması gereken bilgiler mevcuttur.
Tediye, yani kasa ödeme fişi, şirketin kasasından çıkan paranın çıkma nedenini, kime neden ödendiğini, hangi hesaba borç olarak kaydedileceğini gösterir. Tediye fişinde alacaklı hesap her zaman kasa hesabıdır; bu yüzden yalnızca borçlu hesap yazılır.
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir. Bu fiş türleri ise şunları; Kasa tahsil fişi: Kasa tahsil fişi, kasaya para girdiği zaman ve kasa hesabı borçlu olduğu zamanlarda sıkça kullanılır.
Muhasebede tahsilât, tahsil etme anlamına gelir. Tahsil edilen her meblağ borç için borçluya tahsilât makbuzu verilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan ödemeler sonunda müşterinin hesabından ödeme yapılan kadar borç düşülecektir. Yapılan tahsilât, borçlunun tüm alacağını karşılıyorsa borç da sıfırlanmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri