Kız isteme olayı, öncelikle gençlerin kendi aralarında ve tamamen kendi istekleriyle yani rızasına dayanarak yapılır. Eğer gençler istemezse kesinlikle zorlama yapılmaz. Gençler karar verdikten sonra aileler devreye girer. Kız isteme özellikle sohbetin koyulaşmaya başladığı anda dede tarafından başlatılır.
"Kız isteme konuşması nasıl yapılır?" sorusu, en çok merak edilen konulardan biri. Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Gelin adayının babasına ya da orada bulunan aile büyüğüne hitaben yapılan bu konuşma kız isteme töreninin en heyecanlı anı olur. Kız isteme konuşma metni üzerinden yapılmak yerine doğal ve içten gelen samimi ifadelerle yapıldığında her iki aile de aynı samimiyeti yaşayabilir.
Geleneğe göre düğünler davul-zurna eşliğinde üç gün, üç gece devam eder. Düğünlerin Salı günü başlayıp Perşembe günü akşamı bitirilmesine özen gösterilir veya Cuma günü başlar, Pazar günü akşamı son bulur.
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
İlgili 18 soru bulundu
Yani Aleviler , Diyanet İşleri Başkanlığının Müslüman olmanın beş koşulundan ancak ilkini , kelimei şahadeti yerine getirdikleri için Diyanet İşleri Başkanlığı Alevileri Müslüman saymıyor. SONUÇ OLARAK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ALEVİLER VE SÜNNİLER EVLENEMEZ “ diyor.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Kız istenirken genellikle iki ailenin en büyükleri konuşur. Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır.
Kız İstenirken Ne Denir? Muhabbet edildikten sonra, kahve ikramıyla kız isteme merasimi başlar. Kahve içerken damat adayının babası şu konuşmayı yapar: "Allah'ın emri, Peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz." Bu cümlenin ardından kızın babası tarafından gelin adayının fikri sorulur.
Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler. Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir. Kız evine gitmeden önce elçilerden biri, çoraplarının birini ters giyer.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Genel olarak Alevilerin de kestikleri yenilir. Çünkü İslam dairesi içindedirler.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Alevîlik-Bektaşîlikte gönül, mescid/secdegâh10 (Kutlu, Parlak, 2008: 302), Kâbe-i hakîkî (Kutlu, Parlak, 2008: 265) olarak telakki edildiğinden do- layı gösteriş ve riyadan dolayı Kâbe'ye gidip Hac yapmak şekilsel putperest- lik olarak değerlendirilir, asıl Hac ise Kâbe'ye giderek suret-i toprağı (bedeni) ve kisveyi ( ...
Safevî ordusundaki askerler, kafalarına İsmâ'il'in babası Şeyh Haydar'ın icâdı olan ve On İki İmam inancını anımsatmak maksadıyla da “On İki kıvrımılı - kızıl renkli kumaş ile sargılanan mihverler” taktıklarından ötürü “Kızılbaş” olarak adlandırıldılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri