Bu ay bebeğinize vereceğiniz ek gıdalar günde 3 ve 4 öğün şeklinde olmalıdır. Özellikle çatalla ezerek vermek dışında parmak beslenmesi şeklinde de teklif edebilirsiniz. Gün içinde ek gıda miktarı yaklaşık 2 küçük kavanoz (125 ml) kadar olması yeterlidir.
8 AYLIK BEBEKLER NE YİYEBİLİR? Bebekler 8 aylık olduğunda şu besinleri güvenle yiyebilir: Meyve püresi, sebze püresi, sebze çorbaları, yumurta, köfte, tavuk eti, kırmızı et, blenderdan geçirilmiş ev yemekleri, yoğurt ve baklagiller.
Bir günde vereceğiz ek gıda miktarı, 2 minik kavanoz (2 çay bardağı) ölçüsünü geçmemeli. Ek gıdalara tadımlık olarak başlanmalı ve bebeğin uyumu ve tepkisine göre miktar yavaş yavaş arttırılıp; 8. Ayın sonuna kadar en fazla 2 minik kavanoz (2 çay bardağı) verilmelidir.
8,5 aydan itibaren, öğle ya da akşam öğünlerinde, çatalla biraz ezerek, içine biraz da yoğurt ekleyerek 1-2 yemek kaşığı kadar yemesine izin verilebilir.
8 aylık bebeğin artık yemek konusunda biraz daha seçici olabilir. Yumurta, peynir gibi besinleri yemek istemeyebilir. Ona yulaf karışımı ve meyveli yoğurt gibi daha hafif, serinletici ve farklı kahvaltı seçenekleri sunabilirsin. Bunlar dışında krep ve klasik kahvaltı gibi alternatifleri de değerlendirebilirsin.
İlgili 15 soru bulundu
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Bebeğiniz 8 aylık olunca günde 3 ana öğün beslenmesi gerekir. Ana öğünün yanı sıra 1-3 ara öğün de olması gerekir. Bebeğinizi 3-4 saatte bir beslemeniz gerekir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Bebekler ete nasıl alıştırılır? Altıncı ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça kuzu eti ve et suyu katılır ama daha sonra bu et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar.
Bu noktada doktorunuzun tavsiyelerini almalısınız. 3 gün kuralı bebeğin ek gıdalara olan beğenisini-tepkisini de anlamamıza yarar. Böylece hangi tip gıdaları sevdiğini anlayıp, ilerideki beslenme programını ona göre yaparız. Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı 9-10 aya kadar devam ettirilmelidir.
8 aylık bebekte göze çarpan en önemli gelişmelerden biri de dil gelişimidir. Bebekler bu dönemde sesli ve sessiz harfleri birlikte kullanarak, "Baba", "Dada", "Dede" gibi ilk kelimelerini söyleyebilirler. “Güle güle”, “Atta”, “Bay bay” gibi kelimeleri anlar ve tepki gösterebilir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
Peki, bebekler mercimek çorbası ne zaman içer? Bebeğin 8 aylık olduğunda beslenme listesine artık mercimeği dahil edebilirsin.
Bebeğiniz ebeveynlerinin tercihine göre, genelde 9 aydan itibaren uygun bir zamanda et ile tanıştırılır. İlk yediği et kolay hazmedilmesi açısından kıyma olarak verilir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
6-8 aylarda ortalama 200 kcal'nin ek gıdalar ile alınması yeterlidir. Bebeklerde mide kapasitesi doğumda ortalama 30 cc (2 yemek kaşığı), 6. ayda 180 cc (1 çay fincanı), 1 yaşta 240 (1 büyük su bardağı), erişkinde 960 cc (bir sürahi) dir. Ek gıdalara, ilk etapta tadımlık olarak başlanılması önerilir.
Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
EK gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri