Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağlan: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.
Ağrı Dağı'nın zirvesini kaplayan takke buzulu küresel ısınmanın etkisiyle küçülüyor. Yılın her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı dağcıyı ağırlayan 5137 rakımlı Ağrı Dağı'nın zirvesini çevreleyen takke buzulu, küresel ısınma, iklim değişikliği ve sıcak havaların etkisiyle eriyor.
Toros Dağları buzulları
Batı Toroslar'da güncel buzul bulunmamasına karşılık, Orta Toroslarda bir miktar küçük buzula rastlanır. Güneydoğu Toroslar ise Türkiye'nin güncel buzullarının %65'ini barındırır. Güneydoğu Toroslar'daki buzullar: Uludoruk Buzulu (Cilo Dağı)
Hakkari'de, Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olan Uludurok'un yer aldığı Cilo Dağları'ndaki buzulların, iklim değişikliği ve hava şartları nedeniyle gittikçe küçüldüğü gözlendi.
İlgili 29 soru bulundu
Son Buzul Çağı daimi kar sınırı ise 2600 m civarında hesaplanmıştır, Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağları: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.
2.150 m yükseklikte, Kayseri'den ulaşılabilen kış spor tesisleri bulunmaktadır. Günümüzden 1,5-2 milyon yıl önce başlayan ve "Buzul Çağı" olarak da adlandırılan (Kuaterner) IV. Zamanın sonlarında yurdumuzdaki yüksek dağlarda olduğu gibi, Erciyes Dağı'nın yüksek kesimlerinde de buzullar oluşmuştur.
Türkiye'de, Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar Dağları ile Aladağlar üzerinde yer yer bu türden göller bulunmaktadır.
Hakkari'nin Cilo Dağı eteklerinde bulunan 20 bin yıllık buzullar, doğaseverlerin uğrak noktası.
Morenler doğrudan göl oluşturabildikleri gibi buzul çanağı önünde, yerli kayanın üzerinde birikerek buzul gölünün seviyesinin yükselmesine de neden olabilir. Türkiye'de fazla moren set gölü bulunmaz. Munzur Dağları doğusunda Şergölü-Merk yaylası havzasında Şergölü cephe ve ön morenleri ile oluşmuştur.
Buzullar. Güneydoğu Toroslar üzerindeki buzulları üç buzul bölgesinde toplamak mümkündür. Bunlar, Cilo (Buzul) Dağları, Sat (İkikaya) Dağları ve Kavuşşahap Dağları üzerindeki buzullardır. Cilo (Buzul) Dağları üzerindeki buzullar kabaca kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda sıralanmış olan beş ayrı buzuldan oluşur.
Buzullar bulundukları yere göre isimlendirilirler. Dağların doruklarında ve yamaçlarında bulunan çukurlukları kaplayan buzullara sirk buzulu, dağların zirvelerini kaplayan buzullara takke buzulu, vadilerde oluşanlara vadi buzulu, çok geniş alanların yüzeylerini örten buzullara da örtü buzulu (bankiz) denir.
Dünyanın en yüksekte bulunan buzulu olan Everest Dağı'ndaki Güney Geçidi Buzulu, 1990'lı yılların sonundan itibaren 55 metre inceldi. Bu durum, yaklaşık 2.000 yılda oluşan buzulun 25 yılda eridiği anlamına geliyor.
Sander Ülkemizde Nerelerde Görülür? Buzu bulunan yüksek dağlarda Sander düzlüklerine rastlanmaktadır. Karagöl Dağındaki Gölova ve Erciyes Dağındaki Sandur Ovası Sander Düzlüklerine örnek verilebilir.
Sirk göllerinin büyük bölümü Doğu Karadeniz Dağları, Doğu Anadolu'nun ve Güneydoğu Toroslar'ın yüksek dağlık alanları üzerinde yer alır.
Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu. Buna göre 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında altında kalacak.
Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutan sular, Yunan Adaları'nı denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek.
Aletsch buzulu, yüzölçümü açısından Alpler'in en büyük ve en uzun buzuludur. Wallis Kantonu 'nda Bern Alpleri'nin güney çatısında, İsviçre'de bulunur. Buzul 23,6 km uzunluğunda (2002) olup 117,6 km²'lik bir alanı örter. Yaklaşık 27 milyar ton buzdan oluşur.
Buzulların aşındırması sonucu ortaya çıkan çukurlarda oluşan göllerdir ve Türkiye'deki buzul set gölleri şu şekildedir: Doğu Anadolu Bölgesi Buzul Set Gölleri: Çıldır Gölü. Karadeniz Bölgesi Buzul Set Gölleri: Mal Gölü ve Deli Göl. İç Anadolu Bölgesi Karstik Gölleri: Obruk gölleri.
Bu buzul göllerinin en önemlileri Kilimligöl (2330 m), Buzlugöl (2390 m), Karagöl (2270 m), Aynalıgöl (2310 m), ve çok sığ olduğundan dolayı yaz sonunda kuruyan Heybeligöl (2410 m) dür (Şekil 1). Şekil 1. Uludağ'da bulunan buzul gölleri.
Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazetede yayımlanan kararı kapsamında "Milli Park" ilan edilen Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağları eteklerindeki "Türkiye'nin en büyük vadi buzulu" olan Uludoruk buzulu mercek altına alınıyor.
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan.
Uludağ'ın en yüksek noktası olan 2543 m yükseklikteki Uludağ Tepe altında kalan bölgede bir kısmı yazın kuruyan buzul gölleri bulunur. Bu buzul göllerinin başlıcaları Kilimligöl (2330 m), Buzlugöl (2390 m), Karagöl (2270 m), Aynalıgöl (2310 m) ve çok sığ olduğundan dolayı yaz sonunda kuruyan Heybeligöl (2410 m) dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri