Parfüm veya deodorantları doğrudan kolye veya küpelerin üzerine sıkmamak gümüşünüzü parlak tutmanın en önemli yollarından biridir. Ayrıca aseton, saç boyası vb. Ürüne dokunmayın. Ev işleri yaparken bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı ve ağartıcı gibi kimyasallarla etkileşime girmemek önemlidir.
Bir kâseye üç tatlı kaşığı beyaz sirke, üç yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin ve ardından gümüş takılarınızın boyutuna göre su ekleyin. Kararan yüzüklerinizi bu karışımda 20-30 dakika beklettikten sonra temiz bir bezle ya da pamukla silebilirsiniz. Limon ve tuz karışımı yöntemi de yüzüklerin temizliği için kullanılır.
İmitasyon takıların parlatılma işlemi de diğer takılarla neredeyse aynı oluyor. İmitasyon takıların parlatılması işlemi için gerekli olan tek şey limon ve karbonat oluyor. Takıları limonu karbonata batırarak iyice ovun. Ardından sıcak suda bekletin bu şekilde imitasyon takılarınızı da parlatabiliyorsunuz.
Cevap: Merhaba Efendim, bir zaman vermek mümkün değil; çünkü ter, yumurta, soğan, sarmısak gibi yiyecekler kaynaklı gazlar ile diğer etkiler takıların çok hızlı kararmalarına neden olmaktadır. Takılarınızı kullandıktan sonra saf sabunlu nemli bir bezle silip temiz bir bezle kurulamanızı tavsiye ederiz.
Kararmış altın kolye, yüzük ya da bilezik gibi takıları endüstriyel temizleme ürünleri ya da evinizde bulunan tuz, karbonat ya da diğer baharatlar sayesinde temizlemek mümkündür. Sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı içerisinde kararan altın takılarınızı bir süre bekleterek kirlerin yumuşaması sağlanır.
İlgili 33 soru bulundu
Kararmış imitasyon kolye parlatma yolu için evde yapılabilecek pratik yöntemler bulunur. İmitasyon kolyelerin renginin açılmasına yönelik su ve bulaşık deterjanından yardım alınabilir. Kararmış olan kolyeler, deterjanlı suda bekletilerek durulandıktan sonra sonuç alınır.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Özellikle nem oranı yüksek olan koşullar, gümüşün kararmasına neden olur. Bu nedenle gümüş takılarınızın saklama koşulları, nem ve rutubetten uzak yerler olmalıdır. Hava ile temas etmesi durumunda da kararabilen gümüş takılar, kendi kutusu içerisinde kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
Altın ve çelik ürünler yapıları gereği kararma yapmaz.
Havadaki Elementler. Soluduğumuz havayı oluşturan bazı elementler, gümüşle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Hidrojen, kükürt ve sülfür, bu elementlerdendir. Yani, kullanmadığınızda gümüş takıları açıkta bırakmak, bir süre sonra kararmaya sebep olacaktır.
Karbonat ve Sirkeli Su ile Altın Parlatma
Bir kabın içerisinde 2 yemek kaşığı sirke, bir miktar su ve 2 yemek kaşığı karbonat karıştırılır. Diş fırçası bu karışıma batırılır ve altın takılar hafifçe ovulur. Takılar, ılık su ile durulanır ve bir bezle kurulanır.
Bir litre suyun içerisine bir fincan rendelenmiş beyaz sabun ve bir fincan amonyak eklenir. Altın kaplama takılar bu karışımın içine konur ve 45 dakika boyunca bekletilir. Süre dolunca su ile durulanır ve bir bez yardımıyla durulanır.
En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir. Çelik takılar sadece dayanıklılık açısından değil, aynı zamanda sağlık açısından da tercih edilmektedirler. Çünkü çelik takılar, insan sağlığına zararlı olan nikeli içermezler.
Gümüş bir takıya sahip olduktan sonra, yapılan en büyük hata, takıların kullanılmadığı zamanlarda açıkta bırakmaktır. Açıkta hele ki banyo gibi rutubetli yerlerde bırakılan gümüş 1 günde tanınmayacak halde kararır. Kullanılan gümüş kararmaz. Kullanılmadığı zamanlarda mutlaka hava almayacak şekilde saklanmalıdır.
Suyun yanı sıra takılar duş esnasında şampuan, duş jeli gibi kimyasallara da maruz kalırlar. Tüm bunlar değerli takıların çok hızlı eskimelerine ve kararmalarına sebep olur. Bununla beraber vücut losyonları, el kremleri, makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünler de takılara zarar vererek kararmalarına sebep olur.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Altın, özgül ağırlığa sahip bir maden olduğundan elle veya hassas bir kuyumcu tartısıyla anlaşılabilecek ağırlığa sahiptir. İmitasyon takının tiz bir sesi olurken, gerçek altının özgül ağırlığından dolayı tok ve güçlü bir sesi vardır.
Çelik, suda normal şartlar altında kararmaz. Çelik takılar ile istediğiniz gibi duş alabilirsiniz, bu sorun yaratmaz. Fakat suyun içerisinde uzun saatler, günlerce beklerse zarar görebilir. Bu nedenle, çelik takıların suda uzun süre boyunca kalmamasına dikkat edin.
Metal takılar için kullanılır. Takılarınıza parlak bir görünüm verir. Takılarınızı kaplayarak uzun ömürlü kullanmanıza yardımcı olur.
Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder.
925 ayar gümüş neden kararır? Bu fenomen korozyon olarak adlandırılır ve özellikle gümüş için kararma olarak adlandırılır. Oluşan siyah madde gümüş sülfürdür. Bu, Gümüş ile ilgili yaygın bir sorundur, 925 katı Gümüş bile kararmaya neden olabilir, bu bir hata değildir, bu doğal bir olaydır.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri