el Cevab: Takma kirpik takmak sıkıntılı bir durum. Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
İpek kirpik kirpiklerin şeklini değiştirme, şekil verme işlemidir. Kirpik köklerini kapatmaz veya abdestinizi etkilemez.
Kaş, kirpik, sakal başı (favori), bıyık, yanak tüyü, alt dudak tüyü, hafif sakalın yıkanması -özellikle iki çenenin birleştiği kısım, dıştan ve içten tüy seyrek veya sık olsun- Müslim'in rivayet ettiği Resulullah (asm)'in ayağında tırnak kadar yer bırakan adama; "Git abdestini güzelce al." sözüne binaen yıkanmaları ...
Peruk konusunda her ne kadar kadınlar zikredilmiş ise de, bu husustaki hükme erkekler de tabidirler. Takma kirpik kullanmak da haramdır. Ancak kadın bunu kocasına süslenmek maksadıyla, kocasının yanında yaparsa caizdir.
Sual: Saça sürülen jöle, kirpiğe sürülen rimel abdeste ve gusle mani midir? Bunların altına su geçirirse, abdeste ve gusle mani olmaz. Geçirmezse veya geçirmeyenleri varsa, abdeste ve gusle mani olur. (Geçirmiyormuş diye duyduk) demekle, gusle ve abdest mani olmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Makyaj malzemesinin içinde, pis ve zararlı maddeler olmaması abdest alırken suyun altına geçmesi önemlidir. Kozmetik ürünü pis ve zararlı ise alt kısmına su geçmiyorsa, namaz kılınması uygun görülmemektedir.
Ancak söz konusu yöntem, estetik kaygılarla yapılması halinde caiz olmayacağı gibi abdeste ve gusle de engel olur." Protez tırnak abdest geçirir mi? Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
el Cevab: Takma kirpik takmak sıkıntılı bir durum. Süslendiğinde dışarı gözlerini kapamadan çıkmaması gerekliliği oluşur. Takma kirpik yapıştırıcısı tende bir su geçirmez tabaka oluşturuyorsa abdeste mani olur.
Kullanılan kimyasalların suyun deriye temasını engellemediği ifade edildiğinden, söz konusu uygulama abdest ve gusle mani bir durum teşkil etmemektedir. Bu itibarla kirpik lifting uygulamasının sağlık açısından bir sakıncası olmadığı sürece, caiz olduğu söylenebilir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır (Müslim, Hayz, 35-38). Oje, ruj, rimel gibi vücut/deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur.
Beş vakit namaz kılan bir kimse, gündelik yaşantısı içerisinde sık sık makyaj yapıyorsa abdest/gusül için bunu tamamen yüzünden arındırmalıdır.
Birisi, makyajda kullanılan malzemede ve kozmetikte pis ve zararlı bir madde bulunmamalı, abdest alırken suyu altına geçirmelidir. Şayet içinde pis madde var ve altına suyu geçirmiyorsa, bu halde iken namaz kılınmaz, bir an önce giderilmelidir.
Kullanılan boyalar bitkisel olarak hazırlandığı için kendi içerisinde kendini parçalama yetisine sahiptir. Bu sebepten dolayı da abdest tutmama gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Dolayısıyla kirpik lifting uygulaması, tedavi mahiyetinde olmadığı için abdest, namaz ve guslün böyle bir uygulamaya feda edilmesi caiz değildir.
Kirpiklerin abdest alırken ıslanmış gerekir.
Takma saç deriye suyun geçmesine engel değilse, abdest ve gusle de engel olmaz.
Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir. Gusül ve abdeste gelince, ektirilmiş kaşın bunlara mani olduğunu söylemek mümkün değildir.
Eğer makyajınızı çıkarmanız gerekiyorsa bir makyaj temizleme mendili kullanın ve göz çevrenizden uzak durun. Eğer duş almanız gerekiyorsa ise bunu eski insanların yaptığı gibi yapın ve sadece vücudunuzu yıkayın. Çok sıcak su cildiniz için iyi değildir. Cildinizin kurumasına neden olabilir.
Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Abdeste ve gusülde tırnakları da yıkamak farzdır.
Bu bakımdan takma tırnaklarla alınan abdest ve gusül geçerli olmaz. Eğer takma tırnağın takılması gerekli ise, abdest ve gusülden önce çıkarılır, sonra tekrar takılır.
Necaset boyutuyla da necisliği sabit olmadığından caizdir. Vücuda deri altına boya sürülmesi boyutu, derinin hoş görünmek kastıyla doğal yollardan renklenmesi ya da renklendirilmesi caizdir. Deri altına ilaç enjekte edilmesi sakıncalı değildir.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Microblading işleminde kullanılan boyaların kendi kendini parçalama özelliği sayesinde kalıcı bir etkisi olmadığı ve kıl köklerinin tıkanmasına sebep olacak bir uygulama olmamasından dolayı abdest tuttuğu gibi günah olmadığı da hocalar tarafından açıklanmıştır.
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mâni değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri