Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır.
1-Durum zarfları (Niteleme zarfları): Durum(niteleme) zarfları, fiil ya da fiilimsileri belirterek onların nasıl gerçekleştirildiklerine dair bilgi verir. Fiil veya fiilimsiye sorulan nasıl sorusuna cevap verir. Kesinlik ya da ihtimal bildiren kelimeler de durum zarfı olarak kabul edilir.
Asla, mutlaka, şüphesiz gibi kelimeler kesinlik bildirir.
Durum zarfı
Durum veya hâl zarfları fiillerin durumlarını anlatan; fiilde bildirilen hareketin nasıl yapıldığını bildiren kelimelerdir. Hemen hemen bütün niteleme sıfatları zarf olarak da kullanılabileceğinden, sayıları oldukça fazladır.
İlgili 26 soru bulundu
Herhalde bağlaç değil edattır arkadaşlar.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Bu modal sözler, eminim, kesin, kesinlikle ve kuşkusuz sözleridir. Eminim de kesinlik bildiren bir yapı olarak cümlenin her yerinde kullanılabilmektedir.
Bir işin, oluşun, hareketin gerçekleşmesinin kesin olarak meydana geleceği cümlelere kesinlik bildiren cümleler denir. Kesinlik bildiren cümlelerde kararlılık da söz konusudur. Mutlaka, asla, kuşkusuz, şüphesiz, elbette kelimeleriyle birlikte kullanılan cümleler de kesinlik ifadesi yer alır.
Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları: Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da başka zarfların anlamlarını ölçü yönünden tamamlayan, artıran, azaltan zarflardır. “en, daha, pek, çok, az, biraz, kadar, denli, gibi, fazla…”
Biz kahvaltıyı kaçırmayı hiç düşünmüyoruz. Hiç kelimesi burada kesinlik zarfı olarak kullanılmaktadır. Aslında durum zarfıdır ama durum zarfını da kendi içinde ayrılır ve hiç kelimesi kesinlik zarfına girer.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Edat tümleci veya edatlı tümleç, içinde bir edat bulunan zarf tümlecidir. Edatlar kendi başına anlamsız sözcüklerdir ancak başka sözcüklerle birlikte zarf tümleci oluştururlar.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Velhasılıkelam sözün kısası demektir. Velhasıl ile hemen hemen aynı anlamda kullanılır. Kelamın kısacası yani sözün kısası şeklinde ifade edilmektedir.
Birleşik Zarflar
Birden fazla kelimenin bir araya gelip kaynaşarak oluşturdukları zarflardır: “bugün, biraz, böyle, şöyle, birdenbire, niçin, ilk önce, nasıl…”
Bir işin, oluşun, hareketin gerçekleşmesinin kesin olarak meydana geleceği cümlelere kesinlik bildiren cümleler denir. Kesinlik bildiren cümlelerde kararlılık da söz konusudur. Mutlaka, asla, kuşkusuz, şüphesiz, elbette kelimeleriyle birlikte kullanılan cümleler de kesinlik ifadesi yer alır.
Onay cümleleri bir işin ya da davranışın doğru ve yerinde olduğunu anlatan cümleler dir. Yani onu onayladığını gösteren cümleler. Bakalım örneğimizde seni bu konuda takdir ettim. Herhangi bir konuyla ilgili olarak karşı tarafa beğenisini söylemiş oluyor ve onu onaylamış oluyor bu cümlede.
Anlamına göre cümleler Türkçenin önemli konularından bir tanesidir. Bu tür cümlelerde, yüklem anlamına göre sınıflandırma yapılmaktadır. Anlamına göre cümleler dendiği zaman yüklemin taşıdığı anlamın olumlu ya da olumsuz olması ilk akla gelen ifadedir.
Gelecek ile ilgili bir plan ve düşünce barındıran cümlelere tasarı cümlesi denir. Tasarı cümlelerinde henüz olmamış fakat olması beklenen durumlar söz konusu olur. Tasarı Cümlesi Nedir? Bir kişinin ileriye dönül yapmayı düşündüğü planlamaların anlatıldığı cümlelere tasarı cümlesi denir.
Sitem sözcüğü her insanın kullanabileceği bir sözcüktür. Sitem kelimesinin TDK'ya göre anlamı, alınganlık ve kırılganlık duygusudur.
Hislerimizi karşı tarafa belirtmek için kurduğumuz cümlelere ''duygu bildiren cümleler'' denir. Bu cümleler ''şikayet, kızgınlık, hayıflanma, pişmanlık, sitem ve şaşkınlık'' cümleleri olmak üzere birçok türe ayrılır.
-dUkçA: Oğuzcaya özgü zarf-fiillerden bir diğeridir. –dUk sıfat-fiil eki + çA eşitlik ekinin birleşmesiyle kurulmuştur.
Günümüz Türkiye Türkçesinde “giderek” zarfının en sık kullanılan işlevi “artarak devam eden süreklilik” işlevidir.
Doyasıya burda doymak fiilimsi olduğunu görürüz. Ve konuşmak da bir fiilimsi o zaman burda isim fiil vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri