Hayır, ondalıklı/virgüllü sayılar tam sayılar değildir. Tam sayılar sadece tamsayı değerler içerebilir (örneğin: -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, vb.). Ondalıklı/virgüllü sayılar ise tamsayı değerlerin yanı sıra kesirli değerler içerebilir (örneğin: 0,125).
Virgüllü sayılar dediğin ondalık sayılar yani rasyonel sayılardır.
Doğal sayılar 0'dan başlayıp sonsuza kadar ilerleyen sayıların tümüne denilmektedir. Doğal sayılardan hiçbiri negatif olamaz. Aynı zamanda ondalık sayılar ve kesirler de doğal sayılar arsına girmez.
Pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ondalıklı sayılar, tekrarlayan ondalıklı sayılar, bunların hepsi rasyonel sayılar.
Ondalık sayılar, rasyonel sayıların bir alt kümesidir. Yani ondalık sayılar, paydası 10 veya 10'un kuvvetleri olan kesirlerdir. Doğal sayılar ise 0 ve 1 dahil olmak üzere bütün pozitif tam sayılardır.
İlgili 26 soru bulundu
Sayılarda kesirler virgülle ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2); 5,26 (5 tam, yüzde 26) vb. 9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 15'inci, 56'ncı, XX'nci vb.
Ondalık sayıları çarpmak için, öncelikle sayıları ondalık işaretsiz (virgülsüz) olarak çarpın. Sonra, her bir çarpanda ondalık işaretinden sonraki rakamları sayın. Son olarak da, çarpımda ondalık işaretinin arkasına aynı sayıda rakam olmasını sağlayın.
Daha açık bir dille ifade etmek gerekirse; eğer bir köklü sayı, kökten çıkartılabiliyorsa o sayı rasyonel bir sayıdır. Çünkü kökten çıkabilen tüm sayılar aynı zamanda birer tam sayıdır ve tam sayıların tamamı rasyoneldir.
Matematik sabiti pi sayısı (π), popüler kültürde sıkça rastlanan bir irrasyonel sayıdır.
İrrasyonel sayılar, hiçbir şekilde tam sayı kesirleri ile ifade edilemeyen sayılardır. Bu sayıların hepsini bulmak mümkün değildir ancak irrasyonel sayılar ile rasyonel sayıları ayırmanın bir yolu vardır. 1 – 10 – 256 – 38975 gibi tam sayı olarak gördüğümüz sayılar ile devirli ondalık sayılar rasyonel sayılardır.
Rasyonel sayılar kolaylıkla ondalık sayılara çevrilebilir. Bunun için kesirin payı paydasına bölünmelidir. Bunun dışında paydasındaki sayıyı 10 sayısının kuvveti olarak yazdıktan sonra da çevirebiliriz. Örneğin 3/5 kesirli sayısını ondalıklı sayıya çevirmek için 3 sayısı ile 5 sayısı bölünmelidir.
Ondalık Gösterimler Nasıl Okunur? Ondalık gösterimlerde okunuşlar şu şekilde olmaktadır. Virgülden önceki sayı okunur ve arkasından tam sözcüğü söylenir. Sonrasında ondalık kısımda bulunan sayının en küçük basamağının ismi ile ondalık kısımdaki sayının ismi okunur.
Yani, her rakam bir sayıdır, fakat her sayı bir rakam değildir. Örneğin, 23 bir sayıdır ve 2 ve 3 rakamlarıyla yazılır. {-1,-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8,-9} Bunlar negatif sayılardır. Rakam değildir.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
Eksi sonsuzdan başlayarak artı sonsuza kadar giden bütün sayılar tam sayı olarak ifade edilmektedir.
Matematikte rasyonel sayılar iki tamsayının oranıyla gösterilebilen sayılardır deniyor. Dolayısıyla 0, 0/1'dir ve 0/2'dir vb.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Dolayısıyla 2 , irrasyonel olmasına rağmen transandental olmayan bir sayıdır.
Kök 5 dışarı tam sayı olarak çıkamaz. Bu yüzden irrasyoneldir.
Tüm doğal ve tam sayılar birer rasyonel sayıdır. Her kesir bir rasyonel sayıdır. Sıfırdan büyük rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar denir ve Q+ işareti ile gösterilirler. Sıfırdan küçük olan rasyonel sayılara negatif rasyonel sayılar denir ve Q- sembolü ile ifade edilirler.
Pi ise sonsuz ondalık basamaklı bir sayı olduğu için hangi kesrin bölümü olduğunu bilemeyiz. Kesrini bilemediğimiz sayılara irrasyonel sayılar deriz.
Aynı zamanda virgülün sağ kısmında kalan bölümü ise ondalık gösterim şeklinde ifade edilmektedir. Tam olmayan sayıları daha kolay ve daha pratik şekilde gösterebilmek için, ondalık gösterimler kullanılmaktadır. Mesela kesir gösterimi de tam olmayan sayılar ele alınarak ondalık gösterim şeklinde kullanılabilir.
Ondalık gösterimlerle bölme işlemi yaparken öncelikle bu sayıları kesre dönüştürünüz. Daha sonra birinci sayı aynen kalır ve ikinci sayı ters çevrilerek çarpılır. İşte bu kadar kolay bir işlemin ardından ondalık gösterimlerde bölmeyi rahatlıkla yapabiliriz.
Ondalık gösterimi yüzdeye dönüştürmek için verilen sayıyı 100 ile çarpıp, sonucu % işaretinin sağına yazarız. ÖRNEKLER: 0,14'ü yüzdeye çevirelim. 0,14 × 100 = 14 olduğu için 0,14 = %14'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri