Araçların hız limitleri Takograf Uzmanı Cihan Metin Baltacı, hız limitlerinin yük taşıyan araçlarda 90, yolcu taşıyan araçlarda ise 100 olduğunu belirterek, "Hız limitlerinin üzerine çıkmamaları gerekiyor, takograf cihazları da bunları kontrol ediyor.
Yerleşim yerleri içinde kamyonlar için hız limiti 50 km; Yerleşim yeri dışında ise şehirlerarası çift yönlü yollarda 80 km iken bölünmüş yollarda 85 km'dir. Otobanlarda ise kamyonlar için hız limiti 90 km'dir.
Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere en fazla 3'e bölünebilir. Bölünme durumunda toplam dinlenme en az 12 saat olmalıdır. İstisna olarak haftada en fazla 3 defa bu süre kesintisiz 9 saate düşürülebilir.
Takograf Dinlenme Süreleri. Sürücüler günde en az 11 saat dinlenme süresi almalıdır. Günlük dinlenme süresi azaltılırsa bu süre 9 saatin altına düşmemelidir. Sürücüler günlük dinlenme süresinin azaltılmasını her 2 haftalık dinlenme periyodunda sadece 3 kez yapabilir.
Otoban Hız Sınırları Otoban ve otoyol hız sınırı 2023 yılında şu şekildedir: Otomobil: Yola bağlı olarak 130 km/s ya da 140 km/s. Minibüs, otobüs ve motosiklet (L3): 100 km/s.
İlgili 30 soru bulundu
Emniyet Genel Müdürlüğü, Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki değişikliklere açıklık getirdi. Buna göre, şehir içindeki bölünmüş yollarda üst limit 82 kilometre olacak.
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tek şoför dinlenme süresini haftada kaç kere 9 saate indirebilir? GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir.
Genel olarak bakıldığında uzun yol şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir zaman diliminde toplamda 9 saatten fazla araç kullanmaması gereklidir. 9 saatlik bu araç kullanma süresinde ise kesintisiz olarak 4,5 saatten daha fazla araç kullanılmamalıdır.
İki haftalık dinlenme süresi arasında, 9 saatten kısa ve 11 saatten uzun bir dinlenme süresi yasaktır. Günlük dinlenme süresi, önceki dinlenme süresinden sonraki 24 saat içinde tamamlanmalıdır.
Takograf kartı ücreti 2023 yılında 217 TL'dir ve bu ücret online başvuru tamamlandıktan sonra sistem tarafından başvuru sahibine bildirilen başvuru numarasıyla birlikte ödenmelidir. Ücret, yalnızca Vakıfbank üzerinden yatırılabilir.
Bu matematik üzerine 90 km hız sınırı yüzde %10 geçilerek en fazla 99 km/s'ye kadar aşılabilir. Eğer hız 100 km/s olur ise ceza uygulanılabilir duruma geçilir.
Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor. Bu oran hesaba katıldığında hız limitinin 130 km/s olduğu yollarda 143 km/s hız ile yolculuk yapılabilecek.
Otomobil (M1), (M1G), yerleşim yerlerinde 50 km, bölünmüş yollar için 110 km, şehirlerarası çift yönlü karayolları için 90 km, otoyollar için 120 km hız sınırı vardır.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir. 20 saat ancak her iki sürücünün de 10 saat araç kullanması durumunda mümkündür (günlük uzatılmış sürüş süresi).
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
İş Seyahatinde Geçen Süreler Fazla Mesaiden Sayılır mı? 4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”
Tır ehliyeti alma yaşı 21'dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir. CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Otomobiller için Hız Sınırı
Otomobil hız sınırı, yerleşim yeri ve şehir içinde 50 km, şehirlerarası 90 km, bölünmüş yol için 110 km ve otobanlarda ise en fazla 120 km hızla gidebileceğin anlamına geliyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Temmuz itibarıyla otoyollarda hız sınırının saatte 120 km'den 140 km'ye çıkacağını söyledi, ceza limiti ise saatte 154 km olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri