Taksi dursa da taksimetre durmayacak.
gidilen kmye göre yazar. taksimetre açıkken 5 dk araç yerinden kıpırdamazsa beklediği için belirli aralıkla yazmaya devam eder. araç hareket ettiğinde bekleme konumundan çıkar yine gidilen kmye göre yazar..
"Taksicilerin duraktan ayrılırken taksimetreyi açmaları doğru bir davranış değil. Duraktan müşteriye gidinceye kadar taksimetre kapalı olmalı. Ücretlendirme, müşteri araca bindikten sonra başlatılmalı.
Taksimetreler ölçüm yaparken elektrik akımından faydalanmaktadırlar. Seyahat mesafesi ölçümü, otomobilin aktarma sistemine bağlanan sensörler ile belirlenir. Elektrik sinyalleri alışverişleri sayesinde mesafe ölçümleri sağlanmaktadırlar. Taksimetre sinyalleri, ödenecek ücretten daha düşük olabilmektedir.
MADDE 19. Her Taksi, UKOME tarafından belirlenen, kendilerine ait durak yerinde depolama ve bekleme yapabilecektir. Duraklarda, hareket ve bekleme süreleri, çalışma ortamına göre uygulanır.
İlgili 20 soru bulundu
Taksi ücreti hesaplanırken, taksimetrenin gösterdiği ücrete ek olarak, aşağıdaki ücretler de tahsil edilebilir: Bekleme ücreti: Taksimetre, taksi durağında beklerken de çalışır. Bekleme ücreti, saatte 25 TL'dir.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
Taksilerde kullanılan taksimetrelerde km hesaplama aracı olarak kullanılır. İstanbul'da yaşayan vatandaşlar km başına 3 lira 10 kuruş ödemektedir. Taksimetre açılış ücreti 5 TL ve minimum taksi ücreti ise, 23 TL olarak belirlenir.
2023 yılı için geçerli taksi açılış ücreti 19,17 TL olarak belirlendi. Taksiler de ise kilometre başına alınan ücret 2023 yılında 8.51 TL'den 13,75 liraya çıktı.
Taksilerde taksimetre açılış ücreti 12,65 liradan 19,17 liraya, sarı taksi mesafe ücreti kilometre başına 8,51 liradan 13,75 liraya, sarı taksi zaman tarifesi ücreti saatlik 100,80 liradan 152,73 liraya, sarı taksi indi-bindi ücreti ise 40 liradan 70 liraya çıktı.
(4) Taksimetre; taksi, dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken, ilk birim mesafe geçildikten sonra ve her birim mesafe aşıldığında, katedilen mesafenin karşılığında ödenecek ücreti gösterecek şekilde olmak zorundadır.
Ağaoğlu, "Taksiciler, genelde müşteriyi aldıktan ve gideceği yeri öğrendikten sonra değişime gideceğini söylüyor. Taksici, aracına binen müşteriyi istediği yere götürmek zorunda.
Belediyemiz trafik zabıta ekipleri, servis araçları, minibüs, ticari taksi, taksi dolmuş ve özel halk otobüslerine yönelik denetimler yapmaktadır.
Taksimetre Kaç Metrede Bir Atar? Taksimetre, 91.4 metrede bir ücret atar. Eklenecek olan ücret, ilgili şehrin ücret planlamasına göre değişiklik gösterir. Örneğin Ankara taksi hesaplama ücreti ile İstanbul taksi hesaplama ücreti değişiklik gösterir.
(4) İçişleri Bakanlığı, kendi yetki alanlarına giren bölgelerde taksinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 31 inci maddesine göre yapılan denetimlerin yanı sıra, taksimetrenin metrolojik muayene belgesinde belirtilen metrolojik gereklilikleri dışındaki taksi ve taksimetre bilgilerinin kontrolünü yapabilir.
TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR? Taksiler ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi. Taksiler de kilometre başına alınan ücret ise 6,30 TL'den 8,51 liraya çıktı.
Yeni tarifeyle, 2 TL olan taksimetre açılış ücreti 2,5 TL'ye, 1,3 TL olan kilometre başına ücret de 1,4 TL'ye çıkartıldı. Gece tarifesi de kaldırıldı.
Yeni tarifeye göre İstanbul'da taksimetre açılışı bugün itibariyle 19 lira 17 kuruşa çıktı. 40 lira olan indi-bindi ücreti de yeni tarifede 70 lira oldu. Kilometre başına mesafe ücreti 13,75 liraya, zaman tarifesi ücreti ise saatlik 152 lira 73 kuruşa yükseldi.
En son Ocak ayında yapılan zamla İstanbul'da taksilerin en kısa mesafe ücreti 28 TL'den 40 TL'ye, taksimetre açılış ücreti de 9,80 TL'den 12,65 TL'ye, kilometre başına ücret ise 6,30 liradan 8,51 liraya çıkarılmıştı.
Yeni uygulamada ayrıca taksinin hızı 0-10 km arasındayken de yine bekleme ücreti yazılacak.
Dönüşüm hızı, taksinin 1 saatlik ücret tarifesinin 1 km'lik mesafe tarifesine bölünmesi ile elde edilen nümerik bir değerdir. Bu değer her il için taksicilerin bağlı bulunduğu esnaf ve sanatkârlar odaları tarafından belirlenmekte ve genellikle 7 -12 km/s arasından değişen sabit bir hız sınırıdır.
10 saniyelik süre dolmadan veya taksi 10 metre boyunca hareket etmeden önce 1 tuşuna basılırsa taksimetre Tarife "SEYİRDEYİZ" moduna geri döner.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
0-1 yaş aralığında hususi C segmenti otomobillerin ticari taksiye girmesine yönelik yaş sınırı 0-3'e, mevcutta taksi olarak hizmet veren araçların da yaş sınırı 0-6'dan 0-8'e yükseltildi.
Mevzuattaki taksi tanımında, çalışma bölgesi ile ilgili bir sınırlama olmamasına rağmen, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu hükümleri esas alınarak taksilerin belediye idari sınırları ve mücavir alanı dışına yolcu taşımaları engellenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri